КОЗУНАЦИ - 2012г. - 1

  • 96 707
  • 735
# 120
Хубава и полезна тема сте отворили! Отивам да чета! Спорно правене на козунаци, момичета!  chef
Виж целия пост
# 121
Здравейте, кулинарки, само преглъщам като ви гледам козунаците ....
Имам питане, понеже си харесвам рецепти, които са за машна за хляб, а мойта протече, ще меся изцяло на ръка и имам питане  Hug

След като се умеси козунака, се остава да втаса, докато удвои обема си, това го разбрах, ама след това какво става, премесвам го, разделям го на плитки и го сплитам  и пак го оставям да втаса, мажа с каквото си искам и го пека .... Rolling Eyes

Ще ползвам на Пина рецептата.
Виж целия пост
# 122
emy_emy ,аз не премесвам,а леко само събирам тестото и то не с баршно а с мазнина Peace Намазнен плот,намазнени ръце.Ако тестото е голямо делиш на две,за два козунака, и после вс топка,на три,за три фитила.Слагаш пълнежа завиваш,усукваш и сплиташ.Отново втасва във формите Peace
Виж целия пост
# 123
момичета, кажете  - някой пробвал ли е наистина да бие тестото в ценрофугата на пералнята-или това е шегичка??? И увива ли се в нещо-за да не се цапа пералнята??? newsm78 newsm78 newsm78
Виж целия пост
# 124
Някак си всички рецепти тука са ми едни еднакви. Правих, правих и все едно и също става. Вчера напипах в една моя книга за българска национална кухня три-четири рецепти които са по-различни и ще пробвам тях тия дни.
Виж целия пост
# 125
 Пуканка, ако има някоя различна рецепта моля, сподели я? То ,нали е козунак,с каквото и да е рецептата мляко,вино,сладолед/поне моята рецепта е такава,все си става козунак.. Simple Smile
Виж целия пост
# 126
Belbey, Maма Цоцоланка, благодаря ви!   bouquet  bouquet  bouquet

Много жалко че в БГ нямаме от тази едра захар,толкова красиво изглежта с тях.Знае ли някой от вас дали може да се поръча от някъде от чужбина разбира се.

danielasz, по-напред в темата вече споменах, че миналата година някои момичета са намерили такава захар в Метро. Ако имаш възможност провери там.
за да не излезе че правя реклама на някои за едрата захар. Просто напишете в гугъл - едра захар и ще видите фирми които я продават.
Виж целия пост
# 127
ето една рецепта от мен:
Рецептура за работа с - Микс за козунак Pfahnl 10 %
 
Микс козунак Pfahnl- 1,00 кг

Брашно тип 500 - 10,00 кг  или такова за козунаци по добре

Мазнина (маргарин или олио или свинска мас) - 0,700 кг

Пресувана мая - 0,500 кг

Захар - 2.500 кг

Златни стафиди - 0,800 кг

Вода - около 5,5 л

Eсенция лимон 821 Special/Spain/ - 0,010 кг

Сол - 0,060 кг

може да се добявят и портокал кори, шоколадов дропс, шоколадов пълнеж или локум по избор. За отгоре освен едрата захар може да се сложи филиран бадем или орехови ядки.
Виж целия пост
# 128
момичета, кажете  - някой пробвал ли е наистина да бие тестото в ценрофугата на пералнята-или това е шегичка??? И увива ли се в нещо-за да не се цапа пералнята??? newsm78 newsm78 newsm78

аз пробвах вчера ,още в събота страшно ми се прияде козунак
правя си ги всяка година по рецепта на мама Ева от друг форум
винаги ми стават много хубави ,но беше вече слетобед и пратих мъжо да търси и да ми купи готов козунак
донесе ми един ужасно гаден на вкус и жълт от боя на цвят
затова в неделя още сутринта запретнах ръкави да си направя но такова хубаво слънчице грееше навън
на кой му се седи в къщи ,затова набързо го замесих ,сложих го в чист найлонов плик ,след това в торба на кауфланд ,завързах й дръжките и отделно навих отгоре хартиено тиксо да е по здраво затворена ,след което всичко това в чиста калъвка за възглавница ....и на центрофуга !!!
признавам много ме беше страх ,седях пред пералнята и сърцето ми щеше да искочи
стана ,много хубаво тесто ,мекичко с много балончета !!!
Виж целия пост
# 129
Някои хора изреваха от такива опити и не смятам, че е нужно да се насърчават.
Пералнята е за пране, не за месене!
Виж целия пост
# 130
Пуканка, ако има някоя различна рецепта моля, сподели я? То ,нали е козунак,с каквото и да е рецептата мляко,вино,сладолед/поне моята рецепта е такава,все си става козунак.. Simple Smile

Ето една която звучи вкусно и ще пробвам  при първа възможност:

Козунак с орехова плънка

Продукти за квасеца:
мая колкото кибритена кутийка
1 и 1/4 ч.ч прясно мляко
щипка сол
1 супена лъжица захар
1 яйце
брашно колкото поеме

За тестото :

6 яйца
1 и 1/4 ч.ч прясно мляко
350 гр. захар
3/4 чаена чаша олио
настъргана кора на един лимон
брашно колкото поеме

Плънка:

3 белтъка
200 гр. захар
200 гр.смлени орехи
300 гр.счукани орехи
1 кафена чаша прясно мляко
1 с.л. какао
много малко канела

За намазване на козунаците яйце с малко прясно мляко.

Разтваряме маята в млякото, слагаме солта, захарта, яйцето и толкова брашно че да се получи гъста смес, а не тесто , тоест това е квасеца, оставяме го на топло, за да втаса.
В това време разбиваме яйцата. В затопленото прясно мляко добавяме захарта.Прибавяме олиото, втасалата мая, лимоновата кора и разбитите яйца. Разбъркваме и добавяме брашно колкото поеме за да стане меко тесто, което месим четвърт час. Разделяме тестото на 3 части и го слагаме в кексови форми, като покриваме с кърпи. Оставя се тестото да втаса.
Приготвяме плънката като разбиваме белтъците със захарта.Добавяме и смлените орехови ядки. Счуканите орехови ядки попарваме отделно с врялото прясно мляко. слагаме захар на вкус, какаото и канелата. Прибавяме сместа със смлените орехи.
Поставеното в три форми тесто, след като втаса, омесваме отделно на питки. В средата на всяка сипваме по една трета от плънката, завиваме на руло и поставяме отново във формата. Намазваме с разбитото яйце и пр.мляко и печем в умерена фурна.

Ще правя този козунак в Събота. Моля ако някой ме превари да сподели хубав ли е.
Виж целия пост
# 131
ето една рецепта от мен:
Рецептура за работа с - Микс за козунак Pfahnl 10 %
 
Микс козунак Pfahnl- 1,00 кг

Брашно тип 500 - 10,00 кг  или такова за козунаци по добре

Мазнина (маргарин или олио или свинска мас) - 0,700 кг

Пресувана мая - 0,500 кг

Захар - 2.500 кг

Златни стафиди - 0,800 кг

Вода - около 5,5 л

Eсенция лимон 821 Special/Spain/ - 0,010 кг

Сол - 0,060 кг

може да се добявят и портокал кори, шоколадов дропс, шоколадов пълнеж или локум по избор. За отгоре освен едрата захар може да се сложи филиран бадем или орехови ядки.
това е рецепта за хлебозавод ли ? с какво месиш ако си в домашни условия ?
Виж целия пост
# 132
Nudel33, Bongo  , мерси
С ваша помощ и рецептата на Нудел станаха моите първи козуначета - леко казано идеални  Crazy.
Е конци точно не успях да им докарам , но аз естествено даукрасих и рецептата  Party.Правих я маргарин / Rolling Eyes Нудел дано да не ме убиеш /,в целта си да на объркам пак нещата , забравих ванилии и всякакви разни аромати , но пак резулата е супер .
Доволна съм от себе си  Crazy
Виж целия пост
# 133
Belbey, не се притеснявай. До Великден има още време. Може да пробваш още няколко пъти,а първата стъпка вече си я направила.  smile3501 smile3501
Е, за маргарина имаш право. Тя рецептата даже си е с мас  Naughty , а не с масло и още по-малко с маргарин. За другия път и аз ще си купя мас да опитам.
Важното е, че си доволна от резултата. А когато си доволна си и мотивирана да опиташ отново. Другия път ще е по-добре.
Виж целия пост
# 134
коя рецепта е най -сполучлива?
някои може ли да ми даде рецептата на Venetta че от 1-ва страница не ми се отваря
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия