Петрови пости

  • 14 270
  • 120
# 105
Здравейте! По различното при нас в менюто беше пастета от маслини, който направих. Сложих зелени маслини без костилки, белени слънчогледови семки и доста зехтин. Пасирах го. Стана невероятно вкусно. 2 дни ядох филийки пълнозърнест хляб с този пастет и домати Simple Smile
Виж целия пост
# 106
Конопено мляко:

От вечерта конопът се накисва във вода.

На другия ден, заедно с водата от кисненето, се блендира и прецежда.

Получава се много вкусна и свежа бяла течност с вкус много подобен на прясното мляко.
Виж целия пост
# 107
А откъде може да се купи коноп?
Виж целия пост
# 108
Аз днес направих нещо импровизирано, че хич не ми се излизаше да пазарува. Омесих тесто, задуших лук и направих нещо като калцоне- плънката я сложих, ръснах босилек, мащерка и розмарин, червен пипер, черен и стана страхотно. Сега с малко френска горчица и ми е страхотно  Heart Eyes
Виж целия пост
# 109
А откъде може да се купи коноп?
Аз купувам небелен коноп от магазинчетата за семена и ядки на женския пазар - към 6 лв. килото мисля че беше. Беленият коноп е много скъп. Чувала съм, че в Хит има конопено брашно, но не съм ходила там. С брашното също става. Конопът е много богат на омега 3 мастни киселини и съдържа всички 10 незаменими аминокиселини.
Виж целия пост
# 110
Цитат
Аз купувам небелен коноп от магазинчетата за семена и ядки на женския пазар - към 6 лв. килото мисля че беше. Беленият коноп е много скъп. Чувала съм, че в Хит има конопено брашно, но не съм ходила там. С брашното също става. Конопът е много богат на омега 3 мастни киселини и съдържа всички 10 незаменими аминокиселини.

Adriana71 много благодаря за информацията! Ще си купя за да опитам Hug
Виж целия пост
# 111
Adriana71 много благодаря за информацията! Ще си купя за да опитам Hug
Няма за какво. Блендира се 2 минути. Ходя в едно магазинче в началото на пазара, откъм Пиротска.
Виж целия пост
# 112
За спазващите строг пост преди причастие или в сряда и петък:

използвам сусамов тахан като заместител на олиото в салати и гозби

последното ми изобретение е да готвя с кокосови стърготини, понеже са мазнички - например направих черен ориз с кокосови стърготини, тиквички, моркови, чесън, лук, целина, джоджен, бахар, дафинов лист - всичко сготвено заедно; отделно смесих в чинията със сурови пресен лук, джинджифил, чесън, моркови.
Виж целия пост
# 113
Здравейте! Исках да ви попитам, тъй като в "нашето" християнство нямаме петров пост, а го правя по лични съображения, на 28ми видях, че пише "пълен пост". Какво ще рече това? И на 29ти правилно ли съм разбрала, че въпреки че постите са свършили и е петък, може да се яде риба. За 30ти нещо по-специално има ли?
Виж целия пост
# 114
blackisback, тази година празникът на светите апостоли Петър и Павел е в петък /сряда и петък целогодишно се пости/, но тъй като е голям празник, а на празник не се пости, разрешава се все пак да се хапне риба. На 30-ти вече постът е приключил.
Виж целия пост
# 115
Днес у дома сме на салата от калмари и пролетен гювеч с всякакви налични зеленчуци Simple Smile. Този пост както вече ви писах не съм много активна в готвенето, но все пак днес е неделя и реших да посготвя туй-онуй
Виж целия пост
# 116
на 28ми видях, че пише "пълен пост". Какво ще рече това?
Това е за причастяващите се на 29-ти, иначе в календара се разрешава риба и олио.
Виж целия пост
# 117
Ето че и тези пости минаха неусетно, може би защото пак бяхме заедно. В навечерието на празника да ви покажа последното ястие, което сготвих по време на постите:


1 - Зърнен постен пататник на фурна;
2 - Класически постен пататник на фурна;
3 - Зърнен постен пататник на микровълнова фурна.

Желая Ви благословен празник.
Виж целия пост
# 118
Прекрасно изглеждат тези пататници! Ще може ли рецепта за някой от тях?
Виж целия пост
# 119
Прекрасно изглеждат тези пататници! Ще може ли рецепта за някой от тях?

- една средно голяма глава лук;
- около килограм картофи;
- гъбен и зеленчуков бульон;
- три скилидки чесън;
- около една препълнена лъжица смлян кимион;
- черен пипер и сол на вкус;
- две супени лъжици олио;
- джоджен.

Картофите се обелват и настъргват на едро. Лука също се обелва и се нарязва наситно (аз го настъргах на едрото). Като се отцедят малко картофите се взима от сока и в него се разтварят по едно кубче гъбен и зеленчуков бульон, добавя се джоджена, сипват се две супени лъжици олио и това се загрява на котлона (аз го минах за минута и половина на МВ защото джоджена ми беше замразен). После тази смес се изсипва при картофите и лука, добавят се и другите подправки и чесъна и се омесва хубаво. Ако ще правите класически пататник тази смес я разнасяте по широка тава така, че да не е дебела повече от половин сантиметър и печете до зачервяване.

Ако ще добавяте семена (аз си купих от бакалията ядки микс - с ръж, ечемик, овес и пшеница) ги накисвате в сока от картофите и още един гъбен или зеленчуков бульон и малко вода (течността трябва да е предварително загрята). Като залеете ядките с врялата течност ги оставяте да престоят около половин час. След което ги добавяте към сместа с картофите. После разнасяте по тавата и печете до зачервяване.

Може да „изпечете“ пататниците в МВ за около 10-на минути на пълна мощност.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия