Вегетарианска трета-кой какво ще готви днес?

  • 50 876
  • 748
# 735
Ще съм благодарна, ако някой сподели дали има опит с това растение:
http://en.wikipedia.org/wiki/Malva

Аз го знам под това име:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mulukhiyah
Намерих го за пръв път по арабските и ирански магазини.

На бг е слез виждам и също така молоха:
http://www.bgflora.net/families/malvaceae/malva/malva_sylvestris … a_sylvestris.html

Готвила съм го със зърнени и с картофи.
Става леко слузесто, ако мога така да го нарека, като бамята.

Ето един вариант, който изнамерих из записките си:
пълнозърнест ориз, лук, чесън, чубрица, риган, молоха, домати  задушени с вода; при сервиране сол, зехтин, ленено олио

С коприва не знам дали ще се върже.
По-скоро съм го комбинирала със спанак и с манголд.
Виж целия пост
# 736
Спанак с ориз и малко маслини на фурна.
Спанакът е повече, оризът съвсем малко, колкото да отнеме излишната вода.
Леко си го подлютих с една суха чушчица и се получи почти като този, който ядох в Турция.
Гоня го аз онзи вкус  и все не мога да го догодя.

Още 2 сладкиша на Рени - единият с пшенично брашно, захар и мармалад от праскови, а другият с ръжено брашно,подсладител и орехи.
Имам помагачи за градината и трябва да си ги почерпвам , няма как , а става бързо и без много суетня.

За който иска рецептата ето я тук  
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=366728.0
Виж целия пост
# 737
asyalein, Davert вече имат немска елда.

супееер!

днес няма да готвя - болна съм.
Виж целия пост
# 738
Ася, Сивила, Вери, благодаря ви!
Вери, малухия тук казват на друга трева, обаче и това, което аз имам май става слузесто, както го описваш.

Попарих го и го замразих, докато реша какво да го правя (може би с картофи). Цял ден чистя и сортирам листенца и пак ми е останал половин плик.
Не ми се пробва нещо съвсем ново и непознато, защото ако не се хареса на всички, нямам сили да готвя и нещо допълнително...

Днес - за обяд: салата от авокадо, алабаш, чушки, круши и мента
           за вечеря: ориз с коприва; салата от маруля и чери домати с винегрет
Виж целия пост
# 739
  Момичета, бихте ли ми препоръчали нещо вкусно и изпитано с кейл. Може и някаква салата. Благодаря ви предварително.
Виж целия пост
# 740
анет, може ли рецептата за
ср      об кроасани с тофу/домат/салатени листа        веч нахутена запеканка със спанак

днес бобена яхния, за утре киш с тофу, пълнозърнест ориз, чушки и аспержи.
Виж целия пост
# 741
 Момичета, бихте ли ми препоръчали нещо вкусно и изпитано с кейл. Може и някаква салата. Благодаря ви предварително.

Един от любимите ми варианти е задушен на котлон в тиган с кромид, парче от корен джинджифил настърган или на тънки лентички, кимион, и каквито индийски подправки обичаш, с малко бяло вино + вег. бульон. Когато кейлът е почти готов, добавям консерва нахут (или какъвто и да е сварен) и оставям още малко да си обменят флейвър-и. Може и без нахут и без индийски подправки!  Тогава препоръчвам да се сервира с пармазан или азиаго на много тънки лентички. Сервирам с ориз, но може и с хляб. Същите рецепти съм пробвала и с collard greens.

Днес: "зелена" супа с watercress (крес според речника) в тон със зеления ден Simple Smile
СО готви кесадии на грила.
Виж целия пост
# 742
  Момичета, бихте ли ми препоръчали нещо вкусно и изпитано с кейл. Може и някаква салата. Благодаря ви предварително.

аз задушавам глава лук, слагам кейла, също задушавам. пробавям кокосово мляко и зелено тай къри. или малко фъст. масло и зелено тай къри. ядем с басмати ориз.
също на чипс го правя. тук традиционно се яде задушен с картофено пюре и наденички.
кейлът яде ли се суров на салата? все си мислех, че трябва да се обработи топлинно.
Виж целия пост
# 743
За кейла и аз го предпочитам с лук и евентуално с бяло зеле и други зеленчуци, задушени. Оттам нататък и към ориз и към картофи и върху пица, върху всичко го слагам.

Мисля, че може суров на салата като се масажира всяко листенце със зехтин, олио, и т.н, ето тук е обяснено точно как и защо: http://urbanvegan.net/2012/11/easy-massaged-kale-salad.html. Лично на мен суров не ми харесва Peace
Виж целия пост
# 744
кейлът яде ли се суров на салата? все си мислех, че трябва да се обработи топлинно.
Яде се. Но за моя вкус - определени видове. Може на сок и на суров сушен чипс.
Виж целия пост
# 745
   Благодаря ви много, момичета, аз се изкуших да го купя и опитам, че беше на сейл - органик, връзката за $1,50. Още утре ще го сготвя. Лека и вкусна седмица!
Виж целия пост
# 746
Вчера - коприва и спанак на тиган с яйца; салата от маруля, ч. зеле, морков и домати с винегрет
Днес - слез с картофи на фурна  (дано се яде!)  Wink

Детски бананови кексчета за утре на закуска...
Виж целия пост
# 747
НОВА ТЕМА ЧЕТВЪРТА има,тук сме за затваряне Laughing
Виж целия пост
# 748
Благодаря Simple Smile

НОВА ТЕМА
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия