Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дискалкулия

  • 3 618
  • 5
Здравейте.
Надявам се, че на правилното място пускам темата си и, че ще има кой да отговори на питането ми.

Става дума за следното. Дъщеря ми е 9 клас и винаги е имала проблеми с математиката, които бяха свързани с елементарните, а не със сложните неща. Мислих, че е просто разсеяна, но миналата година разбрах за дискалкулията и четейки симптомите и правейки и няколко теста, разбрах, че най-вероятно има това заболяване. Свързах се с тукашния Ресурсен център, където потвърдиха, че има това заболяване, въпреки че поне според мен не са много компетентни специално за дискалкулия. Мислих да почнем терапия там, но им поисках да ми напишат тяхна експертна оценка, която не исках да е официален документ, а просто да покажа на учителката по математика, която не проявява разбиране и само влошава нещата. Уж първо се съгласиха още повече, че директорката на Ресурсния център още в самото начало искаше да се обади на директора на училището и да му каже за дъщеря ми, но сега се оказва, че не искат да ми напишат подобно нещо, защото ги било страх от неприятности.

Та питането ми е, дали някой може да ме насочи към център, където да поставят точна диагноза на дъщеря ми и да не ги е страх да се подпишат под нея? Защото имаме големи проблеми с учителката по математика, които не толкова, че се изразяват в ниските оценки, колкото в отношението и думите и и това товари страшно много дъщеря ми и я отказва дори да ходи на училище. А тя е много умно дете, с големи мечти и това нещо я съсипва.
Виж целия пост
# 1
 Виждам , че никой не ти е отговорил, затова влез в темата за дислексия, там има много неща, които може да ти датат информация а и мами с подобни проблеми. Дискалкулията  е като дислексията само , че не е за буквите и чететето а за цифрите.... Т. е проблемите са еднотипни.Там има много писано, постави въпроса си там.
Виж целия пост
# 2
Летисия здравей, това не е заболяване, в темата както ти е казала Милка си говорим и за това.
Заповядай   bouquet
Виж целия пост
# 3
Здравей, Моите деца са с дислексия. При едната е засилена дискалкулията. При мен също. Диагноза ни поставиха в Психиатричната клиника на Александровска болница, но това не ни помогна с нищо. Децата минаха през какво ли не повече от месец, но накрая не ни дадоха никакви полезни съвети, само ми казаха да се подготвя за възможността да не се научат да четат и смятат и да си ги обичам така. Аз никога не научих таблицата за умножение, не се оправям с ляво и дясно, не познавам чесовника, но завърших. Моето мнение е, че учителите ни не са запознати и не се запознават с този тип проблеми. Дори и да занесеш документ на госпожата не мисля, че ще промениш виждането и по въпроса.
Аз си изградих компенсаторни механизми за да избутам. Никога не обикнах мат, но оцелях. И учих в пъти повече от другите. Дано да съм бил полезна. Важното е да я научиш да не се измерва с оценката и мнението на госпожата и да не се смачква. Пък това умение ще и е полезно и нататък в истинския живот.
Виж целия пост
# 4
Проф. Матанова се води за най-добрия диагностик. Нина Йорданова (в Пумпелина) е нейната най-добра ученичка и отличен диагностик и практик. Така ми ги представи човек, който работи с деца с проблеми и на когото имам доверие.
Виж целия пост
# 5
Извинявам се, че чак сега пиша по повдигнатата от мен тема, но не предполагах, че някой се е включил в темата....

Дъщеря ми завърши поредна учебна година с този си проблем Simple Smile Водих я известно време в ресурсния център, но полза никаква. Само загуба на време беше. Няма обучен човек, който да се занимава с този проблем. Могат да работят само с малки деца и то с доста по-различни проблеми. Май и не бяха много наясно с дискалкулията. Поисках им поне да ми дадат бележка, която да представя в училището, но в началото макар и любезни и желаещи да помогнат, в един момент си измиха ръцете. Така, че си хванах аз детето и започнахме да решаваме задачи. Госпожата и позволи да използва елка по време на контролните, за да прави простите сметки, които най-вече бърка и успеха и се вдигна с 2 единици. Може да се каже, че стана една от най-добрите в класа си по математика Simple Smile Вече не се страхува от математиката и видя, че дори и е приятна. Е, изисква много време да се обиграват нещата, но поне вече го няма този стрес и напрежение.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия