за "марципана" и шоколада

  • 13 580
  • 108
# 60
Обаче наистина ми стана интересно защо са нарекли така соц-марципана.

аз също се вълнувам от този въпрос, но явно никой няма никаква представа.. много интересно!! Simple Smile

Четете тук. Вече дадох линк и към този сайт, който обяснява:
http://www.bacchus.bg/show.php?storyid=978369

Ето и една показателна анкета:
http://www.receptite.com/forum/viewtopic.php?t=1330
"Точно както произходът му, така и самото наименование марципан е обвито в неяснота. Може би най-близко до познатия ни днес марципан стои италианското marzapane. Така се наричало тесто от бадеми, захар, белтък, лимон и ванилия, което представлява и един от шедьоврите на сицилианското сладкарство. Тайната за изработването на това marzapane се пазила дълго време от сестрите в манастира Марторана в Палермо. Името marzapane пък идвало от арабското mauthaban. С тази версия е свързано и пристигането на марципана в Европа през ХІІІ век покрай завръщането на кръстоносците от Светите земи. Исторически източници сочат, че обичаят да се правят най-различни плодове от бадемовото тесто води началото си от 1308, когато на трапезата на папа Климент V поднесли две дървета, украсени с гроздове, смокини, ябълки и други плодове, всички те изработени от marzapane."

....На сърце ми лЕжи, мила мамо...

Виж целия пост
# 61
Обаче наистина ми стана интересно защо са нарекли така соц-марципана.

аз също се вълнувам от този въпрос, но явно никой няма никаква представа.. много интересно!! Simple Smile

Четете тук. Вече дадох линк и към този сайт, който обяснява:
http://www.bacchus.bg/show.php?storyid=978369


Аз не прочетох къде се обяснява защо са го кръстили точно марципан?  Embarassed
Виж целия пост
# 62
Взели сме си едно име на един продукт съществуващ. Не е имало у нас никакви ни патентни, ни авторски права, ни търговски марки, ни други.  Grinning За всеки случай не е превод, т.к. още не се знае откъде точно произхожда самото наименование, затова дадох другата темичка, в която се опитват да дадат някаква етимология.
Общото на Люлинчето и М. е само, че е сладко.  Laughing
Виж целия пост
# 63
Обаче наистина ми стана интересно защо са нарекли така соц-марципана.
Размишления  по въпроса:
1.В началото на производството на това сладкарско изделие в него е имало истински марципан и от там марципан. след известно време в Люлина спират да слагат истински марципан, но името му остава.
Виж целия пост
# 64
"В России широко распространены булочки - "марципаны" с арахисом".

Вадя този цитат от руското Уики: кифли с фъстъчен пълнеж. На това те казват марципан.
Виж целия пост
# 65
А аз ядях марципан "Кума Лиса".Не ми харесваше,защото беше нещо зле наподобяващо шоколада,който тогава беше лукс.Истински марципан не съм яла.

Падна ми сърце на място Grinning ВЕрно, че се казваше Кума Лиса тази гадост. Шоколад Крава беше добър.
Виж целия пост
# 66
Трябва да проверя, но защо и сега ми се струва, че съм виждала в магазини т.нар. "марципан за готвене" /май така пишеше/- някаква какаова маса, обвита в целофан?

http://en.wikipedia.org/wiki/Marzipan
"The German name has largely ousted the original English name marchpane with the same apparent derivation: "March bread." Marzapane is documented earlier in Italian than in any other language, and the sense "bread" for pan is Romance.The origin could be from the Latin term "martius panis", which means bread of march. However, the ultimate etymology is unclear. "

"В России широко распространены булочки - "марципаны" с арахисом".

Вадя този цитат от руското Уики: кифли с фъстъчен пълнеж. На това те казват марципан.

Дали тези кифлички не са виждането им за "Мarch bread"?  Simple Smile За всеки случай са далеч от какаово блокче.

Виж целия пост
# 67

точно от статията в "бакхус" нищо не се казва затова как и защо българския "марципан" се казва така.. нея я знам от преди доста време, когато също имах повод да правя проверки по този въпрос!
Wink

честно казано не ми се вярва някой някога в "люлин" да е слагал истински марципан.. все пак това е нещо много скъпо, а и - както изглежда по онова време - съвсем непознато.. в този смисъл разсъждението на Judy ми се струва правдоподобно.

иначе за истинския марципан доста етимологии могат да бъдат открити наистина, но това не е толкова интересно..
Wink
Виж целия пост
# 68
Джу, напълно възможно е. Още повече, че така и превеждат думата "марципан" - (итал. marzapane дословно — "хлеб Марта").
Идеята ми беше, че и в други краища на света, съществува странна интерпретация на вкуснотията.
Виж целия пост
# 69

....
честно казано не ми се вярва някой някога в "люлин" да е слагал истински марципан.. все пак това е нещо много скъпо, а и - както изглежда по онова време - съвсем непознато.. в този смисъл разсъждението на Judy ми се струва правдоподобно.

.

И аз го не вярвам това. Бадеми през соц-а у нас...уиски с фъстъци.
Виж целия пост
# 70

..и то по 5 ст. във всички магазини! Wink
Виж целия пост
# 71
А за "Парципан" чували ли сте?
Сега се сетих, че съм опитвала.
Виж целия пост
# 72
А за "Парципан" чували ли сте?
Сега се сетих, че съм опитвала.


Аз- нивгиш.
Черпи едно, да го видим!
Виж целия пост
# 73
Ами да,Мерси марципан ги обираме аз и една колежка.  Joy
Виж целия пост
# 74
Aз за Коледа се отказах да купя щолен, защото пишеше, че е с марципан. Някаква асоциация от миналото, че марципан е фалшив шоколад, но явно не е така.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия