Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Фимо, въздушна глина III

  • 130 706
  • 527
Ето няколко думи за това какво е фимо(полимерна глина) и как се работи с него:

Що е фимо?
Фимото е полимерна глина, която е мека като пластелин, но при изпичане става твърда като порцелан. Обикновено се използва за изработката на бижута, декоративни предмети, както и за дребни детайли, тъй като пластичността й го позволява.

Разновидности
Произвежда се в десетки цветове, бива Classic clay, Soft clay, Transparent clay, Effect clay, Fluorescent clay, което означава - класическо фимо, меко фимо(по-лесно за обработка), прозрачно фимо - след изпичане става прозрачно, но не като стъкло; с ефекти - брокатни частици, подходящо за бижута и т.н., както и флуоресцентно фимо, светещо на подходяща светлина(например в дискотеката).
Една идея - работете с найлонови ръкавици, защото по ръцете ви винаги ще остава цвят от фимото, което може да се размеси с цвета на другата фигурка!

Как се работи с фимо?
Съществуват всякакви инструменти за обработка на фимо, например подобни на тези, с които се обработва пластелин, макетни ножчета, всякакви предмети от бита, които могат да служат за оформяне на парченца - декоративни копчета, капачки, формички за сладкиши, клечки за зъби и др., както и т.нар. паста машина за разточване на тънки пластове от материала (аз използвам винена бутилка).

Техники
Техниките за работа с полимерна глина биват няколко вида, като(информация, почерпана от шепот.орг):
Milefiori - Техниката Милефиори е широко разпространена в декорациите и изработването на вещи от глинички. Триизмерните изображения са затворени в цилиндър, паралелепипед или призма
Кракел - Кракелът всъщност е вид техника, ползвана широко в декупажа(с хартия или станиол), с която на даден предмет се придава остарял и античен вид
Суърл -
Техника със сенки - Оформяте някакъв предмет (пр. розичка) и с четчица за грим нанасяте отгоре избран цвят сенки за очи. Сенките за очи прилепват идеално, не падат след изпичане и придават най-разнообразни и красиви нюанси:
Tехника с трансфер -
Техника за едрата сол -
Mokume gane -

В youtube може да намерите как се работи със съответните техники.

Как се пече
Пече се 20мин на 130 градуса във фурна. Може да ги сложите в тава с готварско фолио(имайте предвид, че полимерната глина е химия, така че съобразете да не е в посуда, в която се храните). Аз лично не загрявам фурната предварително и пека малко повече... Внимавайте, защото може и да изгорят. Много тънките парченца фимо се изпичат по-бързо, така че може да ги наглеждате. Не се шашкайте, ако след изпичането фимото все още е пластично - след изстиване се втвърдява. Променят си малко и цвета по време на печене.

С какво се лакира
Лакира се с лак за фимо, който се продава в магазинчетата за фимо. Може да пробвате да лакирате и с на водна основа. За предпочитане полиуретанов и с UV филтър. Лаковете за подови настилки са добро решение (не са и много скъпи). Преди да нанесете слоя лак, може да почистите повърхността на фимото със спирт, за да се предотврати евентуално лепнене. А и лаковеве за подови и др. дървени настилки се нанасят на чиста, суха, без восъци, мазнини и прах основа.

Mагазинчета, от където може да си закупите фимо
Русе - търговски център Евас
Варна - Слънчоглед http://www.slanchogled.com/
София - Слънчоглед, Ариста http://shop.arista-bg.com/catalog/, ул Кра Кра
Пловдив - Дали
Бургас - ул. Св.Св Кирил и Методий 16

Магазини за свързващи елементи на бижута и накрайници:
ЕмАрт - http://www.--reklamen-spam--/
Maрабу - http://www.marabu.bg/

Какво да не правим:

1. Добре опаковайте със станиол вече разопакованото фимо, защото се втвърдява при взаимодействие с въздуха (е, не толкова бързо и драстично като въздушната глина, но все пак).
2. Не използвайте стъкло за настилка, поне не тънко, за да работите с фимо, по-добре някаква дъска.
3. Не дръжте прекалено дълго фимото в разгорещена фурна, не повече от указаното на опаковката, защото не се разтопява, а направо изгаря.
4. Никога не лакирайте фимото с лак на терпентинова основа!
5. НЕ Е ЗА ВСЕКИ: Ако вече сте направили грешен избор на лак, който е започнал да лепне - напоете немъхест парцал с разредител или ацетон (в зависимост от лака) и търкайте фимото, докато лаковото лепнещо покритие падне. След това измийте хубаво с хладка вода и сапун всяко, може да ги търкате с четка за зъби за по-ефикасно измиване. Изсушете ги добре. Сега вече може да лакирате с подходящия лак.
6. Ако обаче сте използвали правилния лак, а фимото все пак започне да лепне - тогава навярно не сте го изпекли достатъчно добре. За целта, както е с лаково покритие, поставете фимото отново във фурната на 110-130 градуса за 10-15 минути. Вече трябва да се е доизпекло добре и лакът по повърхостта му да не лепне. Ако все пак лакът продължава да лепне -вижте т.5.

Ето няколко туториала за работа с фимо: http://www.youtube.com/results?search_query=polymer+clay+tutorial&aq=0


Какво е глина, съхнеща на въздух и как се работи с нея

Въздушната глина е любимият ми материал за работа. Лесна за обработване и манипулация. В сравнение с полимерната глина, тук може да използвате по-богата гама цветове и шарки и да оформите едно изящно бижу по ваш вкус и идеал.
Въздушната глина по-скоро е измислено наименование. Това е глина, която съхне на въздух и за разлика от традиционната глина не се нуждае от термична обработка. Просто я оставяте за 24 часа, а понякога и за по-малко(зависи от дебелината на изделието) и тя си изсъхва до идеална твърдост. След това имате опцията да я боядисвате и дълбаете, както си искате.
Интересното при въздушната глина, което я прави и по-малкото братче на традиционната естествена глина, е това, че може да я размеквате с малко количество вода.
Малък недостатък е, че ако не се обработи с лак, глината не е толкова водоустойчива, както полимерната глина примерно, която се пече във фурна. Но два слоя лак, който така или иначе е почти задължителен за всяко глинено изделие, за да го подобри здравината и външния му вид, е достатъчен творбата да изглежда в перфектен завършек.
Боята, с която се боядисва въздушната глина може да бъде всякакъв вид, най-вече за това, защото след това бива лакирана повърхността. Аз използвам темперни бои.
Имайте предвид, когато третирате въздушната глина с акрилни бои, че трябва да разбъркате боята много добре, защото на повърността на все още неизползваното бурканче с боя има течност, която буквално разяжда глината.
Обикновено боята изсъхва за отрицателно време, вече можете да лакирате глинените продукти.
Аз използвам лак на акрилна основа, който обаче според мен не е съвсем добър за този вид материал или по-скоро аз не съм улучила добра марка лак. Според характеристиките на лака, той съхне от 2 до 24часа.
Другият вид лак, който използвам, е лак за каменни повърхности на водна основа - чудесен е! Но трябва да имате предвид нещо - когато глината е боядисана с темперна боя, тя лесно се отмива от лака на водна основа и е хубаво да не се ползва четка, а тампонче, с което да се нанесе внимателно лака. Ако преди това сте го лакирали с друг вид лак, вече е по-лесно.

ТЕМА I

ТЕМА II
Виж целия пост
# 1

Necklace by Villysweety, on Flickr
Виж целия пост
# 2
Чудесна темичка,запис Simple Smile
Виж целия пост
# 3
запис
Виж целия пост
# 4
Браво,чудестно разяснение.Сега,след като прочетох целия форум и аз реших да се пробвам с фимото,ще изоставя за малко печулина.Пък после ще публикувам "творенията" си.
Виж целия пост
# 5
Браво,чудестно разяснение.Сега,след като прочетох целия форум и аз реших да се пробвам с фимото,ще изоставя за малко печулина.Пък после ще публикувам "творенията" си.

Мисля, че ще се влюбиш във фимото в сравнение с печулина  Wink

Чакам да видя какво твориш  Wink
Виж целия пост
# 6
Villysweety, страхотно е това, което си направила, влюбих се в него Crazy.
А този печулин, какво представлява?
Аз Cernita, го купувам една книжарница за худ. материали на ул."Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас, но съм подала там и на старо, ронливо, точно както го описахте. За да не го хвърля, го смесвам с някое по-меко.
Виж целия пост
# 7
Аз купих три пакета от по 250гр и нито едно не беше меко. Реших, че чернита си е такъв. А със всички цветове на Фимото от къде се снабдявате? От два месеца не мога да си намеря черно и бяло в Слънчоглед, затова и реших да го сменя с Чернит.
Виж целия пост
# 8
Честита ни нова темичка и браво на Villysweety, че се погрижи тя да изглежда така   bouquet
Виж целия пост
# 9
Честита ни нова темичка и браво на Villysweety, че се погрижи тя да изглежда така   bouquet

Ааа, само да се уточним, че копирах първия пост от предишната тема. За да си има и в тази информация за начинаещите Simple Smile

Иначе съветче - не купувайте големи опаковки от полимерната глина, че рядко са пресни Simple Smile. А, Чернита като е пресен е по-мек от фимо софт - чак наистина е изнервящ Simple Smile)

Villysweety, страхотно е това, което си направила, влюбих се в него Crazy.

Благодаря, kojo  Wink
Виж целия пост
# 10
Запис и от мен в новата тема. Не че напоследък творя много, ама ви използвам за вдъхновение.
Поздрави!
Виж целия пост
# 11
Честита ни нова темичка.
Нека да е изпълнена с много красиви творения.
Виж целия пост
# 12
Да скокна и аз в новата тема Laughing
Виж целия пост
# 13
Честита Първа пролет!Много слънчево настроение и успехи!Това са последните ми работи
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.367350893298122.89217.3 … 813795&type=1
Виж целия пост
# 14
Честита първа пролет  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия