Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мариновани печурки

  • 9 573
  • 5
Искам да мариновам печурки за зимата. Моля за изпитана рецепта.
Ето тази ми хареса, но не мога да разбера марината и тя ли се слага в буркана или се вадят гъбите и само те се слагат в буркана - точка 5 и 6 от начин на приготвяне?
И не се варят и ще издържат ли до Нова година например?
Продукти
1 килограм дребни печурки
2 чаени чаши оцет
1 чаена чаша вода
1 супена лъжица сол
1/2 чаена лъжичка настъргано индийско орехче
10 зърна черен пипер
5 зърна бахар
1 дафинов лист
1/2 чаена чашка олио и още 3-4 супени лъжици олио за доливане на буркана
     
 
Начин на приготвяне
1. Гъбите се почистват, обелват и измиват;
2. На по-големите се отрязва и част от пънчето;
3. Варят се около 10 минути в подсолена вода, след което се изваждат и оцеждат;
4. От оцета, водата, олиото и подправките се приготвя марината, която се слага да заври;
5. Гъбите се пускат във врящата марината за 2-3 минути и след това се сваля целият съд от огъня;
6. Нареждат се в буркани и на следващият ден те се доливат с олиото което сме приготвили (в тънък слой);
7. Покриват се и се съхраняват на хладно.
Виж целия пост
# 1
raza68 ,аз правя по тази рецепта и съм доволна:
            МАРИНОВАНИ ГЪБИ
За 1 кг пресни гъби:
 100 мл оцет
 100 мл вода
 100 мл олио
 2 ч.л. захар
 2 ч.л. сол
 1 дафинов лист
3-4 скилидки чесън
1/2 ч.л.смлян шарен пипер
1 ч.л. копър
по 1 щипка майорана,риган и босилек

Приготвят се всички продукти за маринатата в една тенджера и се нарязват гъбите-ако са големи,ако са малки се оставят цели.
След като всичко е готово се пристъпва уверено към котлона:).Маринатата се слага да заври и се слагат гъбите.Разбъркват се и за захлупват с капак за 1-2 мин.Количеството на маринатата може да ви изглежда малко,но гъбите отделят още течност.Варят се 5-6 мин и се свалят от котлона.Времето на термична обработка зависи от това колко крехки искате да са гъбите.Ако се варят по-малко остават бели и месото им е на границата между сурово и термично обработено-така са по вкусни-леко хрускави.В оригиналната рецепта пишеше че се оставят да изстинат,отцеждат се и се съхранявят в буркан в хладилника,но аз ги сложих още горещи в буркан с винт заедно с течноста.Как ще изхвърля тази течност събрала аромата на копър,чесън,риган и босилек:)След това-буркана с капачката надолу до изстиване.Голяма вкусотийка е.От 1 кг гъби се получиха 2 буркана с винт(400-500г).
Виж целия пост
# 2
Само в хладилник ли се съхраняват бурканите?
Виж целия пост
# 3
Ако  ги искаш за по -дълъг период -вадиш от горещата марината , пълниш в буркан,затваряш плътно и обръщаш.
Виж целия пост
# 4
Благодаря, а няма ли да мухлясат без нищо вътре в буркана?
Виж целия пост
# 5
Както и да решиш да ги правиш имай предвид, че гъбите се стерилизират дълго време- 2часа  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия