Да започнем заедно да се храним здравословно

  • 57 399
  • 742
Здравейте! Ще се радвам да сме повече хора заедно и да си разменяме идейки за здравословно хранене Hug
В къщи от както наблягаме на плодовете,зеленчуците,ядките и всичко което замества вредите навици се чувстваме определено по добре.Мъжът ми свали 11кг. за няма и месец,а аз вече не съм така ленива и изнервена. Grinning
Ще се радвам заедно да споделяме кой какво си хапва здравословно,може много неща да научим заедно  Hug
Нека направим спорта и здравословното ядене наш начин на живот Heart Eyes

Споделяйте вашите закуски,обяди и вечери? Как се справяте в работата да хапвате здравословно?
Виж целия пост
# 1
Подкрепям идеята.
Виж целия пост
# 2
Трудно е човек да започне,но след 10 дена ти става начин на живот.
За мен най сложно е,че трябва да закуся,а аз съм свикнала до обяд да съм само на кафе и цигари.Но като си хапна за закуска една филийка пълнозърнест хляб с кашкавалче и един плод,после се чувствам много по жизнена.За обяд си нося в работата краставица,маслинки,яйце,чисто филенце,започнах много сурови ядки да ям,само вода и чай пия,научих се вечер по рано да вечеряме и пак само лека храна и задължително салата и плодове да присъстват на масата.И нещата започват да се получават.Най важното,че и този пример даваме на нашето дете и то започна лека полека с нас така да яде Grinning
Вечер в формата на игра правим много упражнения и на нея и харесва Grinning
Виж целия пост
# 3
Много важна е водата. Последните твърдения са, че в големите градове трябва да се консумира повече вода (3 - 3 1/2 л дневно), тъй като там токсините са в по-голямо количество, както във въздуха, така и в храната. Водата е най-добрият начин да ги отмием. Добре е да се пие минерална вода, като се редува с чешмяна. Също е добре и видовете минерална вода да се сменят.
Виж целия пост
# 4
...една филийка пълнозърнест хляб с кашкавалче и един плод...
Това НЕ Е здравословна закуска.
Поздравления за първите стъпки и успехи, но чети повече.
Пълно-зърнестото брашно и млечните са неща, които не трябва да се пипат. Точка.
Не вярвайте на това с което ви бомбардират от телевизорът.
 Hug
Виж целия пост
# 5
...една филийка пълнозърнест хляб с кашкавалче и един плод...
Това НЕ Е здравословна закуска.
Поздравления за първите стъпки и успехи, но чети повече.
Пълно-зърнестото брашно и млечните са неща, които не трябва да се пипат. Точка.
Не вярвайте на това с което ви бомбардират от телевизорът.
 Hug
Защо? Не приемай поста ми като заяждане-за млечните ясно, но пълнозърненото брашно и то ли?
 Аз не съм от много знаещите-сега ми се налага да се ограмотявам заради здравословен проблем , и ми стана интересно.
 Иначе , просто да споделя, че винаги съм си мислела, че здравословните храни нямат вкус ,и би било наказание, ако трябва да се храня здравословно. Обаче сега, след като непрекъснато откривам нови вкусови комбинации, съм изключително впечатлена от чудесния вкус на храната.
 Ето и моето предложение-сурова тиквичка, 1-2с.л. зехтин, 1 с.л. суров сусамов тахан, чесън , сок от лимон. Всичко се пасира, доовкусява се с копър  и едро счукани орехи , или сурови тиквени или слънчогледови семки.Прекрасно  е и като салата, и като пастет за брускети. У дома тези, които хапват млечни продукти си настъргват и малко сирене...и съвсем я побългаряваме тази рецепта.
Виж целия пост
# 6
Нямам много време (болно дете Sad), но с две думи:
Всички витамини и минерали са "заключени" от токсини.
Те са абсолютно неусвоими от нашият организъм. Единственият начин токсините да бъдат разрушени в по-голямата си част е чрез накисване или покълнване.
Има един проблем обаче, при покълнването на пшеницата например глутенът се "активизира" още повече и става още по-трудно смилаем.
След като знаем, че никой не кисне/покълнва зърната, очевидно се поглъщат огромно количество токсини, трудно смилаем глутен (от лепило на латински) и т.н. и никакви витамини и др. полезни вещества.
Tовa така прекрасно тесто след това се изпича, докато не стане с хубава коричка bowuu, която за най-голяма жалост съдържа АКРИЛАМИД. Канцерогенно вещество, което също е и мутаген.
Така че всички "полезни" бели или пълнозърнести продукти, които са запечени до златисто съдържат големи дози от това вещество.

Моят съвет НЕ ЯЖТЕ НИЩО ЗЪРНЕНО, освен ако не е накисвано/покълнвано(безглутенови зърна) или ферментирало.

Ако ще ядете хляб, най-добре бял, безглутенов. Поне само ще трябва да се справите с въглехидрати, и махайте коричките.

А за да е още по-забавно, да добавя, че неправилно съхраняваната пшеница потенцялно съдържа една от най-токсичните плесени на светът.

Това цялото важи за ядките също, ако не са сурови и накисвани Naughty
Акриламид има във всички сирили, печени тестени, всичко пържено до златисто, чипсове, мюслита, кафето и т.н.

За сметка на това има страхотни рецепти за "суров хляб"  Heart Eyes
Случайна рецепта:
http://www.recipemagician.com/recepti/snaksove-i-hliabove/hliab-ot-elda-i-len/
Виж целия пост
# 7
Охххххх, не знам какво да кажа...изпари ми се ентусиазмът.
Виж целия пост
# 8
Охххххх, не знам какво да кажа...изпари ми се ентусиазмът.

  Mr. Green в началото е така, после се свиква.
Има невероятни алтернативи на ВСИЧКО!
Абсолютно полезни и дори по- вкусни от обекта на имитация.
Сладоледи, шейкове, десерти, шоколад, хлябове....какво ли не!
Ето какво вечеряхме.
Супа от коприва и черешов шейк.
Супата стандартна, българска рецепта.
Шейка:
Мляко от бадеми и орехи
Подсладено с няколко фурми, стевия и суров кокосов нектар (знам че това го няма в бг, но лъжичка суров мед върши същата работа)
Череши на прах, сурови ( ако не, може замразени)
Кокосово мляко
Цвекло ( няма никакъв вкус, но прави невероятен " черешов цвят" Качествата му ги знаем.
Лукума на прах ( южно американски плод), много полезен плод и дава карамелен вкус.
Не се сещам с какво може да се замести, но ще измисля нещо. Може би лъжичка кленов сироп.
Истинска ванилия на прах
Щипка морска сол
Замразен банан
Виж целия пост
# 9
Здравейте!

Идеята за тема, посветена на здравословното хранене е отлична и благодаря за нея както и на тези, които са готови да споделят личен опит и познания!

Вкъщи имаме крещяща нужда от промяна, но за жалост сме само теоретици, така че от мен акъли не чакайте да давам и споделям, по-скоро ще бъда в позицията на вечно питащата и недоразбрала...  Embarassed

Например:  Wink Laughing
Спомена се пиенето на вода - в последните години много се тръби за пиенето на вода, но не трябва ли да бъде според индивидуалните потребности, все пак? Аз на ден изпивам докъм 1л течности и може би 3/4 от това е кафе...  Embarassed Знам, че е вредно, но понякога даже ми се гади от пиене на вода. А и съм чувала (многократно при това!) за случаи, когато човек започне да пие повечко вода, отколкото е свикнал и кръвното му налягане рязко се покачва...

За кълновете - имам уред за покълване на зърна (между другото, трудно се поддържа да не плесеняса) и в даден период от време се бях ентусиазирала, обаче съм алергична към повечето сортове сурови зърна, алергията затруднява и хранене като в примера на Люлякови нощи - какво тогава?!

Освен това, споменатият начин на хранене влошава колита (възпалителното подуване на червата от някои храни, предимно сурови или млечни) - може ли някак да се преодолее този проблем?

...
Мляко от бадеми и орехи
...
Череши на прах, сурови ( ако не, може замразени)
...
Цвекло ( няма никакъв вкус, но прави невероятен " черешов цвят" Качествата му ги знаем.
...
Щипка морска сол
Замразен банан

Бадеми и орехи - алергия, помощ!
Защо трябва черешите да са на прах, а замразеният вариант е само алтернатива?
Цвекло - само заради цвета ли? Че защо ми е да го "докарвам" на цвят...
Сол - не разбирам - в шейка?
Замразен банан - защо замразен? Наскоро ядох замразен/размразен сладкиш, в който точно бананите бяха най-кофти след размразяването, защото бяха станали блудкави...
Виж целия пост
# 10
Само да добавя, че хлябът правен с квас ( мисля, че се моташе една тема тук за тази закваска)
Е ферментирал и съответно приемлив за ядене в малко количество.

Кафявият ориз и боб задължително ги киснете минимум 12 часа.

Традиционно в България се е консумирали само обработени зърнени, ферментирали (боза и хляб), накисвани ( всички останали).

Ако можете да си правите сами брашно от накиснато зърно със собствена закваска е най-добре Mr. Green
Виж целия пост
# 11
Извинете, а тези здравословни хлябове не са ли доста мазни? Винаги, когато съм купувала от магазини за здравословни продукти ми е правило впечатление, че са ужасно мазни (вероятно, за да може да се получи хомогенна смес слагат повече мазнина)...
Виж целия пост
# 12

Бадеми и орехи - алергия, помощ!
Защо трябва черешите да са на прах, а замразеният вариант е само алтернатива?
Цвекло - само заради цвета ли? Че защо ми е да го "докарвам" на цвят...
Сол - не разбирам - в шейка?
Замразен банан - защо замразен? Наскоро ядох замразен/размразен сладкиш, в който точно бананите бяха най-кофти след размразяването, защото бяха станали блудкави...

Ами аз написах какво ние пихме Simple Smile ако ти имаш алергия към тези ядки можеш да използваш някои от останалите много видове, съшо семки или дори зърнени ( оризово мляко или др)
Черешите са ми на прах, защото взимам специален вид череши, който имат високо съдържание на вит С
Както казах, за тези които искат да пробват шейкът могат да го направят с пресни или замразени череши.
Цвекло както казах е за цвят и заради полезните му свойства ( моля прочети какво съм написала)
Сол, защото използваните продукти имат ниско съдържание на сол, морската сол съдържа над 90 минерала и дава балансиран вкус на шейкът
Замразеният банан прави шейкът гъст, студен и му придава " сладоледен" вид няма нищо гадно. Не се усеща като банан. Това не е сладкиш а студен шейк, който се консумира веднага.
Мисля, че ще ти хареса ако го опиташ Blush
Виж целия пост
# 13
Благодаря за отговора, Люлякови нощи. Пардон за недоглеждането! Би ли споделила, моля те, повечко за тези череши, богати на вит. С? Евентуално, откъде се купуват, как изглежда опаковката...
Виж целия пост
# 14
Аз не съм в БГ, но от тук си взимам черешите
http://www.znaturalfoods.com/Acerola-Cherry-Powder-Freeze-Dried-1-lb
Казват че една череша съдържа 65 пъти повече вит С от един портокал.

Много е скъпо, така че " заместител " би било череши за безкрайните им полезни качества ( още по- добре вишни) и една голяма лъжица шипки на прах. Техните качества за безкрайни!!!

Между другото кашуто е разкошно за мляко.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия