Някои от тях са толкова хубави, а само след някоя друга година съвсем ще ги изгубим. Да не говорим, че за някои от нас това са рецептите от нашето детство. Яли сме ги много пъти, продавани в магазини, столове, лавки, баничарници и сладкарници. В крайна сметка това са си нашите БЪЛГАРСКИ рецепти, изчистени от всякакви Е-та, подобрители, химикали, натриеви глутаминати /създаващи непрекъснато чувство за глад/, оцветители и др.
Последните години съвсем се изгубихме в "чуждите кухни", някой от които са си направо кулинарни "изгъзици" далеч от нашия вкус и съвсем не толкова добри за колкото ги рекламират.
Убедена съм, че тук има хора, които са учили или работили в сферата сладкарството, кулинарията, тестените изделия и имат от онези ЗЛАТНИ рецепти, за които всички скучаем от време на време.
Ако има желаещи да помогнат, нека да ги съберем в 1 тема за да не изчезне и малкото, което ни е останало от тези вкусотии и всеки, който изпита носталгия по нещо "старо и златно" да може да си ги приготви.
За да не бъда голословна ще дам линкове към 2 рецепти от старо време, които са купешки или най-много се доближават до тях:
масленки на пепчо: http://pep-4o.blogspot.com/2011/12/blog-post_12.html
Продукти ( 1 правоъгълна тава на фурната)
200гр. размекната мас
1 яйце
150 гр. пудра захар
400гр брашно (приблизително)
3-4 ванилии
пудра захар за овалване или поръсване
Приготвяне:
* Яйцето, маста и захарта се разбиват с вилица.
* Прибавят се към брашното с ванилията и се омесва набързо, за да не се размекне тестото прекалено много от топлината на ръцете. .
* Точи се на кора (дебела ок. 5 мм) и се режат формички - майка правеше по повърхността им шарки със зъбите на вилицата, за да не са съвсем гладки или просто се овалват на топчета.
* Пекат се в ненамаслена тава на 180* (или на хартия) за около 10-12 мин. (това си зависи от фурната,) до съвсееееееем леко порозовяване - трябва да се наблюдават.
* Изваждат се и още горещи по желание се овалват (или поръсват, както са на хартията) в пудра захар.
рогчета със сирене:на пина http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=291761.0
Ето оригиналната рецепта:
1кг брашно
20гр мая (за жива става въпрос)
15гр сол
4 яйца
100гр олио
350гр св. мас
25гр захар
250гр сирене
Значи маята се разтваря в малко хладка вода (200мл вода). Там се слага и захарта и се оставя да шупне. Така се влага в тестото и се замесва с останалите продукти. Пак да кажа - маста да е мека, но в твърдо състояние, не чорба. Да се меси на хладно, да не втасва във фурни и хлебопекарни, мазнината излиза!Тестото се замесва с ниска температура - 24 градуса. Едното яйце се отделя за намазване и малко в пълнежа - обърква се със сиренето.
Замесва се тестото и се оставя само 30 мин да се отпуска на стайна температура! Разделя се на късове, оформя се, поставя се пълнежа. Нареждат се в тави и се оставят за окончателна ферментация за 45 мин. Пак на стайна температура! (това е важно за теста с голямо съдържание на мазнини, защото на топло излизат от тестото!) Намазва се с яйце и се изпича в загрята фурна на 230- 240 градуса (без вентилатор са дадени градусите) за 10 мин.
От това количество стават доста бройки, може с половин доза.
Бисквити сълзица: http://gotvarstvo.georgievi.net/a/salzica
1/2 пакет, 400 гр, бутер тесто
няколко с.л. захар
1 ванилия
1 с.л. олио
* В захарта може да се добави ванилия, канела или др аромат като ломонови кори. Когато бутер тестото се разстеле се поръсва обилно със захарта и с точилка се притиска леко;
* Рулото се оформя като навиваме от двете страни. Преди да го нарежем на филийки го поставяме за 30 мин в хладилника. Режем с остър нож и дооформяме всяка бисквитка;
* Редим в тава, леко намазана с олио или застлана с хартия за печене;
* Веднага след изпичането се изваждат с помощта на шпатула. Ако не ги извадим веднага залепват и се трошат. Ако карамела е залепнал, т.е. изстинали са ги слагаме за кратко в гореща фурна.
Имате ли рецепти за едновремешните митове : мит с кренвирш, мит с кашкавал или сирене?????
Или за тригуните с крем известни като кремки или без крем?