Здравейте! От доста време се каня да пусна и собствена тема. Далече съм от професионалистите, но готвенето за мен е удоволствие, пък мъжа ми твърди, че даже се получава. Mr. Green И тъй като си спомням, когато прохождах в кулинарията колко ми беше трудно да схващам всичко написано, тук ще се опитам да обясня просто и лесно(като от блондинка, каквато съм към други себеподобни). Grinning

Първата рецепта, която ще представя е една ягодова торта.


Ягодова торта с банани



Необходими продукти за средно голяма торта:

за блата:
14 яйца
3 ч. ч. брашно
3 ч.ч. захар
2 пак. бакпулвер


за сиропирането:
1 компот от ягоди

за плънката:
500 мл течна сметана
1 бурканче ягодово сладко
1 опаковка крема сирене
2 банана


за украсата:

4-5 сухи бели сметани
около 1 кг ягоди
1 банан
2 обикновени шоколада


Начин на приготвяне:

Разбиваме седем яйца със чаша - чаша и половна захар до пълното разтопяване на захарта. Много в важно захарта да се разтвори хубаво, за да се получи хубав блат. Добавяме около чаша - чаша и половина пресято брашно и едно пакетче бакпулвер. Разбиваме хубаво с миксера. Печем на предварително силно загрята фурна около 5 мин, след което намаляваме фурната на 180. Не мога да кажа точно колко време печем. Зависи от фурната. Проверката си я знаете - с клечка за зъби. Хубаво е блата да не се вади веднага, а да се отвори фурната и да се остави на капака и, за да не спадне рязко блата. След като го извадим го слагаме във формата в която ще бъде тортата и го сиропираме с половината компот. След което разбиваме продуктите за плънката много хубаво, слагаме я, нарязваме бананите и редим отгоре. Слагаме другия блат. Сиропираме с останалия компот. Разбиваме сметаната според указанията, намазваме тортата от всякъде. Украсяваме с нарязаните на филийки ягодки и банан. Настъргваме шоколада. Оставяме да престои.

Уточнение:
Моята тава е голяма и с тези продукти се получава чуден блат. Общо взето схемата на този лесен блат е 4 яйца, чаша захар, чаша брашно, 2/3 пак. бакпулвер. Аз го правя с 7. Може да варира.
Сметаната трябва да е перфекнто разбита за да не се стича. Може да сложите 2-3 ч.л. пудра захар да я стегне(на цялата сметана, не на едно пакетче Simple Smile )

Надявам се да съм обяснила добре. За пръв път пиша рецепта.


Виж целия пост