Трапезата на Бъдни Вечер

  • 35 486
  • 177
Привет!Интересно ми е какво точно приготвяте за вечерята на Бъдни Вечер,колко на брой ястия сервирате,как приготвяте хляба и баклавите?
Виж целия пост
# 1
Аз смятам вкъщи ястията да са седем, да не са повече, защото така и така никога не се изяждат вечерта и остават, а за Коледа пак ще се готви Wink Салатата ще е туршия. Основните ще са постни лозови сарми , пълнени чушки с боб
и праз с ориз. Обаче още нямам рецепта за содена питка или изобщо за хляб, подходящ за празника, туй че ще следя темата с мн внимание!
Десертите ми са тиквеник
 и пълнени печени ябълки. Това е май Wink


Виж целия пост
# 2
Наскоро се смяхме с колежките, които споделиха, че само за парлама (проформа) слагат постни ястия на масата на Бъдни вечер, и че обикновено на десетата минута се сервират пържолите. Ние си ядем постно и като се замисля - някои неща са вече неизменни: лозови сърми с ориз и гъби, пълнени гъби със пръжнати морковки и пипер, картофена салата, бобена салата, ореховия пастет с чесън!!!, който научих тук във форума, питка содена, тиквеник или щрудел, плодове, туршия. Чакам и други да се включат! Grinning
Виж целия пост
# 3
Аз слагам купа с орехи и плодове,питка,боб,сърми с ориз(лозови),тиквеник и щрудел,туршия,салата от зеле(кисело) и картофена салатка.
Виж целия пост
# 4
Орехорият пастет май си е мой.....Аз дадох рецептата преди време.....Доста се хареса на всички тук....


У нас ще сервираме пак...
*постни лозови сърми с ориз, орехи, лук ,джоджен,морков.....
*туршийки
*армеева чорба(зелев сок+олио+ситно нарязан праз и червен пипер)
*ошав
*ашуре
*печени ядки
*содена питка (аз я правя с бакпулвер,защото у нас не обичаме вкуса на содата)...
*тиквеник
*ореховият пастет (задължително,защото се връзва ужасно добре с топлата питка)
*Бобена салата
*доматена консерва(пасирана) + праз и олио.
Виж целия пост
# 5
Аз също винаги приготвям 7 ястия,защото повече някой да ги яде,те и така почти винаги остават и се дояждат за следващите дни.Салатите ще са туршия и салата Ропотамо,задължително орехов пастет,,постни зелеви сарми с гъби,люта баница с картофи лук и гъби,тиквеник, и питка,но тази година няма да е содена,а с мая.Ще на я направя с вкусното тесто на Лабрекс.

Мастерче,миналата година се наядох само с питката и ореховият пастет,просто нямах място за нищо друго Grinning,страхотен е,правя го постоянно и редовно си го хапвам за закуска с препечена филийка.
Виж целия пост
# 6
.

Мастерче,миналата година се наядох само с питката и ореховият пастет,просто нямах място за нищо друго Grinning,страхотен е,правя го постоянно и редовно си го хапвам за закуска с препечена филийка.
Hug Hug Hug
Радвам се,че ти е харесал......Ние също често го правим у нас.....Много се яде.....Не само на Бъдни Вечер.... Laughing
Виж целия пост
# 7
Обикновено винаги ги докарвам до 12 ястия.
Задължително содена питка с паричка / важно е в кого ще отиде парата/
САЛАТА:
1.Кисело зеле с олио и червен пипер;
2.Картофена салата;
3.Туршия;
4.Кьопоолу;
ОСНОВНО:
1.Печени постни червени чушки с ориз;
2.Постни зелеви сърми;
3.Печен боб;

ДЕСЕРТ:
1.Варено жито с орехи и стафиди;
2.Сушени плодове / кайсии, сливи, фурми и т.н./
3.Ядки микс;
4.Плодове по избор..................

До тук са 12
Виното и ракията не се броят Laughing
Виж целия пост
# 8
Сигурно като миналата година:
* Боб
* Туршия
* Пълнени чушки
* Сърми
* Ошав
* Тутманик
* Плодове
* Питка
* Ядки
* Салата някаква
* ... и нещо дето сега ми убягва  Mr. Green

Единственото е, че не правя питката содена, ами с кисело мляко и яйца. Содената никак не ни харесва и това е единственото, което не спазваме на Бъдни вечер.
Виж целия пост
# 9
Аз ще направя сърми-лозови и зелеви,сухи чушки пълнени с боб,тиквеник и пълнена тиква ще има,искам и баклава да пробвам,питката със мая постна ли е,това ме интересува най-вече и как точно я приготвяте?
Виж целия пост
# 10
Питката с мая не е постна, но аз така я правя... Просто содената хич не ни се нрави. Това е единственото нещо, което не спазваме като традиция.
Виж целия пост
# 11
А с бакпуловер постна ли е,как се прави?Аз съм решила да спазя традицията ,но не знам как да направя постната питка?
Виж целия пост
# 12
А с бакпуловер постна ли е,как се прави?Аз съм решила да спазя традицията ,но не знам как да направя постната питка?

 newsm10 Постна е разбира се!

Ох,всяка година го обсъждаме това в Коледните теми.......Маята е "уж" не-постна,защото бактерии подквасват тестото......При содената питка принципа е ,че набухвател е содата + някаква киселина (за да активира содата)........(оцет,лимонов сок,кисело мляко,но то е блажно в случая)......Важното е содата да шупне в тая киселина и от там да се образува набухвателя в тестото....

Бакпулверът е сода+лимонтозу!

......У нас се мрази соденият вкус на каквото и да било......Така,че аз за Бъдни Вечер правя питка с бакпулвер.....мИ идеално си става и никой не мрънка!  Mr. Green



Ето я от миналата Бъдни Вечер......Ръцете са  на мама и тате.....Питката е 3 пръста висока.......Което е доста за такова тесто!
Виж целия пост
# 13
Орехорият пастет май си е мой.....Аз дадох рецептата преди време.....Доста се хареса на всички тук....


У нас ще сервираме пак...
*постни лозови сърми с ориз, орехи, лук ,джоджен,морков.....
*туршийки
*армеева чорба(зелев сок+олио+ситно нарязан праз и червен пипер)
*ошав
*ашуре
*печени ядки
*содена питка (аз я правя с бакпулвер,защото у нас не обичаме вкуса на содата)...
*тиквеник
*ореховият пастет (задължително,защото се връзва ужасно добре с топлата питка)
*Бобена салата
*доматена консерва(пасирана) + праз и олио.

Може ли рецептата за тоя пастет  Grinning Peace

При нас постна коледа трудно се случва...а толкова ми се иска една година да е както подобава Crossing Arms
Виж целия пост
# 14
Една вечер на постно изкарваме, но аз лично мога и много да карам. Обичам постните манджички.  Heart Eyes Все пак не сме заритали за пържоли.  Grinning
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия