"Закуската изяж сам...

  • 38 513
  • 812
...обяда раздели с приятеля си, а вечерята дай на врага си"

Дори и не помня тази максима на коя популярна личност принадлежи, но винаги се сещам за нея при честото споменаване от кого ли не"Аз не закусвам".

Какво място има закуската във вашето ежедневие и намирате ли време за нея?
За мен това е най-привлекателното хранене, но също често го пренебрегвам.Или го свеждам до кафе +плод, кафе+бисквитка или нещо подобно.

Повечето хора около мен не закусват.Колкото и да се твърди от специалисти, че закуската е най-важното хранене.Но интересно е, че  на път, на почивка, в командировка в хотелите с включена закуска рядко има някой, който да пренебрегне това хранене.

Имате ли навик да закусвате, отделяте ли достатъчно време за това хранене или се ограничавате само до традиционното кафе?

Въпросът не е толкова за полезните и вредни навици, а за навиците, които ни създават уют и настроение за деня.
Виж целия пост
# 1
"боря" се постоянно между навиците да закусвам и да не закусвам..Установила съм, че всичко е на психическа основа..
В последно време най-добре се чувствам на кафе, после фреш и накрая плод към 10 ч..после леко хапване към 12 ч и обяд някъде към 15 ч..вечерта може само нещо леко..
Ако съм излизала обаче вечерта - и сътветно пила - винаги закуско-обядвам направо..

От здравословна гледна точка правилно е да се пропусне или вечерята или закуската - за да има организмът време и за храносмилане и за чистене от токсини..а затова трябват поне 12 ч без храна.
Виж целия пост
# 2
Никакво не е мястото на закуската. Не закусвам, никога не съм го правила. Малкото ми дете е същото. Но пък обилното ми хранене последно е около 14-15 часа. Вечер салата, плод, рядко малко ядки. И то, защото за вечерята със семейните е онова, което създава уют във времето, когато всички по правило сме у дома.
Виж целия пост
# 3
От малка сутрин видя ли храна ми се повдига. Обикновено повръщам, ако закуся.

Скоро чух по телевизията коментара на един специалист по хранене, за съжаление не помня кой беше, но каза "Това ми звучи като - сутрин да заредим колата с дизел, на обяд с бензин, а вечерта да бутаме."

Заради подобни крайности си разказах здравето и теглото, докато ми уври главата, че човек трябва да се храни здравословно и в нормални количества 3 пъти на ден.

...
От здравословна гледна точка правилно е да се пропусне или вечерята или закуската - за да има организмът време и за храносмилане и за чистене от токсини..а затова трябват поне 12 ч без храна.

Аз вечерям в 19 ч. и след това ям на следващия ден в 11 ч., не виждам проблем и в 8 да закуси човек, пак са минали 12 часа  newsm78
Виж целия пост
# 4
Казах минимум 12 ч..Колкото повече - толкова по-добре..Wink

Истината е, че ако закуся обилно (както и ги по правя, когато съм на почивка) - после към обяд пак се тъпча и вечерта също..Резултата е винаги няколко кила отгоре след..А и не се чувствам добре след това..
Добре, че вече се научих да се самоконтролирам..
Виж целия пост
# 5
Задължително закусвам нещо стабилно+чаша мляко.Кафе не пия.
Ако имам ранен ангажимент или съм на работа,ставам по-рано,за да закуся.Ако не ям сутрин,да не си пред очите след 2 часа  Mr. Green
При инфарктно закъснение пия млякото докато се приготвям,а закуската взимам да я хапвам в колата
Виж целия пост
# 6
Не закусвам, ям късно. Пия само кафе, но задължително с мляко, че иначе ще си докарам гастрит.
Виж целия пост
# 7
Всяка сутрин закусваме (обикновено препечена филийка и парче кашкавал) и пием кафе заедно с половинката.Обичаме така да започва деня ни.
Виж целия пост
# 8
Не закусвам; от години съм така. Преди това минах и през период, когата закуската ми беше основното хранене за деня.

Сега мъжа и детето закусват сутрин, аз понякога съвсем малко кафе с мляко; рядко някоя ябълка към 10-11 часа. Обядвам нещо си на работа (или си купувам или по-често си нося от в къщи).
Вечерята е основното ми и най-обилно хранене; тогава всички сядаме заедно на масата и това е семейното ни време, до като се храним всеки да сподели как е минал деня му. На детето най-много внимание отделяме, да я слушаме и разпитваме как е било в училище, че нея нашите работни истории много-много не я вълнуват Laughing Това е, което ни създава уют и настроение - да седнем на масата заедно всички на вечеря Wink
При мен май се получава Вечерята си изяж сам; Обяда сподели с приятел; Закуската дай на врага си Grinning
Виж целия пост
# 9
Закусвам задължително, винаги съм го правела. Обядвам също задължително. Не пропускам и вечерята.
Докато работех и бях заета, ядях набързо. Сега съм у дома и отделям специално внимание на храненето и подреждането на масата. Създава ми настроение, да. Тъй като съм на диета и не мога да ям каквото си поискам, обръщам внимание на други неща като аранжирането на масата, поднасянето на храната. Така не чувствам толкова остро, че менюто ми е бедно.
Абсолютно погрешно е виждането, че гладуването е полезно за организма. Ако искаш да се очистиш от токсините, подбирай менюто, не гладувай. Постенето и гладуването са различни неща.
Виж целия пост
# 10
Закусвам стабилно + кафе, без никакво изключение. Ако пропусна дори едното, целият ми ден е убит. Ритуалът е дълъг и важен, закусваме цялото семейство заедно вкъщи, после дъщеря ми отива на градина, а ние на работа.
За щастие, денят ни не почва много рано, но когато ми се налага да ида някъде в 8, ще стана в 6, за да не пропусна "сутринта" с всичките й салтанати. Така е вече повече от десетилетие.

След като минах ученическата възраст и живеенето при мама, имах пауза в закусването някъде между 18 и 22-23 години, тогава по принцип се хранех нередовно и с по-некачествена храна. Това е и единственият период от живота ми, в който съм била по-пълна. Откак ям минимум 3 пъти на ден, метаболизмът ми работи отлично по схемата "ядене често и по много за добро здраве и физическа форма".


Виж целия пост
# 11
Все съм се чудила откъде идва тази фраза. И защо се е пръкнала.

Основното ни хранене е за вечеря. И като количество, и като ат-
мосфера. В почивните дни пак така.

Теории всякакви има много, включително противоречиви. Ако ед-
ните твърдят, че закуската трябва да е основното ядене, другите
точно обратното - вечерята. Едните казват за многократно ядене
през деня, а другите обратното - с достатъчни междини между
храненията ... Май е най-добре човек да прави онова, което му
пасва.
Виж целия пост
# 12
Не закусвам и никога не ми минава през ум преди обяд да се нахвърля върху храна.

Заради хранителния си режим обаче съм принудена да закусвам плод всяка сутрин, за засилване на метаболизма.  Grinning

За съжаление вечер съм най-гладна, но много малко хапвам. На обяд ми се пада по-голямото хранене. Почти винаги гледам да е разделно.
(Последните 3 месеца отслабнах с 11 кг.  Flutter. Искам още мъничко.)
Виж целия пост
# 13
В повечето случаи не закусвам. Ям към 12-13ч и след това вечеря.
Виж целия пост
# 14
Почти няма пушач, който да закусва. Те пият кафе с няколко цигари и така до обяд. Това е много вреден навик, но пушачите нямат апетит сутрин.
Аз не пуша. Закусвам няколко филийки с нещо и голямо кафе със сметана.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия