Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нормалните стойности на ВОН

  • 42 966
  • 16
Здравейте, интересува ме границата на стойностите на вътреочното налягане, които се приемат за нормални?Стойност от 22.4 висока ли е и задължително ли е приложението на капки за понижаването му?Има ли връзка между проблем с щитовидната жлеза и увеличено ВОН?
Виж целия пост
# 1
Здравейте,Buratina!При здрав човек нормалните граници на вътреочното налягане са от 10 ммНд до 21 ммНд.Ако е диагностицирана Глаукома стойностите на нормалното и безопасно налягане са други и се преценяват индивидуално за всеки пациент.В случая от една показана стойност заключения не могат да се правят.Необходими са неколкократни измервания в последователни дни,за да установим какво е налягането Ви.Измерените стойности са много зависими и от метода на измерване,вида на апаратите,които се използват.Важно е проследяването да става по  един и същ  метод в едни и същи часове на деня.Така че една стойност не може да е меродавна.Направете проследяване на налягането.
Що се отнася до заболяванията на щитовидната жлеза-при усложнени увреждания на очите и орбитното съдържимо в резултат на тежка патология на щитовидната жлеза-да,възможно е.Тези случаи са редки и обратими,т.е.при овладяване на патологията на щит.жлеза,налягането на очите се нормализира.
Виж целия пост
# 2
Благодаря ви за отговора, д-р Петрова!
Интересува ме същите ли са нормите за очно налягане и при т.нар. ръчен метод на изследване, т.е. когато лекарят ти го измерва не с помощта на апарат, а така, както преди години е правено.
И кой е по-достоверен метод?
Виж целия пост
# 3
Здравейте!Нормите на вътреочното налягане с от 10 до 21 ммНд,независимо от метода на измерване.За "златен стандарт",т.е. най-точен и съпоставим метод се смята т.нар.тонометрия по Голдман.Тя се извършва с помощта на биомикроскоп и багрило.Ръчния метод,ако под това понятие имате предвид натиска на очната ябълка с пръсти, е най-неточен и само ориентировъчен.Останалите методи с други видове тонометри също все още имат своето място и съответни показания в проследяването на вътреочното налягане.
Виж целия пост
# 4
Не ми беше обясненено как се нарича метода, но не са ме натискали с пръсти, а с нещо като печат леко натискаха всяко от очите ми и се получаваше някакво обагряне на този печат с подобие на  точка, което по някаква таблица лекарката сравняваше и от там определяше очното налягане.Тя ми обясни, че по този метод горната граница на очното налягане е 24, затова исках да сравня тези данни.
Виж целия пост
# 5
Здравейте!Разбирам,имали сте предвид метода на Маклаков с тежинките,които се багрят с коларгол.Както при този,така и при всички останали методи за измерване на вътреочното налягане,има само една единствена граница на нормата-от 10 до 21ммНд .Това са стойностите,определени от Европейската глаукомна асоциация,по чийто консесуси работим и ние в България.Всичко друго са собствени интерпретации на колеги.Моят съвет е да проследите налягането и чрез друг метод,за да потвърдите или отхвърлите наличието на високо такова.
Виж целия пост
# 6
Благодаря!
Така и ще направя!
Виж целия пост
# 7
На разположение съм,ако възникнат някакви въпроси!И да допълня-очното налягане не е единствения рисков фактор за развитието на глаукома.Необходимо е да се вземат предвид възраст,наследствена обремененост,роговична дебелина,налични рефрактивни аномалии,дебелина на неврофибрилерния слой на зрителния нерв,данни от компютърната периметрия,гониоскопия и т.н.
Виж целия пост
# 8
Извинете, виждам че имате голям опит с тази коварна болест глаукома. Аз се казвам Юлия и съм на 15. Имам няколко въпроса относно това заболяване, чиито отговори не можах да намеря в Интернет. Бих се радвала ако ми помогнете. Благодаря предварително! Simple Smile Така моят случай е малко странен. Преди 2 години претърпях черепно-мозъчна травма (комоцио) след падане и беше засегната зрителната част на мозъка. Преди месец ходих на очен лекар заради далекогледството ми и ми откриха завишено очно налягане. По-късно се разбра, че имам дебела роговица, но отново очното налягане бе на горна граница. Та въпросът ми е дали е възможно да имам глаукома? В моето семейство има и други болни от тази болест (майка ми и баба ми). Много съм притеснена. Благодаря Ви!  Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Здравейте!Въз основа само на тези данни е трудно да се даде категоричен отговор.Разбира се,че е необходим преглед.Най-важното,което пациентите трябва да знаят,че повишеното вътреочно налягане не е равносилно на заболяването Глаукома.Както и в обратния случай- при нормално налягане също може да се развива дегенеративен процес и увреждане на зрението.Поставянето на диагнозата е комплекс от много изследвания и преценка на рисковите фактори.Тъй като наследствеността е един от тях,не бива да пропускате редовните прегледи при офталмолог.
Виж целия пост
# 10
Много Ви благодаря! Ходих на няколко прегледа, но никои не ми даде информация информация освен за многото рискове и проблеми. Сега съм малко по спокойна. Извинете, че ангажирам времето Ви, но имам още един въпрос: Има ли шанс за пълно (оздравяване без оперативна намеса) ако болестта е хваната в началото? Благодаря! Simple Smile
Виж целия пост
# 11
Трябва да посетите глаукомен специалист. Той най-точно може да прецени дали имате глаукома или нямате. Глаукомата не се лекува!!! Провежда се само поддържащо лечение с капки и в краен случай, ако те не са ефективни се прави операция. И после пак капки цял живот. Не си мислете, че с операция или с капки за известно време глаукомата ще бъде излекувана. Няма такова нещо! Тя само може да бъде овладяна да не прогресира. Но и този успех никак не е малък. Иначе се губи зрението. Още веднъж повтарям-на вратата на офталмолога трябва да пише "Глаукомен кабинет", а не "Очен кабинет". Иначе рискувате грешна диагноза и некомпетентно лечение. Ако нямате глаукома, тогава няма защо да се тревожите толкова. Но трябва да се изясни. В случай, че глаукомата е открита в начален стадий, уврежданията на очния нерв и ретината са най-малки. Това все пак е плюс.
Виж целия пост
# 12
Като говорите за "Глаукомен специалист" бихте ли препоръчали някой?
Виж целия пост
# 13
доцент петкова Peace

и задължително да ви измерят дебелината на роговицата. аз съм с много дебела роговица плюс вроден дефект и съм с много високи стойности, но нямам глаукома Simple Smile
Виж целия пост
# 14
Благодаря!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия