Вегетарианска трета-кой какво ще готви днес?

  • 50 902
  • 748
# 690
Марулята е накъсана на по-едро, не както я режем обикновено в България. Той си взима и ръфа.
Моркови дълго време не ядеше сурови, освен на изцеден сок, едва след може би втората година започна да яде настърган (докато го стържа застава на столче изправен "да помага" и яде с ръце от купата), а сега и нарязан на пръчици обича. Напр. краставици и чушки - не е голям почитател (предпочита печени чушки, пасирани с малко сирене върху хляб или пък стерилизирани корнишони, специално купувам едни полски). Като беше бебе много обичаше табуле от киноа - заменях доматите с настъргана краставица (той късно прояде домати) и магданоза съвсем наситно, с лимон и зехтин - пъхаше в устата пълни лъжици.
Червено цвекло наскоро опита на салата - варено и нарязано на тънки филийки (на рендето има такъв нож) с копър и оцет - понякога изненадва с интерес към това, което ние ядем.

Вчера бяхме на тривиалното - равиоли с пълнеж от гъби и доматен сос или сос от домати и азуки. Трябвало е да се родя в Италия  Simple Smile Днес салата за обяд, на вечеря сме на гости Simple Smile
За утре - шакшука за вечеря, картофена салата за обяд;
Виж целия пост
# 691
Тази сутрин по повод празника направих двойна доза от сладкиша на Рени. С конфитюр от праскови, мое производство. Стана разкошен, не съм очаквала. Без яйца е, но с кисело мляко.

С колегите хапнах гъбена чорба, варени картофи с лук, разядка от тиквички с орехи, чушка бюрек, туршии разни. Разядката  е дело на колежката, която ме изненада с онази салата със зеле и лук, много интересна и вкусна.  

За утре ще направя баница, салата зеле+моркови+копър и някаква гозбичка със спанак или тиквички, не съм решила още кое от двете ми се хапва повече.
Виж целия пост
# 692
Имам 1/2 буркан к. зеле (голям). Дайте, моля, идеи какво да го правя (без к. зеле и боб, че сама си го ядох предния път).
Виж целия пост
# 693
Ники - кисело зеле с ориз? Също супа с киселото зеле, настъргани моркови (и каквито други корени харесвате), леко задушени, после сварени с добавени картофи или ориз, или и двете.
Моят мъж си прави салата от кисело зеле - леко измито, смесено със зелен лук и зехтин.
Виж целия пост
# 694
Супичката звучи добре. Мерси мнооооого, Яна. Такава салата беше традиция у нас (Бг) зимата. Но и зелето си беше наше и имаша съвсем, ама съвсем друг вкус.
Виж целия пост
# 695
Задушени зеленчуци - за основно за мен, за гарнитура за таткото и за опитване по ЗВБ от бебето.
Виж целия пост
# 696
Вчера ни гощаваха с броколи и карфиол на фурна, гарнирани със сос тахини, и салата от киноа, кедрови ядки, настърган морков и карфиол (със същия сос). Освен това супа от леща, зелена салата, печени картофи, които ние вече отказваме (много картофена седмица ни се събра)

И получих шепа коприва, която смятам утре да направя за обяд с ориз. Но е много малко, може би ще и добавя магданоз и зелен лук. (не съм правила коприва от години!) ...
Виж целия пост
# 697
днес: френски сладкиш с ябълки и тарта с праз и картофи.
за бебето: картоф и гулия. не беше одобрено. яде коричката на тартата Whistling
Виж целия пост
# 698
asyalein, и на мен често ми се случва да грабна нещо в бързината и чак след това се сещам да погледна от де иде. Най-вече разни плодове и зеленчуци.

Днес салатен ден Laughing – картофена салата и салата от печена тиква, рукола, радикио и пармезан. Мъжът ми търси нещо в килера и случайно откри една тиква, забравена от есента. ooooh!Нищо ѝ нямаше. (Хлапето яде само руколата и завърши с... филийка с кашкавал.)

И аз чакам копривата. Днес минах тичайки покрай мястото, където обикновено берем, и се загледах в тревата, но никаква коприва не видях. Явно ѝ е рано още.
Виж целия пост
# 699
алабаш, пащърнак, рутабага - четох, че спокойно мога да си ги ръфам сурови. Така ли е, да си ги стържа на салата или кое как е по-приятно?
Виж целия пост
# 700
И трите може сурови, да.
А кое е по-вкусно - няма как да се даде еднозначен отговор, защото при всеки е различно. Пробвай с малко, прецени и тогава прави по-така салата.
Ако се настържат, леко мариноват за час-два, ще поомекнат и ще се "ароматизират".
Виж целия пост
# 701
Днес: яхния от грах, индийско сирене (паниър), и индийски подправки
салата от рукола, бейби спанак, и нарязано червено цвекло.

За седмицата готвя мусака с картофи, моркови,  и соеви гранули.
Виж целия пост
# 702
Вери, може ли някоя идея за мариноване? малко суидът ме спира, харесва ми печен. Другите са свежи.
Виж целия пост
# 703
Най-лесното: зехтин, лимон, сол.
Последният път ползвах печено сусамово олио заради аромата му - за земна ябълка/гулия, алабаш и моркови.

Пащърнакът има по-наситен вкус, когато е суров и не на всеки се харесва.

Какво е суид?
Виж целия пост
# 704
рутабага му казвате по вашите краища; тук идва като australian swede. Да, ще го овкуся, благодаря.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия