Великденски пости - 2012

  • 61 244
  • 675
# 435
Странно, но два дни ям супата от коприва и два дни ми е подут коремът. Някой има ли подобни проблеми? Всичко, което знам за копривата е, че е много полезна, много желязо, много витамини и никъде не съм чула или прочела, че може да е агресивна към стомаха...
Виж целия пост
# 436
Да споделя една рецепта за пържени калмари, много лесна. С нея поне не сте загубили много време ако не ви хареса.

Пържени калмари

За предпочитане е да се направи с бейби калмари, по-крехки са.
- нарязват се калмарите на пръстенчета широки 2-3 мм
- в купа или кутия с капак се смесват брашно, чесън на прах и сол
- слагат се калмарите в съда, захлупват се и се разтръскват
- загрява се зехтин в тиган и се изсипват калмарите, изтръскани от излишното брашно
- пържат се на силен огън, като непрекъснато се разбъркват, докато пожълтее тук там брашното, за около 20 секунди
- отцеждат се на хартия
Виж целия пост
# 437
malko_mishlence, аз също имам копривени проблеми...малко ме разстройва, а много я обичам, затова я смесвам с повечко брашно, ако е на каша, или с картофи, грис и т.н.
Виж целия пост
# 438
malko_mishlence, аз също имам копривени проблеми...малко ме разстройва, а много я обичам, затова я смесвам с повечко брашно, ако е на каша, или с картофи, грис и т.н.

Уф, ако ме разстройваше, щях да съм по-доволна.  Grinning

Днес обядвах пица със зеленчуци, като помолих в пицарията да ми я направят без кашкавал. Не беше зле, малко сухичка, но вкусът беше ОК. След това си взех едни меденки от диетичния магазин. Преоткрих детските пюрета, не ми се смейте. Пюре със зеленчуци и плодово си избрах.  Mr. Green Спомням си, че през бебешкия период на мойто гардже, много често си вземах и за мен.  Mr. Green

В неделя, в църквата на Шипченски проход /срещу Румънското посолство/, след Св. литургия ще има правене на питки за деца. Трябва да носим по 1кг. брашно и сокче или някаква напитка. Ако някой е наблизо и му харесва идеята, нека дойде с детенце.
Виж целия пост
# 439
И моят стомах се подува. Лекувам се като,вечерно време си слагам лютив червен пипер на яденето. Peace Така си регулирам стомаха.
Виж целия пост
# 440
Ева на третия етаж, все още не съм пробвала тофу. Мисля, че
няма ми допадне. Но май вече ще се реша, защото много взе да ми
липсва сиренцето.
Виж целия пост
# 441
Странно, но два дни ям супата от коприва и два дни ми е подут коремът. Някой има ли подобни проблеми? Всичко, което знам за копривата е, че е много полезна, много желязо, много витамини и никъде не съм чула или прочела, че може да е агресивна към стомаха...
Който има проблемен стомах пресните зелении оказват влияние. Но варената коприва, не
би трябвало да пречи. Вероятно стомахът ти е много чувствителен. Пробвай да пасираш супата,
само че тогава ще трябва да сложиш 2- 3 картофа примерно.
Виж целия пост
# 442
Който има проблемен стомах пресните зелении оказват влияние. Но варената коприва, не
би трябвало да пречи. Вероятно стомахът ти е много чувствителен. Пробвай да пасираш супата,
само че тогава ще трябва да сложиш 2- 3 картофа примерно.

Не, напротив. Всеки ден ям по една купа с прясна зелена салата, много пресен лук и чесън. Със спанака също нямам проблем, нито с каквито и да е зелено листни. Копривената супа я пасирах без картоф и стана малко по-рядка, но много вкусна. Подуването стана почти веднага. Мислех, че е от нещо друго, вторият път /снощи/ пак ми се поду ужасно корема и чак днес се оправи. Мисля да не повтарям. Но както и да е, твърде много време отделихме на този проблем. Благодаря за съветите ви. 
Виж целия пост
# 443
И аз имах проблеми с копривата. Толкова газове, разхлабване, хуркне на черва - отдавна не бях имала!
Виж целия пост
# 444
Ева на третия етаж, все още не съм пробвала тофу.
На мен лично най- много ми допадна пушеното.
Виж целия пост
# 445
Имаше в една от предните теми рецепта за сладки от овесени ядки, но нещо не мога да я намеря. Ако някой се сеща какво имам предвид и му се намира рецептата, ще помоля да ми я даде.
Виж целия пост
# 446
 Царицата- майка, правила съм тези и много ми харесват http://www.kulinarno-joana.com/2009/04/tahini-cookies/.
Виж целия пост
# 447
Малки питки със спанак, със коприва, със лапад, със праз, със лук, със копър, със джоджен, със зеле или с рукола(Калицуня)
За тестото:
1 κг. брашно
1/2 каф.лъж. сол
2 суп.лъж. олио/зехтин
вода(толкова колкото тестото да не лепне по ръцете)
1/2 каф.чашка ракия

За пълнежа:
2 κг спанак или друга зеленина
сол, черен пипер
1/2ч.ч олио/зехтин
1 стар лук
 За тестото-омесваме добре всичките продукти и го оставяме 1-2 часа да се надуе. Точим тънък лист и разразяваме на кръгове или квадрати.
Измиваме добре спанака и го нарязваме на ситно, намачкваме го в дълбок съд за 5 мен., изстискваме го и го слагаме в друг съд, където го объркваме с лука , олиото солта и ч.пипер. Пълним всяко квадратче със една супа.лъжа от сместа и съединяваме върховете . Ръсим със сусам. Печем във фурна за 30-40 мен на 180 градуса  или пържим в тиган

Източник на рецепта и Снимки - стъпка по стъпка
Виж целия пост
# 448
Да ви кажа днес какъв урок научих - никога не прави палачинки с пълнозърнесто брашно или поне, не като мен.  Mr. Green Направих две дози - едната постна, другата по оригинална рецепта. При пърженето станаха черни и като изгорени. На всичкото отгоре прецаках мъжа вкъщи да запретне престилката и да стои над тигана, защото аз не мога да обръщам.  Embarassed Детето рева от яд, че не са вкусни и са черни. Добре, че имаме куче, което обожава всичко, което му дадем от масата.  Mr. Green Не че не изядох моите, но изобщо не бяха вкусни, а и явно соята не ми понася - дори млякото с ванилия ми мирише и има един такъв дъх... Та моят опит с палачинките е лош.
Виж целия пост
# 449
На мен повече ми харесват катмите. Като бях дете, баба ми правеше само катми, не палачинки...палачинки опитах за пръв път на доста зряла възраст...И без да са пости, често правя катми, вместо палачинки...
Рецептата, мисля, е на първа страница...Лесни, бързи, без яйца и мляко...И винаги стават.  Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия