Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Онлайн-училище за родители-осиновители

  • 102 182
  • 63
Здравейте, момичета!

Мнооого отдавна не съм писала тук. Ще кажа няколко думи за себе си за новите потребители, които не ме познават. Казвам се Теодора Танева. Психотерапевт съм, специализирала съм в областта на осиновяването, защитих докторантура на тема "Стресът при майките на осиновени деца". С повечето от вас се знаем, още от 2005 година, когато имах повече свободно време и можех да ви помагам и тук...

Пиша ви, защото ме поканиха от онлайн-училище за родители (dechko.bg, организирано съвместно с forum-bg.mamma) да изнасям цикъл от лекции, свързани с осиновяването. Обещах на организаторите да ви питам по кои теми бихте искали да чуете презентации.

Първата лекция ще бъде ноември, ще говори моя колежка, тъй като аз нямах възможност да се включа. Всички следващи лекции по темата за осиновяването ще ги поема аз.

Първата тема, по която ще говоря, ще бъде "Кога и как да кажем на детето си, че е осиновено?", вече е фиксирана за 11.12.2012. Но всички следващи теми са отворени и тепърва ще решаваме кои да бъдат. Именно затова пиша тук - с молба да споделите темите, въпросите, предизвикателствата, които най-много ви вълнуват и по които бихте искали да чуете професионално мнение.

Пускам списък от примерни теми, предложени от група осиновители. Много ще съм ви благодарна, ако допълните списъка с други теми, за които все още не сме се сетили, за да може лекциите да бъдат максимално полезни Simple Smile

Ето ги и темите до момента:

•   Кога и как да кажем на детето си, че е осиновено? Как да говорим с него за осиновяването? Как приема детето своето осиновяване в различните възрасти? Колко е здравословната доза информация, така че да не го лъжем, да го потготвим, но не да го травмираме допълнително?

•   Емоционалният свят на родителите-осиновители. Дългият път вътре в нас към осиновяването – безплодието, загубата от невъзможността да имаш собствено родено дете, справянето с тази загуба. Чувствата на осиновителите преди, по време на и след осиновяването. Приемането/ Неприемането на детето в началото. Разминаването между очаквания и реалност.

•   Следосиновителната депресия. Чувството за вина, че „не се справям”, че се „провалям”, че не съм „достатъчно добър родител”.

•   Раната от изоставянето и последствията от нея. Как да разберем кое в проблемното поведение на детето ни е свързано с последствията от изоставянето и кое – не?

•   Осиновеното дете в търсене на своята идентичност: отношението му към биологичните родители и взаимоотношенията между детето и родителите-оновители. Какво представлява родословното дърво на осиновеното дете?

•   Дали, кога и как да кажем на детето за етническия му произход, ако е различен от нашия?;

•   Адаптацията на осиновеното дете към семейството на осиновителите? Как да направим по-плавен прехода на детето към активния живот и семейството? Как да му помогнем да се справи по-леско със стреса, който преживява то при тази промяна?

•   Осиновено дете и един родител

•   Биологично и осиновено дете в едно семейство - кога и как да кажем на биологичното дете, че брат му/сестра му е осиновена, как да представим нещата и историята, как да лавираме между чувствата на двамата и нашите собствени чувства към двамата?

•   Как да помогнем на детето си да се справя с положителните емоции?

•    Как да поднасяме въпросите на сексуалността и сексуалната идентичност?

•   Как да науча детето да не бъде наранявано от деца, които евентуално биха го отблъснали заради факта, че е осиновено? Как да изграждам сила и устойчивост на характера?

•   Как да споделим с детето си неприятните истини относно произхода му?

За всички, които ме питат на лични съобщения за контакти, оставям координати и тук: тел. 0878 688 926, e-mail: teddytaneva@gmail.com


Виж целия пост
# 1
Обичам те, Теди! Ще следя лекциите, но не разбрах къде и как по-точно.
Виж целия пост
# 2
заповядай http://www.bg-mamma.com/index.php?board=116.0
Виж целия пост
# 3
Редактирам, тъй като виждам, че проблемът е включен в обсъждането.

Друга , необходима тема:

Кръг на лица, с които споделяме-до каква степен следва ние, родителите да споделяме истината за произхода на нашите деца и до каква степен децата следва да споделят това?Следва ли кръгът от "посветени" да е ограничен или не?Виж целия пост
# 4
Тъй като доста хора ме питат кога и къде ще бъдат лекциите, отново обяснявам Simple Smile

Лекциите ще бъдат качвани на адрес www.dechko.bg

Като отворите сайта, вляво можете да видите лекторите, със снимка и информация за всеки, а в програмата - насрочените леции за съответния месец. Тъй като нямах възможност да поема лекцията този месец, ще говори моята колежка Севджи Еюбова, на 15.11.2012 от 19.00 (като после остава качена в сайта и можете да я гледате в удобно за вас време).

Останалите лекции по темите, които съм изброила горе, поемам аз - най-вероятно във формат, веднъж месечно.

Лекцията на тема "Кога и как да кажем на детето си, че е осиновено? Как да говорим с детето си за осиновяването?" ще презентирам на 11.12.2012, отново от 19.00, в www.dechko.bg. (после си остава качена в сайта).
Виж целия пост
# 5
Чакам с нетърпение презентацията!
  bouquet  Успех на Теа! Предполагам, че презентациите й ще са от полза за мен лично
Виж целия пост
# 6
Дано да ви е полезна  Simple Smile Постарах се да има доста практични съвети, примери от ежедневни ситуации, примери от терапевтичната ми практика.

Имаше малко технически проблеми, и в началото, и после по време на презентацията. Днес организаторите от дечко ще оправят нещата, и когато са готови, ще качат лекцията на сайта и ще пуснат линк към нея тук.

Виж целия пост
# 7
Нещо май не мога да го пусна като клип  Confused

http://www.dechko.bg/beta/biblioteka/?stat=Tedi_Taneva-_Koga_i_kak_da_kajhem_na_deteto,_che_e_osinoveno
Виж целия пост
# 8
Изгледах лекцията. Хареса ми. Полезна е, но трябва да я чуя още няколко пъти. Особено частта за игрите ми беше абсолютно нова, и ми е необходимо да я осмисля.
Ох, изчаках се вече.
Виж целия пост
# 9
Опитах се да включа нови неща в презентацията, които да не повтарят това, което вече съм писала и гоговорила в публичното пространство. Има доста неща, които не успях да включа в темата, поради ограниченото време. Така че ако имате въпроси - насреща съм  Hug

Следващата лекция ще бъде на 22.01.13, на тема "Емоционалният свят на родителите-осиновители" (палитрата от емоции преди, по време на и след осиновяването)
Виж целия пост
# 10
Да ви напомня само за следващата дългоочаквана лекция Simple Smile:

"На 22 януари, от 19 часа, ще имате възможност да гледате тридесет и третата видео лекция в инициативата "Онлайн училище за родители".

Темата: „ЕМОЦИОНАЛНИЯТ СВЯТ НА РОДИТЕЛИТЕ-ОСИНОВИТЕЛИ. ЧУВСТВАТА, ЗА КОИТО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ"
Лектор: Теди Танева
Място: http://www.bg-mamma.com/player/stream.html

Линк към темата за дискусия след това:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=698935.0#new
Виж целия пост
# 11
Всичко ми е полезно мила Теа. Като си спомня какъв марсианец бях преди години .... срам ме хваща.
Виж целия пост
# 12
Мноко ключова лекция

http://www.bg-mamma.com/player/stream.html

и още един линк към същото май с по-добро качество

http://www.dechko.bg/beta/lekcii/?lektor=39
Виж целия пост
# 13
Горещо препоръчвам лекцията и аз!

Простичко казано се говори все за неща, които изживяваме по един или друг начин, къде по-спокойно, къде по-драматично и те са обясними и нормални. За бъдещите мами сега може да им се стори странно и далечно, или за тях невъзможно като емоция, но по-добре да го знаят и да не се измъчват допълнително в и без това емоционално напрегнати моменти - всичко това се дължи на спецификата на това как ставаме мами и татковци.

Имахме с Анди лека, сравнително кратка адаптация, но ако знаех това на времето, щях да съм по-спокойна, по-пълно да изживея радостта да съм мама на моето прекрасно момче, по-малко да меря с крачки нощем кухнята с цигара в уста   в размисли "добра мама ли съм?", да не се чудя защо ми е ватена главата с месеци и загубвам способност да мисля, а детето ми се радва повече на другите...

Благодарности на лектора и сърдечни поздрави на чакащите и осиновилите родители!    Hug Hug Hug

Виж целия пост
# 14
Теа, поклон!
С много обич, Румяна.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия