изобщо не може да се говори вече, че става дума за вариации на някакъв оригинал, защото това ястие е толкова популярно от десетки години в България, че на практика се е превърнало в някаква нашенска си рецепта.
така че, рецептите, които ние даваме тук, са си дефакто оригинални, спрямо нашенската... ако ме разбираш.
а какво разбират руснаците под салат оливье или винегрет е нещо съвсем друго и също много вкусно, разбира се!
в тая връзка, наскоро гледах един руски сайт за международна кухня - какво беше изумлението ми, когато видях в раздел "чешка кухня" рецепта за "шопский салат"!!! естествено, и рецептата не беше нашата...
мисля, че с чехите и шопската салата се е случило същото, както с българите и руската салата
колкото до киселата ябълка, чудесна идея, и аз слагам понякога на майонезени салати, които се нуждаят от освежаване на вкуса. ако правиш руската салата с варени зеленчуци, тя ще е просто задължителна, но ако морковите и краставичките са от кисело-солена туршия, няма нужда и тя ще се загуби като вкус.