Великденски пости - 2012

  • 61 251
  • 675
# 210
Може ли рецептата за боза! Praynig
Виж целия пост
# 211
Може ли рецептата за боза! Praynig

Анита няколко пъти съм правила боза по тази рецепта,много е сполучлива.

http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/
Виж целия пост
# 212
Честит 3-ти март и честит тодоров ден!

Виж целия пост
# 213
Честит празник и от мен!
Днес много готвих и ще има да хапвам поне 3 дни. Simple Smile
За обяд правих патладжан с домати,а за вечеря супа от спанак.
Реших да приготвя и десерт и импровизирах с един постен щрудел с ябълки и орехи.За тестото използвах заместител на яйце от ленено семе,което коментирахте.Наистина се получи като белтък.И щрудела се получи супер макар,че приготвям за първи път.
А да попитам бутер тестото постно ли е?
Виж целия пост
# 214
Честит Тодоровден и 3 март, и по - специално на дядо хаджия  bouquet Много радости и здраве Grinning

Еее, ама дядо хаджия в темата има и бременни ooooh! аз не съм, ама ще ги сънувам тези розички Joy

me4ta22, бутертестото в България е постно, прави се в маргарин. Аз лично предпочитам Лидълското.

magenta85, правила съм подобни и потвърждавам, че наистина са много вкусни Crazy Тези, които приготвям са малко по - китайски, на който му е интересно - рецепта


brazilka, относно рибния хайвер - освен дните, в които се яде риба през Великия пост (Благовещение и Цветница), се консумира и на Лазаров ден. Щом това се допуска от по-строгите манастирски устави, би трябвало да важи и за нашия Типик, който е доста по-олекотен. Лазаровден е голям празник - макар, че се празнува в събота, той се чества като ден на възкресението (т.е. като неделята). Мисля, че това е и причината в този ден постът да е олекотен до известна степен, което включва и консумирането на хайвер.

За пръв път чувам , а за манастирите пък съвсем newsm78 В Типика не пише и думичка за това, а ако на Лазаровден се разрешава хайвер, то трябва да се разрешава и риба, защото двете са взаимно свързани. Ако следваме изложената логика за неделята, то тогава трябва всяка неделя да се разрешава риба/хайвер. Ако имаш някаква по – сериозна информация за това, ще ми е интересно да науча повече.


 
Виж целия пост
# 215
Ето едно наистина страхотно ястие, което композирах днес. Нарекъл съм го лучен пататник. Всъщност към основната рецепта за един пататник съм добавил малко повече праз и кромид лук, които се карамелизираха и потъмняха. Отгоре е гарнирано с печен домат и чеснов „тофу“ сос (сирене тофу разбито с половин чаена лъжичка олио и четири скилидки чесън).

Виж целия пост
# 216
На всички честити празници!
Честит имен ден на дядо хаджия! Здраве, мир, любов и благословение за теб и цялото ти семейство!   bouquet
 Доколкото знам вино се разрешава събота и неделя.
Виж целия пост
# 217
С малко закъснение
Честит 3-ти март и Честит Тодоровден!

дядо хаджия, честит имен ден   bouquet

И моето момченце вчера беше именниче  Heart Eyes


Да ви предложа една рецепта:

ИНДИЙСКО КЪРИ С КАРФИОЛ И НАХУТ
Нужните продукти:
400 г карфиол
200 г консерва нахут
консерва нарязани домати
7-8 скилидки чесън
4 броя звездообразен анасон
корен джинджифил
кориандър на прах
гарам масала
1 глава червен лук, нарязан на лентички
сол
захар
лют сос
олио
Начин на приготвяне:
1. В тиган с олио запържете чесън, звездообразен анасон, наситнен джинджифил, сух кориандър, гарам масала, червен лук и консерва нарязани домати.
3. Към подправките добавете сол и малко захар и оставете соса да се посгъсти. Намалете огъня и прибавете в тигана консерва нахут, заедно с водата.
4. Бланширайте розички карфиол във вряща подсолена вода. Отцедете ги и ги добавете към посгъстения сос с нахут. Разбъркайте, добавете лют сос, оставете да поври още малко и сервирайте.
От тук

При мен само подправките не бяха същите, но пак беше много вкусно!


Вчера правих кюфтенца от червена леща и овесени ядки.
Към тях имаше и соева майонеза с авокадо.
Виж целия пост
# 218
Честит 3-ти март и от мен с малко закъснение!

Дядо хаджия, честит имен ден! Много здраве, любов, мир и разбирателство Simple Smile.

adiba, благодаря ти   bouquet.


Виж целия пост
# 219


Гъбена супа с елда

Ако имате любими рецепти с Елда, ще се радвам да споделите   chef


Супата стана страхотна, добавих малко картоф, децата също много я харесаха   chef
Виж целия пост
# 220
Здравейте момичета,  Hug
Ще споделя с вас днешното си меню.
Снощи се опитах да си приготвя домашно тофу, но не ми се получи, но за сметка на това имам 4 литра домашно соево мляко и окара. Рецептата за тофу и соево мляко видях от тук http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=14&t=3640 Ако някой има упешни опити с тофу моля да ми пише на лични.

Сутринта направих триъгълни банички за децата, а за мен си направих баничка със сладко . Получи се страхотна. Сладкото трябва да е по-гъсто, а може и лукум. Хапнах си я с мляко от соя.

За обяд си направих кюфтета от окара запекани във фурната

2 ч.ч окара
1 ч.ч брашно
1/2 ч.ч пшеничен зародиш(тях ги пропуснах)
1 глава лук - настърган
1 морков - настърган
2 стръка копър
2-3 скилидки чесън - счукан
1 яйце, но без него
подправки на вкус- кимион, сол, черен пипер, червен пипер и др.

Хапнах ги с майонеза от авокадо и маслини. Ето рецептата http://www.recipemagician.com/recepti/sosove-i-dresingi/avokadena-maioneza/ - майонезата я направих с пасатора.

За вечеря ми се иска да направя крем супа от броколи. Остана ми много соево мляко.

Да споделя още една идея за закуска.

Мляко от киноа
1 чаша киноа
8 чаши вода
по желание сушени плодове, мед


От вечерта се накисва киноа (примерно 60 гр.) във филтрирана или изворна вода. На сутринта се измива добре. Слага се в шейкър кана или с пасатор и се прибавя половината количество вода (240мл) и се пасира. Прибавят се останалите 240мл и се пасира още малко. По желание може да се прецеди и овкуси с мед, фурми, сушени смокини. Може да се съхранева в хладилник 2-3 дни.
Виж целия пост
# 221
Аз съм очарована какви невероятни постни десерти има,за които преди или не съм се сещала или съм нямала време(нали на магазина има всичко).
Вчерашния щрудел беше страхотен,сега си правя пълнени печени ябълки,а след тях и една тиква с мед и орехи ще приготвя,че да имам за през седмицата.Жалко че само почивните дни имам повече време за кухнята.
Видях и една рецепта за карамелизирани банани и скоро мисля и нея да пробвам. Simple Smile
А този месец имам и рожден ден и си търся рецепта за постна торта.
Виж целия пост
# 222
Видях и една рецепта за карамелизирани банани и скоро мисля и нея да пробвам. Simple Smile
А този месец имам и рожден ден и си търся рецепта за постна торта.

Ако обичате шоколадови торти ,ето една рецепта

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2136.msg107341.html#msg107341

Ето още малко постни рецепти

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2136.msg121506.html#msg121506  Постни мъфини

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2136.msg125128.html#msg125128  Постни палачинки

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2136.msg137781.html#msg137781 Постни солени бисквитки
Виж целия пост
# 223
Аз съм очарована какви невероятни постни десерти има,за които преди или не съм се сещала или съм нямала време(нали на магазина има всичко).
....

Ааааа има бе, как да няма. Ама то и да няма, ние ще ги измислим. Ей ся тия пустинните рози нали дето ви ги метнах ония ден по оригинална рецепта не са постни, оти пресно мляко, па кисело мляко, па яйца, па а масло. Аааааа викам тая няма да стане. Добре, че имах под ръка малко соево и нахутено брашно и ела да видиш дали няма да станат постни ли.
Виж целия пост
# 224
 Ето и от мен няколко рецепти, които приготвях по време на коледните пости.
Рецептата за борш копирам от друг форум, автор е bordovsky
                                  
        Постен борш ( 6 порции )
 Продукти: 1 глава червено цвекло, 200 гр. зеле, 2 картофа,1 гл.лук, 1 морков, 1/2 връзка магданоз, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. универсална подправка, 4 с.л. зехтин, кисело мляко.
 Приготвяне: Картофите се обелват и се нарязват на парчета. Заливат се с 2 чаши вода, добавя се универсалната подправка и се варят до пълно сваряване.Пасират се. Зелето,моркова,лука и цвеклото се нарязват на ситни жулиени и се добавят при пасираните картофи. Добавя се и зехтина. Всичко се задушава около 15 минути,след което се добавя размитото в малко вода доматено пюре и още около 1 л.вода. Борша се доварява,след което се поръсва с нарязания на ситно магданоз. Поднася се с кисело мляко в купичките./ е, последното  ние ще го пропуснем/.

  Тази супа на Бразилка, не мисля, че е пускана http://brazilka.blogspot.com/2010/12/blog-post.html

Млечна салата- соева майонеза, прясна краставичка и орехи, стана много вкусно. Бях скептична, но майонезата много ни хареса, вкуса й е нещо средно между крема сирене и лека майонеза.

Постните палачинки на brazilka, които промених по мой вкус-
2 чаша брашно
200 мл. вода и 300 мл. кокосово мляко
5 с.л. олио
1 – 2 ч.л. захар
1 щ. сол
1 щ. сода бикарбонат

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия