Аз съм нов за целиакия, имал съм я от рождение, но едва сега разбирам, след 40 години!
Удивен съм от факта, че десетки лекари са ме лекували през живота ми, и никой дори не е помислил за целиакия, въпреки многобройните и явни симптоми още от ранно детство -- рахит, анемия, ниско тегло, разрушен емайл на зъбите, нисък ръст, кожни обриви, лениви черва, мазни изпражнения, подут корем, липса на апетит и т.н.
Например тези пъпки ги имам откакто се помня по гърба, скалпа и лицето. Бил съм при всякакви дерматолози, но освен мазила нищо друго не са ми давали като лечение. Днес, благодарение на интернет знам, че това е Dermatitis Herpetiformis и е признак за цьолиакия. НО ЗАЩО ДОКТОРИТЕ НЕ ГО ЗНАЯТ?
Десетилетия наред хронично лишаване от важни хранителни съставки, заради малабсорбция доведоха до необратими деформации в израстване на тялото и костите ми. А необходимо ли беше това?
Питам се - колко ли хора като мен е осакатила тази инвалидна медицина, в която се наливат милиарди от джоба на данъкоплатците, но е неспособна да постави една правилна диагноза?! Стигам до тъжното заключение, че модерната медицина е наистина добра само да спасява живот в спешни случаи.
Затова, не разчитайте на лекарите да ви кажат какво ви е (и какво не ви е), а си правете собствено проучване.
В момента големият проблем е, че 99% от храните в магазините са пълни с глутен. И ако на етикета не пише, че съдържа глутен, това въобще не е гаранция. Цьолиакция значи никакво ядене на гости, в ресторант, на почивка. Перспективата да изкарам остатъка от живота си на картофи, качамак и ориз не е особено радваща. Установих, че са ми нужни най-малко 6 месеца стриктно безглутенова диета за да видя първите затихващи симптоми. Също така установих, че дори лъжичка сладолед, парче шоколад или овесени ядки в яденето пращат целият труд на кино и всичко се започва от начало. Това е отчайващо. И при вас ли е така?
Аз си дадох труда да направя едно проучване за глутена. Оказва се, че подобно на порцелановия трон, глутенът е навлязъл в живота ни само преди 100-на години, но за сметка на това повсеместно и опустошаващо. Защото само 1/3 от болните от цьолиакия имат някакви симптоми и така заболяването може тихо да разрушава организма без да знаем. Което и предполага, че много повече хора имат непоносимост към този несвойствен протеин, отколкото знаем. Нещо повече, глутена уврежда мозъка и нервите!
Древните хора са знаели това - - индианците хилядолетия наред са се хранели с царевица - без глутен. Азиатците също - с ориз - без глутен. Ние българите само допреди 100 години сме отглеждали лимец - вид пшеница с много ниско съдържание на глутен. Но от нея не могат да се правят бухнали хлябове, вити баници и кифлички. Затова индустриализациата в хлебопроизводството ни докарва и глутеновата пшеница. Заедно с нея идват авто-имунните заболявания. Старите сортове биват забравени. Същото се случва в Америка с древната храна на индианците - царевицата и амаранта.
Днес вече се говори за планета свободна от глутен, защото той засяга всички, не само болните от цьолиакия: http://gluten-freeplanet.blogspot.com/