Рошави квадратчета
1-1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.л. бакпулвер
250 гр. масло - размекнато
1-1/2 ч.ч. овесени ядки
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
1/2 ч.ч. орехи (може и без тях)
около 400гр конфитюр или мармалад
Загрява се фурната на 180 градуса.Брашното се разбърква със захарта и бакпулвера,добавя се размекнатото масло и се стрива с ръце до трохи.Прибавят се овесените ядки,кокоса и орехите.
Малко повече от половината смес се изсипва и заглажда в тавичка (моята тава е 40 на 25см - сместа си е на трохи) върху хартия за печене.Отгоре се изсипва и разпределя конфитюра.Пече се 25-30 мин до порозовяване.Реже се на квадратчета.
Малки пайове с конфитюр
125 гр извара
половин пакетче масло от малките - значи около 70 гр
2 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. мляко
1/2 ч.ч. конфитюр
Разбива се изварата с маслото, прибавя се брашното и се стрива до трохи. Изспива се млякото и се разбърква докато се поеме,после тестото се меси съвсем кратко - 10-12 пъти.
Разточва се на правоъгълна кора с дебелина около сантиметър. Разрязва се веднъж по дължина и 3х по ширина,така че да се получат 6 правоъгълничета. Всяко правоъгълниче се обработва по следния начин - нарязвате от двете страни на лентички с ширина около сантиметър,така че да заприлича на гребен със зъбци от двете страни - т.е. ако си представим,че е разделено мислено на три части по дължина,средната част си е цяла,а от двете страни е наразяно (малко сложно го обясних май ).Средната част се маже с конфитюр,а лентичките се кръстосват отгоре все едно ще плетете плитка.Пекат се 25-30 мин.
Ако много му се занимава на човек,може да направи течна глазура от половин чаша пудра захар с 1-2с.л. лимонов сок,да ги намаже и да ги поръси с орехи или бадемови стърготини - стават много шик