Да започнем заедно да се храним здравословно

  • 57 337
  • 742
# 15
Май не съм за тази тема-череши на прах не ми звучи много натурално. А и идва и сезонът на черешите. Мислех си по-скоро за съвсем нормални и приложими в ежедневието готварски рецепти. Порових се и по темата за хляба-"суровият" не ме устройва. Ще потърся нещо друго.  bouquet
Виж целия пост
# 16
Май не съм за тази тема-череши на прах не ми звучи много натурално. А и идва и сезонът на черешите. Мислех си по-скоро за съвсем нормални и приложими в ежедневието готварски рецепти. Порових се и по темата за хляба-"суровият" не ме устройва. Ще потърся нещо друго.  bouquet

 Кое не му е натуралното? Mr. Green
Freeze drying е процес при който почти на 100% се запазват всички хранителни вещества.
Плодовете се поставят във вакуум и при замръзващи температури се " изсушават"
Както казах спокойно може да се използват пресни  или замразени череши.
Всичко в шейка е съвсем приложимо. Може да се махнат/заместят 2-3 от нещата.
За хлябът, да, за съжаление това е истината...
Ако говорим за здравословно, това е здравословно.
Ако някой се опитва да намери половинчати решения, варианти много.
Аз съм на принципът, като е гарга да е рошава Mr. Green

И моля не се хващайте за шейка, не знаех че ще пиша в такава тема. Ако знаех, щях нещо по-различно да направя. hahaha
Виж целия пост
# 17
здравейте момичета   bouquet
попаднах на темата и ме заинтригува. това, което забелязвам обаче, е че авторката се е опитала да направи тема за здравословно хранене в смисъла на: да се отървем от junk food, да изхвърлим пържените храни, готовите сладкиши, шоколади и т.н., алкохолът, мазните колбаси и каквото друго ви идва на ум. изведнъж в темата се заговаря за суров хляб, мляко от бадеми, черешки на прах и т.н., които (без да искам да обидя този, който сподели рецептите си) не са неща, които присъстват в кухнята на българина. Знаем, че за много хора здравословното хранене е издигнато в култ и ядат само хляб от домашно покълнали кълнове от амарант (например), но като се погледне ежедневието и културата на повечето българи, си мисля, че това е малко прекалено.
мился, че идеята на темата е хората да се замислят какво ядат, как се отразава това на здравето им и как биха се чувствали като постепенно променят начина си на хранене и мислене!
аз се интересувам от здравословно хранене и се образовам по въпроса от години, но си спомням колко трудно ми е било дори това елементарно нещо като да заменя сутрешната си закуска, която сме свикнали да ядем от детството си (сандвич, мекиците на баба, баничка и т.н.), с пресен плод.
толкова ми е и трудно, дори и в момента, да откажа съпруга си да яде колбаси.
така, че без да искам да обидя никой, нека вървим стъпка по стъпка и да променяме навиците си постепенно и осмислено, за да има наистина резултат и здравословното храненен да стане начин на живот.

успех  Peace
Виж целия пост
# 18
tansu - Определено съм съгласна с теб   bouquet

В нашето ежедневие,поне аз не виждам време да си садя и меся хляб от кълнове.Ядем от всичко,но вече не искам да се тъпчем само с мазнотии и всичките боклуци където се предлагат на пазара.Ако е салам,то да е филе,а не телешки колбас и кренвирши,ако сладичко да не вафла,а да е плод и всяко нещо да се замести с по здравословното.Вместо сутрин да станем и да захапем кафето веднага,нека първо поспортуваме,после една закуска и тогава да се мятаме в ежедневието.
Много има като мен където сега искат да започнат,а всичко това става постепенно и със времето се осъзнава ефекта и искаш все повече и все повече да се грижиш за себе си Hug
Виж целия пост
# 19
Днес моето меню е:
 Закуска - една препечена филийка,едно варено яйце и сирене
 За обяд бях си всека краставица,маслини,кашкавал
 И за вечеря съм решила салата от моркови и цвекло с по едно парче сьомга на скара (ако няма сьомга пилешко шишче ) за десерт ябълки има Grinning
Виж целия пост
# 20
Ето 5 здравословни храни, от които освен всичко друго се слабее: нар, борови ядки, зелен чай, просо и аспержи.
Всички знаем, че зеленият чай е мощен антиоксидант. Помага при възстановяване на клетките след въздействието на някои храни, слънчева светлина, химични съединения, стрес. Особено полезен е за пушачите. Увредените клетки могат да станат причина за поява на редица болестни състояния, така че консумирайте зелен чай редовно, по няколко пъти на ден.
Просото понижава риска от диабет и сърдечна недостатъчност, богат източник на магнезий. Може да се приготви за закуска като каша и да се добавят плодове и ядки.
Аспержите влияят благотворно върху бъбреците, черния и белите дробове. Богати са на калий, фосфор, желязо, цалций, натрий и витамините А, К, С, В и Е.
Антиоксидантното действие на нара е 3 пъти по-силно от това на зеления чай. Предпазва от редица ракови заболявания.
Боровите ядки са полезни за сърцето, освен това засищат и ни карат да ядем по-малко.
Плодове и зеленчуци, които не съдържат мазнини: ананас, диня, грейпфрут, вишна, ряпа, червено цвекло, касис, къпини.
Виж целия пост
# 21
tansu, помолих изрично да не се хващате за черешите  Crossing Arms егати и проблема стана.
Няма нищо НЕ приложимо в това да не се яде готов хляб или да не се яде хляб изобщо.
Също така, като говорим за традиции, моля върнете се малко назад...прескочете последните 40 год в които ви хранят големите заводи и погледнете какво значи традиция.
Българите от веки веков са имали изключително здравословен начин на хранене.
Всеки сам си е месил хлябът, или дори някой да е месил за повече хора го е правил по традиционният начин.
Зърнените/бобовите храни са били накисвани/покълнвани/ферментирани.
Млякото е било сурово и ФЕРМЕНТИРАЛО също. Кисело мляко, масло, катък (който е бил заравян в земята за бавна ферментация месеци наред), сиренето също, кой знае още какво сме забравили.
Месото е ядено до голяма степен сурово, всички колбаси и сушени филета са сурови, нали?
Предполагам, че риба са яли сезонно.
Плодовете са били различни сортове, диви и не така сладки.
Много зеленчуци, половината година ФЕРМЕНТИРАЛИ. Туршиите не са били варени в буркани.
Пили са много билки и чайове от цветя, ферментирали напитки.
Оцетът им е бил суров и ферметирал.
Половината време от годината са поставали, изцяло на зеленчуци или с малко млечни.
Всичките мазнини/олио са били сурови или сурово пресовани. (осолена сланина, слънчогледово олио)
Не са яли захар освен идващ от мед и храни.
Не са яли друга сол освен морска.
Ето ти традиции, прави го това и ще си в завидно здраве!

Аз го правя и не не е трудно.
Мъжът ми отслабна 30 кг
Децата ми се разболяват един път в годината и не взимат лекарства (малкият е за първи път болен тази год и не взима лекарства)

Трябва да се спазват определени принципи и нещата бързо си идват на мястото.
Виж целия пост
# 22

В нашето ежедневие,поне аз не виждам време да си садя и меся хляб от кълнове.

Да си направиш закваска не е чак толкова трудно, машината за хляб прави хлябът без теб. Можеш да хвърлиш 5 продукта в машината и като се прибереш да имаш хляб.
А защо не се замислиш да замениш хлябът с нещо друго.
Можеш да го замениш с купичка киноа например.
Ето ти една идея за закуска.
Салати с киноа, можеш да я направиш от вечерта
https://www.google.com/search?hl=en&q=quinoa+salad&bav=o … =1291&bih=590
Виж целия пост
# 23
Люлякови нощи за тези неща си  права. така е! дори моята баба, Бог да я прости, си правеше почти всичко сама, а месо ядеше по коледа и Великден, когато колехме прасе или яре. ние също с мъжът ми се опитваме да се върнем към корените и започнахме да отглеждаме сами зеленчуците си, да правим сами хляба си, въпреки че сме в София.
това, което исках да кажа е, че на повечето хора им трябва много време и осъзнаване, за да стигнат до тази истина и трябва да се тръгне от по-простите и лесни неща за спазване като изхвърляне на сладкишите и рафинираната захар, "боклуците" и полуфабрикатите и малко по малко, след като организмът свикне, да се стига до наистина здравословните, истински, живи, натурални продукти. за съжаление последните години хората се отдалечихме много от природата и трябва отново да се учим да живеем с нея.
  bouquet
Виж целия пост
# 24
Tansu, браво на вас!
Аз сега започвам маалка градина, дано не се проваля  Whistling
Аз влязох в тази тема само да предупредя момичетата, че има много подвеждаща информация за това кое е здравословно и кое не е.
И какви алтернативи има.
Хубаво е да се изхвърлят очевидните боклуци, НО...
Най- големите причинители (от храните) за рак, диабет и сърдечносъдови заболявания са:
Въглехидратите, особено фруктозата и лошите мазнини.
Ние имаме минимална нужда от въглехидрати, ние сами си ги произвеждаме.
Да ядем хубави мазнини е критично за здравето.
Използвайте само студено пресовани мазнини. Прибавяйте ги към яденето при сервиране и то ако не е много горещо. Ако готвя използвам гхи ( пречистено масло)
Всяко готвено ядене трябва да се балансира минимум със същото количество сурова храна.
Млечните трябва да се елиминират напълно ако не са сурови, дори тогава минимална консумация.
Виж целия пост
# 25
Люлякови нощи, много пъти съм чела твои мнения по тази тема и съм научила доста интересни неща от теб, но каквото и да си говорим голяма част от продуктите, за които пишеш ги няма в БГ или Европа, или пък са ужасно скъпи. Дори суровите ядки, ако трябва да се прави от кашу например сурово мляко за четиричленно семейство - майко мила. Та, в тази връзка, нека не бъдем крайни - всеки освен това има различно разбиране що е то здравословно хранене. Най-доброто такова е онова, с което тялото ни се чувства добре - ако човек се научи да се вслушва в нужидте си, с помощта на опитване и т.н. би могъл да поддържа прекрасно състояние.

Тъй като все пак живеем в 21 век, е малко трудно да спазваме диетата на бабите и дядовците си - малко са онези, които успяват или искат да го направят. А и нека не забравяме колко много физически активни са били те, за разлика от нас  Wink. Смятам, че телата ни са се променили и на първо място трябва да се съобразяваме с тях, а не да се стремим напълно да възстановим палеолитните си навици на хранене.

И за да не е само общи приказки поста ми, някои от любимите ми продукти, които са част от моето  разбиране за здравословно хранене, мисля че могат да се намерят в био магазините в Бг: пуканки от амарант, вместо овесени ядки за закуска, с комбинация от сушени червени боровинки - заливам ги с прясно мляко, а който избягва млечните става и с други видове. Сироп от Агаве, заради ниския си гликемичен индекс - използвам го вместо мед или захар.Кокосово масло - за сурови бонбони и всякакви благини, придава много нежен аромат. Правя си или купувам готово масло Гхи - става много лесно, рецептата имам от аюрведически учител, ако някой я иска ще я напиша. Меласа от Нар - продава се в арабските магазини, използвам я за риба и месо. Бананов и ябълков чипс (без подладители) - може да се направи вкъщи или да се купи готов, от био магазините. Сурови какаови зърна - като допълнение към суровите бонбони.

И една от любимите ми рецепти, тъкмо сега за сезона на тиквичките:



“Спагети” от тиквички с “рагу” от леща

за 2 порции

2 тиквички (аз използвах зукини)
400 гр. сварена леща
6 с.л. домати на кубчета + 3 с.л. доматено пюре
пармезан за сервиране
зехтин, копър или любима зелена подправка, сол
Фурната се загрява на 200 градуса. Тиквичките се “нарязват” с картофобелачка на тънки широки лентички, нареждат се в голяма тава, поръсват се с малко зехтин и сол и се запичат до омекване (без да покафеняват) – при мен останаха леко сурови, така че ако не ви допада подобен вкус проверявайте с опитване.

В дълбок тиган се загряват 2 с.л. зехтин на ниска температура и лещата се задушава с доматите и доматеното пюре, докато сместта се сгъсти, посолява се на вкус.

Тиквичките се сервират “подредени” като спагети, върху тях се разпределя лещата и отгоре се поръсват с настърган пармезан. Изяждат се колкото е възможно по-бавно, за пълна наслада на вкусовете.
Виж целия пост
# 26

Млечните трябва да се елиминират напълно ако не са сурови, дори тогава минимална консумация.

Какво ще рече млечните да са сурови  Rolling Eyes

Аз, която живея в столицата и се предполага, че имам богат избор от магазини ще ми трябват да 2 дни за да си набавя нужните продукти за  шейка, /ако изобщо успея  Laughing/, какво ли остава за хората, които живеят на село и имат един смесен магазин  Rolling Eyes
А финансовата възможност на средно-статистическото българско семейство изобщо не коментирам.
Виж целия пост
# 27
Темата ме заинтригува, с удоволствие ще следя... особено Люлякови нощи. Нейните постове са винаги много ценни и човек ако има желание може да приложи съветите й въпреки "провинциалния си бюджет" Peace Люлякови нощи, бързо оздравяване на детнце Hug
Виж целия пост
# 28
Побутвам темата,защото ми стана адски интересна.
Люлякови нощи, когато имаш време сподели с нас още от опита си по отношение на здравословното хранене.
Виж целия пост
# 29
В този форум има няколко теми за здравословното хранене, всички взаимно изключващи се.
Не приемам за здравословни нито продуктите, отглеждани в другия край на света, нито машината за хляб (заради тефлона), нито суровото мляко.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия