КОЗУНАЦИ - 2012г. - 1

  • 96 662
  • 735
# 165
Бонго, по мои изчисления тестото беше около 600-700 грама. Почти изпълваше машината  Rolling Eyes Отдолу си се меси, а отгоре тестото седи и не помръдва Simple Smile
Явно капацитетът за тесто не е толкова голям. Интересно ми е, тези които месите в машината, горе- долу какво количество тесто забърквате?
Виж целия пост
# 166
Moята машина е до 1кг.Когато меся тесто в по голямо количество помагам с дървена бъркалка докато се оформи топката поле го оставям да се доомеси и втаса само.Ако искам сама да меси - 200-300мл. течност и в нея останалото Peace
Виж целия пост
# 167
Вече сънувам домашни козунаци, никога не съм правила, а и хората около мен също не правят Sad Виках неволята Simple Smile и май аз ще трябва да направя. Предложете ми някоя лесна рецепта за изпълнение.
За мен е много успешна и рецептата за кифличките на Angellove.И козунак и кифлички съм правила и дори доста приятелки зарибих да правят козунак по тази рецепта Laughing.И начинаещи се справиха.
http://angellovescooking.blogspot.com/2011/02/easter-buns.html
Виж целия пост
# 168
И аз правя козунак по рецептата за кифлички на Angellove , моята машина също е до 1 кг и побира половин доза от тази рецепта.С половин доза ми стават 2 козунака.Няма как с 3 яйца и 2 чаши течност да омесиш тесто 600-700 грама.
Виж целия пост
# 169
Записвам се в темата и аз правя всяка година козунаци и кифлички
Виж целия пост
# 170
Благодаря ви за предложените рецепти Hug През уикенда ще "запретна ръкави" Simple Smile
Виж целия пост
# 171
Здравейте дами и поздрави на Мамето за чудесната тема!  Hug

Аз на Великден правя обикновено малък козунак и повече кифлички и колачета(пиленца) за раздаване на децата според обичая тук.

Иначе козунаци правя редовно поне един път в месеца, но с машина за хляб. Ето последният ми от миналата седмица:



Този го правих не по моята рецепта, а по рецепта на Танитта и стана чудесен. Пекох в голяма форма за кекс.

Иначе по повод дискусията за по-различните козунаци, не знам какво търсите, но козунака си е сладък хляб с различни прибавки - някои му слагат сушени плодове, други ядки, трети мармалад или шоколад, правила съм козуначена плетеница с крем или традиционният тук - сладък хляб(козунак) с извара. Миналата година пробвах и козунак с черно брашно и пак стана много вкусен - вида е различен, но вкуса според мен при повечето козунаци си остава същият.

"Конците" които също толкова се разискват, стават най-вече при усукването и заплитането. Ако изпечете едно и също тесто в машината за хляб и отделно - усукано на фитили и изплетено, ще видите разликата. В първият случай ще имате козунак който ще прилича на хляб, а във вторият - козунак с "конци", но вкуса е един и същ. Просто съзнанието ни свързва козунака с "конците" и всички си мислят, че иначе не е козунак.

Още един съвет - не се шашкайте толкова - не е нужно да правите по 5 козунака за Великден, ако нямате силите и опита за това. Може да ги направите постепенно и да ги замразите - за Великден ще са като току-що изпечени. Или просто останете с един, но направен от вас козунак, вместо после да се чудите какво да правите с изсъхналият. Козуначеното тесто не е трудно, но количествата в които се прави за Великден са големи и за много дами без опит - непосилни.

Другият ми съвет е бъдете търпеливи, козунак се прави дълго (оставете си поне 4-5 часа) и обича топла стая и добро настроение. Kaкъв е смисълът от козунак, при който са ви "отишли на вятъра" нервите. Това е обреден хляб и трябва да се прави с желание и настроение. Така че бъдете спокойни, пуснете си хубава музика, усмихвайте се и козунака ще го "почувства". А и хората, които ще го опитат ще го почувстват.

Успех на всички - ще се справите! Hug Heart Eyes
Виж целия пост
# 172
Момичета и момче има ли някой до сега който е месил козунаци в роботите за месене  Thinking уф и аз как обясних
За ей такова нещо питам
 
 Ако да моля да бутнете едно рамо, свека има и аз се замислям дали да не пробвам следващият път  Thinking
Виж целия пост
# 173
Това не е ли миксер? На снимката е с приставка за тесто,но според мен е миксер и то мнооооого добър  Wink
Защо да не стане? Рецептата на Венета е точно такава  Wink
Виж целия пост
# 174
Ми не знам , за мен миксер е по малкият вариянт които си го държим в ръка или има и опция да се слага на поставка.
 Е той на свеки не е точно същият , но подобен пък и до сега тя го е ползвала да си меси тукашните хлябове.
 В тази връзка реших да попитам дали има вариянт да се пробва и козунака да се меси.
А с рецептата на Венета ми беше първият провал , така че не бих я повторила,това си е лично моя тактика. Не повтарям една рецепта с която съм имала провал  Mr. Green.
 Виж рецептата на Нудел с кеф пак бих я направила  ooooh!
Бай дъ уай голяма разлика м/ у двете няма  Mr. Green
Виж целия пост
# 175
Няма причина да не стане да замесиш в миксера на свекърва ти Peace Щом жената го ползва да меси хляб там,значи няма проблем.
Според мен си е миксер,и то добър както казах....попитай я дали има други бъркалки,такива като на обикновения миксер,естествено че ще е една,защото до колкото съм виждала,този вид едва ли не професионални миксери,имат само една бъркалка,като купата не се върти,а само бъркалката обхожда в кръг купата....страшно обяснение ме дръпнах Mr. Green
Според мен ще стане за козунак,опитай  Hug
Виж целия пост
# 176
Погледнете моля, дали на някой не са му откраднали рецепта и снимка без разрешение - http://www.zajenata.bg/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B … B0-savet1506.html

Тази снимка тук е на Пина - http://www.zajenata.bg/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B … BA-savet1492.html

Лошото е,че на този сайт това е традиция - да взима наготово, копи-пейс.........
Виж целия пост
# 177
Момичета и момче има ли някой до сега който е месил козунаци в роботите за месене  Thinking уф и аз как обясних
За ей такова нещо питам
 
 Ако да моля да бутнете едно рамо, свека има и аз се замислям дали да не пробвам следващият път  Thinking

Аз меся в това: с такава кука за тестата. Не е същия, като показания от теб, но предполагам и този се води планетарен миксер и принципа би трябвало да е същия.
Иначе меси невероятно и става много бързо. Специално за козуначените теста на ръка, никога не съм успявала да измеся такова тесто, каквото правя в миксера.
Ако нещо те интересува питай.  Simple Smile
Виж целия пост
# 178
Момичета днес за 1-ви път се пробвах да направя и аз поне бледо подобие на вашите творения,но определено не ми се отдаде  Sad
Та значи омесих тестоте в хлебопекарната и го оставих на предварително загрята  на 50 градуса и изключена после фурна за около 50 мин.
След което намазах отгоре с жълтък и поръсих със захар и опекох.Но резултата,е катастрофален-не се надигна и някак глетав  Rolling Eyes Може ли да ме посъветвате къде греша Thinking
Виж целия пост
# 179
След което намазах отгоре с жълтък и поръсих със захар и опекох. ако си спазила тази последователност без да изчакаш да втаса - там ти е едната грешка  LaughingНо резултата,е катастрофален-не се надигна и някак глетав  Rolling Eyes Може ли да ме посъветвате къде греша Thinking
пп. има и момчета тук   bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия