ВМ-НВХ рецепти

  • 471 650
  • 543
# 540
Блат за пица или хлебче за бургер
1 опаковка cottage cheese при мен е от 220 грама + 2 яйца и малко подправки по вкус аз сложих чубрица и шарена сол. Блиндират се. В тава се разнася тънък слой с хартия за печене на дъното. Пече се до златист загар. Аз малко го изтървах тоя момент и се поприпече 😃
Снимка на готовия брат
Виж целия пост
# 541
Кето шоколадова торта с крем брюле и маскарпоне

Скрит текст:



 

За блатовете:

-8 яйца Л
-200 грама кокосово масло или масло
-200 грама тъмен шоколад с цели бадеми (от Лидъл- ок. 34,4 грама вгх/100 грама)
-26 грама кокосови стърготини
-20 грама кокосово брашно
-27 грама желатин (при мен 3 пакетчета по 9 грама)
-щипка сол
-ванилия
-10 грама бакпулвер

За крема брюле с маскарпоне:

-600 грама животинска сметана 30%
-4 цели яйца Л
-80 грама масло
-250 грама маскарпоне
-100 грама еритритол или на вкус
-щипка сол
-ванилия
-около 1 грам ксантанова гума (или евентуално малко хуск или желатин)

За шоколадовата заливка:

-33 грама тъмен шоколад 85% (1/3 шоколад от 100 грама)
-33 грама сметана 30%
-около 2 с.л. от крема брюле с маскарпоне

За сиропиране- вода или малко прясно/бадемово мляко+ вода или малко сметана, разредена с вода

Декорация по желание- малини, натрошен шоколад и др.

Приготвяне:

Започва се с крема. Сметаната се сипва в съд на котлона, добавят се яйцата, маслото, ванилията, щипка сол и се разбърква много добре. Пуска се котлона и сместа трябва да ври около 5-6 минути до сгъстяване на слаб огън и при постоянно разбъркване. Сваля се от котлона и се пресипва в купа, за да се охлади, после се добавя ксантановата гума (според мен не е задължителна), а после се прибира в хладилника (най-добре за поне два часа). Когато е много добре охладен, кремът се разбива с миксер. Накрая се добавя и маскарпонето. Кремът е готов.
Приготвяне на блатовете. В чопър или с нож се накълцват шоколадите с цели бадеми. В тиган се разтопяват кокосовото масло и шоколадът. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади леко (аз лично не чакам много). Междувременно в купа се смесват сухите съставки- кокосовото брашно и стърготини, желатинът, ванилията, бакпулвер, щипка сол и подсладител (ако ще се слага допълнително, на нас ни е ок така на сладост). Към шоколадовата смес се добавят яйцата (аз добавям наведнъж, не едно по едно) и се разбърква добре. После се добавя и сухата смес и пак се разбърква добре. Пече се до готовност на 180 градуса във форма за торта с откопчаващ се ринг или в 3-4 отделни тавички. Моите тавички са с диаметър около 24 см.
Сглобяване на тортата. Добре е да се използва ринг за торта, но и форма с откопчаващ се ринг (ако в нея са печени блатовете) става. Първият блат се сиропира (аз с малко сметана и вода), ако е нужно, блатът може да се надупчи с вилица. Отгоре се слага част от крема, изравнява се и се поставя следващия блат. По същият начин се сглобяват и останалите блатове, като на най-горният не се слага от крема. За четири блата аз оставих около 1/4 от крема за декорация.
За шоколадовата заливка се разтопяват в малък съд около две с.л. от крема, 33 грама тъмен шоколад и 33 грама сметана. Със сместа се залива тортата. Тортата се прибира в хладилника за цяла нощ или по е за 3-4 часа или до пълно стягане. После се вади от ринга и се декорира с останалия крем. Останалата декорация е по желание. Аз сложих малини и ядивно злато.

Макроси за едно парче (от 16):
Виж целия пост
# 542
dolce,
Изтекоха ми очите  по твоята торта, много професионално направена.
Виж целия пост
# 543
Благодаря!🙂
Само да допълня, за по-сочни блатове се слага повече "сироп". Блатовете могат да поемат повечко течност.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия