Дайте идея как да оползотворя консервирани сладкА...

  • 2 854
  • 18
# 15
Ето две идейки и от мен,които често правя,защото баба ми ме зарива с конфитюри,които никой не иска да яде иначе Grinning Едно предимство на двете идейки - нямат яйца Wink

Рошави квадратчета

1-1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.л. бакпулвер
250 гр. масло - размекнато
1-1/2 ч.ч. овесени ядки
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
1/2 ч.ч. орехи (може и без тях)
около 400гр конфитюр или мармалад


Загрява се фурната на 180 градуса.Брашното се разбърква със захарта и бакпулвера,добавя се размекнатото масло и се стрива с ръце до трохи.Прибавят се овесените ядки,кокоса и орехите.
Малко повече от половината смес се изсипва и заглажда в тавичка (моята тава е 40 на 25см - сместа си е на трохи) върху хартия за печене.Отгоре се изсипва и разпределя конфитюра.Пече се 25-30 мин до порозовяване.Реже се на квадратчета.

Малки пайове с конфитюр

125 гр извара
половин пакетче масло от малките - значи около 70 гр
2 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. мляко
1/2 ч.ч. конфитюр

Разбива се изварата с маслото, прибавя се брашното и се стрива до трохи. Изспива се млякото и се разбърква докато се поеме,после тестото се меси съвсем кратко - 10-12 пъти.
Разточва се на правоъгълна кора с дебелина около сантиметър. Разрязва се веднъж по дължина и 3х по ширина,така че да се получат 6 правоъгълничета. Всяко правоъгълниче се обработва по следния начин - нарязвате от двете страни на лентички с ширина около сантиметър,така че да заприлича на гребен със зъбци от двете страни - т.е. ако си представим,че е разделено мислено на три части по дължина,средната част си е цяла,а от двете страни е наразяно (малко сложно го обясних май newsm78).Средната част се маже с конфитюр,а лентичките се кръстосват отгоре все едно ще плетете плитка.Пекат се 25-30 мин.
Ако много му се занимава на човек,може да направи течна глазура от половин чаша пудра захар с 1-2с.л. лимонов сок,да ги намаже и да ги поръси с орехи или бадемови стърготини - стават много шик Grinning

Виж целия пост
# 16
Ако направиш козуначени кифлички и пълнежа им е само със сладко(може и с малко орехи вътре4), за една доза се изразходва едно цяло бурканче Grinning. Ако искаш, мога да ти дам рецептата за кифличките.
Виж целия пост
# 17
зори, напиши ми рецептата моля те  Heart Eyes

ах, ако съм знаела колко идеи ще ми дадете, досега да са свършили конфитюрите Simple Smile
Виж целия пост
# 18
Веднага  Grinning

Козуначени кифлички

Продукти:
1 кг. брашно
1 кубче мая
2 ч.ч. прясно мляко (около 500 мл.)
1 непълна ч.ч. олио (около 200 мл.)
10 с.л. захар
2 яйца
1 ванилия
сладко за плънката + орехи или други ядки по желание

Смесваш маята с 1 с.л. брашно, млякото (хладко) захарта и олиото и оставяш да шупне. В тава изсипваш брашното и правиш кладенче, в което чукваш едно яйце+белтъка на другото(яйцата трябва да са със стайна температура), ванилията и сместа с втасалата мая. Замесваш меко тесто което удряш 50 пъти в масата. Тестото делиш на 2 топки, които разточваш с дебелина около 5 мм и нарязваш като торта на 16 триъгълника. От сладкото и орехите правиш плънка, от която разпределяш върху всяко триъгълниче в широката му част, след което навиваш на кифличка. Кифличките се нареждат в намазнена тавичка с разстояние между тях, тъй като се оставят да втасат на топло, докато удвоят големината си. Като втасат мажеш с разбития жълтък на едното яйце, поръсваш всяка кифличка със захар и печеш в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Ето как изглеждат :
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=243306

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия