Великденски пости - 2012

  • 61 263
  • 675
# 195
По повод разпадането на овесените кюфтенца, в един кулинарен блог попаднах на интересен заместител на яйце, който може да пробвате.

1 супена льжица смляно ленено семе с 2-3 с.л вода се оставя да къкри за около 5 мин. или докато се получи смес подобна на яйце. Оставя се да изстине и тогава се използва в рецепти като заместител на 1 яйце. Може да направите и по-голямо количество в съотношение 1 към 3 (ленено семе към вода) и да го съхранявате в хладилник до 2 седмици. Пействам линк с рецептата на английски.

Заместител на яйце

Признавам, че не съм го пробвала в този вариант, защото не ми се занимаваше и използвах друг още по-бърз вариант: 1 с.л ленено семе с 2 с.л. вода се бъркат с готварска тел, докато не се получи нещо като пяна. Ползвала съм го за палачинки и овесените кюфтенца. Дори и да не постигне ефекта на яйцето, лененото семе е страшно полезно  Wink

Нямам спомен да са ми се разпадали овесените кюфтета може би защото аз не ги пържа, а ги пека във фурна върху хартия за печене.

В същото време може да споите сместа с един ситно настърган суров картоф или една - две лъжици натурално нишесте (няма значение пшеничено, царевично или картофено - те така или иначе хората едно време са ги ползвали за лепило). Картофа ! Трябва да е малък и задължително суров за да използваме от него скорбялата ( демек нишестето).
Виж целия пост
# 196
Илиянче, аз по принцип от една година почти съм само на чайчета, изцяло изключих кафето от менюто си. Всяка вечер си правя и чай от мента с книжката преди сън, уж го дават успокояващ, направо вече съм се пристрастила към този си ритуал Simple Smile
Виж целия пост
# 197
запис Peace
Виж целия пост
# 198
Някой би ли могъл да ми каже - от много време се каня, но днес най-накрая реших да си взема медна пита  ( http://beniovmed.ucoz.com/_ph/6/2/899186008.jpg ). Дали може да се хапва през постния период?
Виж целия пост
# 199
Да, медът е единственият разрешен животински продукт. В този смисъл действа много подсилващо.
Виж целия пост
# 200

Нишестен крем с желатин
Нишестен крем
Захар
Желатин
...

Желатинът не е ли животински продукт?
Виж целия пост
# 201
mimox, благодаря ти за идеята за заместителя на яйцето.   bouquet

Което ме вдъхнови и като порових, видях,  че има огромно изобилие от начини да се заместят животинските продукти. Повечето са посветени на виганският начин на хранене и може би са познати на виганите, но за мен бяха изненада.

Напр. видях, че за кексове или мъфини може да се  получи заместител от плодове:
    - половин пасиран банан замества едно яйце,
     - 1/4 чаша гъсто ябълково пюре (което е елементарно да се приготви, защото аз не съм виждала да се продава) замества едно яйце.
И в двата случая, обаче, ефекта на яйцето като набухвател трбява да се компенсира с повече от  сода, бакпулвер или каквото използвате.

При смесването на три унции соево мляко с една с.л. ябълков  оцет също дава  1 яйце.

4 с.л. соево кисело мляко (има ли такива нещо по нашите магазини не знам)

И вече описаната от mimox хитрост с лененото семе.

Мисля , че е по-полезно, всичко това да се види нагледно на това клипче:

 http://video.about.com/vegetarian/Tips-for-Cooking-With-Egg-Replacer.htm
Виж целия пост
# 202
Здравейте, за първи път постя и се радвам на темичката.Днес направих нещо като пастет, който много се хареса- зелени маслини, чесън, копър и магданоз, зехтин, шепа орехи, парче люта чушка-всичко в блендера, стана за секунди, накрая нарязах краставица като за таратор.Засега постите ми понасят отлично, готвя за останалите и месо, но никак не ми се яде.Със сигурност ще постя и в бъдеще.
Виж целия пост
# 203
И още нещо за заместителя, редактирано за да не прехвърлям голям текст:

Насоки (за да направите нещо като заместител на яйца):
Идеята е да се направи течност като се затоплят ленените семена и вода.
Затоплете предварително тигана.
Сложете 590 милитра вода в тигана, добавете 100 грама ленено семе,
леко разбъркайте и оставете да поседи за 4-5 минути, докато се свари,
изчакайте малко, после изцедете течността в купа, не чакайте твърде дълго понеже течността ще се втвърди. Резултатът е слузеста течност наподобяваща белтъци, така тя ще свърже съставките.  Нека течността се охлади преди да се смеси с брашното...Остатъка може да сложите във фризер за много седмици и по-късно да го ползвате.
Виж целия пост
# 204
За утре направих шоколадови мъфини с кокосово мляко, стафиди и парченца шоколад.
Тук може да видите оригиналната рецепта - http://sunshineskitchen.com/coconut-muffins-with-marzipan-filling/, по която импровизирах доста свободно, струва ми се Laughing
Добавих към съставките допълнително стафиди, бадемови ядки и кокосови стърготини, а киселото мляко и яйцето замених с кокосово мляко. Добавих и капки от любимата ми ромова есенция. Мъфините поръсих преди печене  с кафява захар, кокосови стърготини и бадемови ядки (идеята е взаимствана от една друга рецепта).
Оригиналната рецепта става невероятно! А резултатите от моята импровизация ще станат ясни утре Laughing Това е първият ми "постен" опит с мъфини. Ако се окаже сполучлив,  ще го повторя отново и за 8 март.  Hug


Ще се радвам да споделите ваши опити с постни мъфини. Моята рецепта може да понесе още подобрения, струва ми се  Wink
Виж целия пост
# 205
Ето една идея за салата от индийската кухня. Салата "Качумбър" - http://vbox7.com/play:e32f1a53#commentTop На мен лично пърженият кимион ми идва малко тежка подправка. Дори в хумуса слагам съвсем мъничко кимион, за да не ми е тежко на стомаха след това. Но тази салатка смятам да я опитам. Да видим колко кимион мога да понеса  hahaha
Виж целия пост
# 206
fio, Hug

дядо хаджия, леле леле какви чудеса си направил...  Shocked думи нямам Crazy

simpatikonia, чакам с нетърпение резултата от мъфините ти Crazy Така ми се е прияло нещо сладко, ще взема да направя утре и аз нещо за празника. Мислех жито, ама не успях да купя, а даже исках да се пробвам да направя коливо с декорация Confused

Видях, че някой е питал за хайвера и за това дали спада към безгръбначните. През някои от предните пости имаше големи полемики за него и бях направила едно лично проучване в България и Гърция (защото се твърдеше, че в Гърция се яде в дните, в които не се разрешава риба). Сега търсих, но видях, че не съм го качила в блога (уж целта ми за този блог беше всичкото инфо да е на едно място…). Та с две думи – хайвер се яде тогава, когато се разрешава и риба.

Внимавайте с желатина, защото масовият желатин не е постен, но и … остни заместители.

Дните на строг пост минаха неусетно. Менюто ни се състоеше от простички неща, но все вкусни.

Червена леща по гръцки



Булгур с домати



Печени картофи



Зеленчукова супа



хумус

По идея на дядо хаджия му сложих и картоф и стана чудно Crazy



За утре нямам планове още, но ще е нещо с тиквички, че имам налични и нещо сладко newsm78
Виж целия пост
# 207
brazilka, относно рибния хайвер - освен дните, в които се яде риба през Великия пост (Благовещение и Цветница), се консумира и на Лазаров ден. Щом това се допуска от по-строгите манастирски устави, би трябвало да важи и за нашия Типик, който е доста по-олекотен. Лазаровден е голям празник - макар, че се празнува в събота, той се чества като ден на възкресението (т.е. като неделята). Мисля, че това е и причината в този ден постът да е олекотен до известна степен, което включва и консумирането на хайвер.

Относно мъфините, не издържах и ги опитах още снощи. След строгият пост се оказаха доста тежка храна за мен   Laughing. Вкусни са, но като за първи опит Embarassed. Иначе засищат добре - след строгия пост даже ми стана малко тежко на стомаха. Кокосовото мляко е доста мазно, затова намалих мазнината наполовина - вм. 1/2 чаена чаша, сложих 1/4 чаша. Сигурна съм, че ще минат без особена критика от домашните.

Сега отивам да спретна една баница с праз, спанак и ориз. Публикувала съм рецептата в темата за коледните пости. Да видим дали не съм забравила как се прави Wink

Дядо хаджия, забъркала съм закваската за домашна боза (още от коледните пости се каня да я направя). Леко започва да шупва вече и вероятно довечера ще трябва да действам! Някъде пишеше, че по-лесно ставала с обикновено пшенично брашно, но гледам, че и с брашно от просо ще втаса. Дано да я докарам тази боза, че от сега съм почнала да се облизвам и току опитвам закваската. Дори тя почва да ми харесва hahaha

Честит празник на всички, които носят името на св. Теодор!
Виж целия пост
# 208
здравейте
току що си напрвих нещо много вкусно и няма как да не го споделя

оризови кори (аз взех триъгълни)
картофи
лук
сол, черен пипер

сварявате картофчетата, отделно нарязвате на ситно лука. след като катофите се сварят - слагате ги при лука + малко олио и ги начупвате така че да станат не на пюре ами на мнгого малки парченца. добавате сол и чер пипер на вкус. след това взимате едно оризово триъгълниче (предварително натопено във вода за да омекне) и слагате малко плънка в правоъгълният край на листа. свивате напред, събирате двата края към средата и навивате отново докато се получи нещо като пръчица с плънка. слагате в тигана с много малко олио и запържвате. гледайте да не се допират едно до друго защото лепкат. не ги изгаряйте корите и в сурово състояние се ядат. идеята е и лука малко да се задуши. много е вкусно и може с каквато искате плънка да си го направите
Виж целия пост
# 209
Днес имам имен ден и искам да ви почерпя с едни сиропирани пустинни рози и божури. Постни са и са напълно подходящи за Тодоров ден.



Заповядайте хапнете си !
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия