Наистина ли е толкова страшна листерозата?

  • 3 931
  • 14
Здравейте!От няколко дена чета за тая болест и ми настръхват косите ShockedПовечето неща които съм яла досега са от храните,които пише,че може да са заразени вкл.фета сирене,дели,хот-дог!В БГ не мислех дали сиренето,което ям е пастьоризирано или не newsm78
Виж целия пост
# 1
Страшна е за бременните.
Виж целия пост
# 2
в Бьлгария ли има листероза, нищо не сьм чула, може ли да споделиш.
Виж целия пост
# 3
Ами в храни като сирене,мляко,месо може да има бактерия наречена листерия,ако не са от пастьоризирано мляко или не са минали през термична обработка.Лошото е ,че като си купуваш от магазина сирене например няма как да знаеш.А симптомите били като на грипа и лесно може да се объркаш.Аз четох за тази болест в американски сайтове,но те на места си противоречат специално за сиренето.Първата ми бременност в Бг съм си яла и салами и сирене и не си спомням някой да ме е предупреждавал за това   Confused
Виж целия пост
# 4

Първо да ти кажа, че обикновено не се прави от пастьоризирано мляко сиренето.
Въпроса го коментирах преди няколко дни с една бременна колежка, която беше донесла някаква брошура от АГ кабинета и там бяха изброени храните, които не трябва да яде.
Мен в Бг ме бяха ме бяха предупредили само синьото сирене и такива от типа на бри.
Тук обаче бялото саламурено сирене се включва, което много ме изненада.
При положение, че сиренето влиза в менюто на 90% от българите, си мисля, че у нас трябва да има бум на хора с листероза...
Това ми звучи малко, като твърдението да избягваш котките (особено бременна) заради токсоплазмоза....

Може и да не съм права, но в последно време стана много модерно да се всява страх от всичко, обкръжаващо ни, особено при бременните.
Виж целия пост
# 5
Както е казала Блонди, за бременните е опасно.
Аз лично гледах да не ям нищо сурово (мляко и месо).
Виж целия пост
# 6
Първо да ти кажа, че обикновено не се прави от пастьоризирано мляко сиренето.
Аз купувам опаковано бяло сирене - австрийско, датско, гръцко - всички са от пастьоризирано мляко.
Чети етикетите на млечните продукти, ако млякото е пастьоризирано и сиренето е добре узряло /45 дни/, т.е. да не е от меките сирена, няма страшно.
Към изброените дотук забранените сирена добавям и моцарела.
Лека бременност! Simple Smile
Виж целия пост
# 7
Моцарелата не е ли от пастьоризирано мляко?
Виж целия пост
# 8
Първо да ти кажа, че обикновено не се прави от пастьоризирано мляко сиренето.
Аз купувам опаковано бяло сирене - австрийско, датско, гръцко - всички са от пастьоризирано мляко.
Чети етикетите на млечните продукти, ако млякото е пастьоризирано и сиренето е добре узряло /45 дни/, т.е. да не е от меките сирена, няма страшно.
Към изброените дотук забранените сирена добавям и моцарела.
Лека бременност! Simple Smile

В Бг не купувам сирене - на ММ баба му прави без да пастьоризира или преваря млякото.
Когато ми се наложи да купя, вземам от витрина, където няма етикети.
Тук единственото хубаво саламурено сирене се продава също на килограм и определено няма етикет. Сега като се замисля никога не съм купувала сирене в кутия, освен една фета, която ММ обича, но аз си мисля, че е маргаринена и я избягвам.
Предполагам авторката е имала предвид, точно тези сирена, че не може да определи дали е пастьоризирано или не млякото.
Виж целия пост
# 9
Моцарелата не е ли от пастьоризирано мляко?
От пастьоризирано мляко е, но сиренето е неузряло и затова има риск.

Предполагам авторката е имала предвид, точно тези сирена, че не може да определи дали е пастьоризирано или не млякото.
Да, такива сирена са рискови. Аз докато бях бременна не купувах млечни продукти без етикети.
Виж целия пост
# 10
Предполагам авторката е имала предвид, точно тези сирена, че не може да определи дали е пастьоризирано или не млякото.
Да,точно това имах предвид.Също се чудех дали от редовните изследвания,които се правят би се видяло,че го има това заболяване или трябва да се направи специален тест.За всеки случай мисля да питам доктора другия път Rolling Eyes
Виж целия пост
# 11
Също се чудех дали от редовните изследвания,които се правят би се видяло,че го има това заболяване или трябва да се направи специален тест.
Не знам на какъв етап от производството на сирене се правят редовните изследвания, но те не са гаранция за липса на листериоза - тя може да се развие и след производствотор  докато сиренето кисне в саламура в магазина или в хладилник у дома. Саламурата е главната предпоставка за развитие на листериоза.
Не се задълбочавай толкова, малко време ти е останало, ще издържиш без бяло сирене. Wink
Виж целия пост
# 12
Листериозата се завира и между листата на зелето, марулата и подобни зеленчуци, така че трябва добре да се измиват  Simple Smile
Виж целия пост
# 13
В един сайт (http://www.riokoz-vt.com/lister.htm) пише, че бактерията в осолени меса и сирене издържа 20 дни. Ако е вярно, то тогава е достатъчно да погледнем датата а производство. И може би с това се обяснява ниския процент на заразилите се. По време на моята бременност дори не бях чувала за тези бактерий, но слава богу няма опасни последствия.
Виж целия пост
# 14
Листериозата се завира и между листата на зелето, марулата и подобни зеленчуци, така че трябва добре да се измиват  Simple Smile
  Peace Напълно подкрепям, освен листерозата има и други опасни зарази!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия