ВМ-НВХ - част 56

  • 33 199
  • 726
# 630

tonyduve
от божолето само това, грапавият етикет


в Карфур на Славейков го разпродаваха мин седмица по 8лв

има го и в Пикадили и във винения ви магазин в Пикадили парк го имаше зимата

лидълското не е хубаво,
и бутилката в ръката ми се счупи и през марличка и цедка го минавах  Mr. Green

Виж целия пост
# 631
Влад@, калций има и в други храни Храни със съдържание на калций.
Виж целия пост
# 632
 По повод разговора с Маями: на мен са ми интересни предизвиканите дискусии, както и всичко в темата. Пишещите тук са много добронамерени и компетентни и с това този форум рязко се отличава от другите "диетични" форуми.
Виж целия пост
# 633
Herzen ,
знаех си че читави хора има тук Simple Smile
И във Варна имама Carrefour , направо там ще видя...
На мен препъникамъка ми е точно виното . И не защото пия много , а защото като пия ми се отваря голям апетит . Нямам спирка . И гледам да е рядко , винаги с повод или на празник . Инак направо съм се търколила .
И , в духа на ребърцата , да ви кажа какво готвя за вечеря
Свинско контрафиле с рокфор и сметана.
Мирише уха !
Виж целия пост
# 634
Същото божоле и на мен ми хареса много тази зима Sunglasses Взех го само веднъж за проба, аз не съм много по алкохола, особено напоследък, че нещо много взе да ме хваща последната година, но си има вина, които ми харесват и от време на време се случва да пийна по чаша. Повече от чаша обаче ми е много Embarassed Но да кажем вината на братя Минкови ми харесват общо взето всичките, а и разни розета на други марки.

И ребърца заобичах много тази зима Laughing За мой срам преди не съм ги близвала, но тази година ми станаха любими. И въобще, вече търся по-сочно месо, а сухото направо не ми върви Rolling Eyes

Hope, добре дошла! Дано да имаш успех и да се чувстваш добре! Hug

За млечните аз съм на мнението на Joya по принцип - би било много кофти да се спрат завинаги, ако човек ги обича Embarassed Аз съм пример за това. Не съм пробвала да карам съвсем без тях известен период и после пак да ги въведа, за да видя ясно на какво как реагирам. Не ми се ще и да пробвам Embarassed

Между другото, като писах дългия пост за млечните и споменах, че са инсулиногенни, май трябваше да уточня няколко неща. От една страна всички всички протеини са инсулиногенни, т.е. и месото, не само млечният протеин. Марк Сисън го обяснява с това, че инсулинът е необходим, за да се отворят клетките и да приемат аминокиселините (много лаишко обяснение Embarassed). Но консумацията на протеини е свързана не само с отделяне на инсулин, а и на хормона с обратно действие - глюкагон. Не съм сигурна кой се отделя по-напред и точно какъв е механизмът, но със сигурност белтъчините предизвикват и отделяне на глюкагон, така че не е съвсем правилно да се сравняват с белия хляб, нищо, че 50 грама протеин повишавали инсулина колкото същото количество нишесте.

И освен това различните млечни не са еднакво инсулиногенни - маслото и сметаната не влияят върху инсулина, но млеката и сирената влияят. Така че много хора си хапват масло и сметана, а ограничават млеката и сирената точно по тази причина.

По въпроса за кокосовото масло - и аз съм го ползвала това показаното, а и сега го ям него Embarassed Нямам все още задръжки по отношение на пластмасовите буркани, само зехтинът гледам да ми е в стъклена бутилка, но за кокосовото масло, като се има предвид, че идва от далеч и го поръчвам специално, а после го чакам и се надявам да не стане някой фал по пътя, засега не съм се прежалила да давам и повече пари за стъклени буркани Embarassed

Не знам дали ще ви се понрави, но тази сутрин си хапнах една опаковка сирене котидж с 2 лъжици кокосово масло, лъжица стърготини и половин лъжица какао. Малко го сложих в микровълновата, за да се поразтопи и да го разбъркам по-лесно с котиджа, но то после бързо се втвърди пак. Божествено стана Embarassed

По пирамидата малко уточнения: вкиснатото мляко май е кефир newsm78 Ама не съм съвсем наясно. А иначе това беше постнато в профила на Пол Йобек във ФБ, още не го е сложил в блога, но в коментарите беше уточнил, че нарочно е избрал месото да е най-отдолу, а зеленчуците да да отгоре. Според него витамините и минералите се набавяли по-добре от вътрешности, отколкото от зеленчуци, така че консумацията на вътрешности била по-важна от тази на зеленчуци.
Виж целия пост
# 635
Hope, на въпроса ти къде да прочетеш повече:

http://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-for-beginners_BG.pdf - това е пдф на български
http://www.dietdoctor.com/ - това е блогът на английски на Андреас Енфелт
http://www.lavkarboklubben.no/index.php?page=hva_er_lavkarbo - една много полезна хранителна пирамида
http://www.marksdailyapple.com/press/the-primal-blueprint-diagrams/#axzz2O0YCw0W1 - това са също пирамиди и графика на грамовете чисти въглехидрати, които Марк Сисън препоръчва за отслабване и за поддържане на теглото: под 50 - кетогенно хранене (кажи-речи гарантирано и сравнително бързо отслабване), 50 - 100 - подходящо за отслабване без прекалени ограничения и достатъчно за много хора, 100 - 150 - лесно поддържане на теглото, над 150 - постепенно напълняване (освен ако физическата активност не е доста сериозна).

Май това са най-основните източници като за начало Simple Smile
Виж целия пост
# 636
...Уасп, кураж за майчето, според мен няма непоправима ситуация, ако човек се вземе в ръце Овреме. ...

благодаря, но при нас нещата са в терминална фаза
и е само въпрос на време кога ще приключат

НОРЕ, добре дошла и успех

мммм, le beaujolais nouveau est arrivé
едно от любимите ми вина

в пирамидата сок изобщо не бих включила, имайки предвид, че за черния дроб няма разлика между сок и конц. алкохол

тази вечер е вечер на експерименти - пържен и печен зелен алабаш (колраби) и глава целина
утре ще докладвам кое повече ми хареса

на новата работа имам супер готина колежка
много свежа и сладка и супер слаба, а набива паста или ориз на обяд и после плодове, бонбони и т.н.
аз ако една седмица ям така, после ще се търкалям
Виж целия пост
# 637
W'A'S'P', всички познаваме хора като колежката ти. Но пък не се знае, ако продължава така още 10-20 години (да приемем, че в момента е на 25-30), как ще завършат нещата - дали няма с времето да се окаже, че е започнала да качва я килца, я кръвно, я захар... В повечето случаи тази свобода на консумация на големи количества на въглехидрати не трае вечно. И точно тогава е трудно да превключиш.
Виж целия пост
# 638
Момичета, благодаря още веднъж!  Hug
Ще се постарая да изчета всичко, което сте ми дали!   bouquet
Аз искам да ви кажа какво съм вечеряла и в случай, че нещо е в нарушение да ми кажете  Blush:
предястие - 1 половинка фарширован яйчен белтък, с жълтък, майонеза и съвсем малко горчица (без съдържание на захар), няколко парченца кашкавал и бри
основно - печени пилешки пържолки, малко зелена салата със зехтин, чаша сухо бяло вино
десерт - един лимон - не можете да си представите колко ми липсваше този плод в другия ми режим
Виж целия пост
# 639
Знам Шоки, ама всеки път се изненадвам

сега за експеримента
пекох в масло на силна фурна резени целина, колраби и резене (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Fenouil.jpg)
същото го пържих и в зехтин във фритюрника

станаха много вкусни
като пържените станаха почти веднага
а печените се мотаха доста време, докато се припекат

от трите ми е трудно да определя кое най- ми допадна
всяко си имаше свой уникален вкус

Виж целия пост
# 640
Момичета, благодаря още веднъж!  Hug
Ще се постарая да изчета всичко, което сте ми дали!   bouquet
Аз искам да ви кажа какво съм вечеряла и в случай, че нещо е в нарушение да ми кажете  Blush:
предястие - 1 половинка фарширован яйчен белтък, с жълтък, майонеза и съвсем малко горчица (без съдържание на захар), няколко парченца кашкавал и бри
основно - печени пилешки пържолки, малко зелена салата със зехтин, чаша сухо бяло вино
десерт - един лимон - не можете да си представите колко ми липсваше този плод в другия ми режим

Майонеза не ти трябва, освен ако е домашна със зехтин и жълтъци. Купешката не става, защото е с олио и е изкуствена. Sad

По-добре използвай закв. сметана или натрошен сварен жълтък + мазнина (зехтин). Ще стане хубав сос. Аз съм пробвала и сметана с горчица - много е вкусно!

Възхищавам ти се за лимона! На мене толквоа кисело ми понася само в салата, но не и за дасерт.  Embarassed
Виж целия пост
# 641
Норе, добре ти е вечерята. Ние избягваме олиото ,заради ненаситените мазнини, които сьдьржа, но ако е имало една льжица майонеза кьм предястието ти, не е кой знае какьв проблем. Но както ти е казала Аги, сметаната и зехтина с разни подправки са за препорьчване.
Не знаех, че Дюкан забранява дори лимони  Shocked . Вьглехидратите в тях са в много малко количество, а са богати на много други ценни вещества. При това едва ли някой ще седне да изяде 1 кг лимони наведньж.
W'A'S'P', аз сьщо имах една подобна колежка, много симпатична и чак прекалено слаба мацка. Дьржеше си запаси от вафли, шоколадчета и даже пакетчета с прахообразна фруктоза( или глюкоза беше, не помня) в шкафчето, защото казваше, че като прегладнее чак се разтреперва и й призлява. Мисля, че сигурно е имала значителни пикове и спадове на крьвната захар, което поне аз не намирам за особено полезно, дори и да не води до промени в теглото.
Виж целия пост
# 642
Ехоо, ще свърши тази тема докато се разпиша ... ама не ми се пише особено  ooooh!
бях болна на легло над седмица, зверска температура, болки и гнойни сливици. употребени бяха единствено някакви мизерно въглехидрати - един-два банана и чаша сок. това за 4 дни обаче .... Малко от малко се надигам, но ям все въглехидрати - захраних се с картофена супа, тук-там плод и т.н. ... абее нищо режимно, ама ми е лошо от идеята за месо и млечни, а от риба направо ще ми се догади  Confused и това аз, дето умирам за нашите си пържолки и сиренца! Гадна работа, оплаках се  Flutter
Виждам нови попълнения си имаме - радвам ви се много   bouquet Радвайте се на храната и живота, оставете (според мен поне) режимите, в които диетата се пази все едно е някакво Тайнство и Божество и никой няма право да го осквернява като си помисли да не е перфектен  ooooh! Всеки си знае, колко му се услажда сладкото и колко профила на дънките в огледалото и е свободен да си решава  Crossing Arms
Виж целия пост
# 643
оооо Elence
 Hug
бързо оправяне
и не го  мисли какво ядеш
като се оправиш ще си пак режимна

супи и бульони хапваш ли?
Виж целия пост
# 644
Еленце, оправяй се скоро! Hug

По повод на скорошните писания за млечните, днес Инес Субашка има статия за тях (направо ще рече човек, че и тя надниква от време на време в нашата тема Wink). А в края на статията дава линкове към източници на английски - на мен лично много ми допадна What About Dairy от FITBOMB. Peace (излиза като спам, затова го изписах в този вид)

За майонезата и аз да припомня, че тук някой преди време даде рецепта за млечна майонеза и според мен се получава доста сполучлива - пропорциите са 2:1 мазнина и прясно мляко. Мазнината може да е зехтин, може да е някакво друго олио, напр. орехово, ленено. Аз лично правя със зехтин и майонезката много ми харесва, но вкусът на зехтина си е доста силен, така че за по-неутрален трябва някакъв друг вариант на мазнина.

А причината да се препоръчва избягване на слънчогледовото олио е, че съдържа много голямо количество омега-6 мастни киселини. Те, макар и есенциални за човека, т.е. трябва да се набавят с храната, все пак се набавят много лесно и от всичко, което консумираме, така че не е проблем да приемем достатъчно количество. Когато обаче се използва и слънчогледово олио за готвене или пък често се консумира на салати или майонеза, количеството омега-6 в организма може да се повиши значително и да се наруши балансът спрямо омега-3 (а омега-3 се набавят доста по-трудно, особено в днешно време). Това нарушаване на баланса може да има негативни последствия за здравето в дългосрочен план. Това е причината да не се препоръчва употреба на обикновено слънчогледово олио, дори и да е студенопресовано. Но ако се използва за майонеза от време на време, не често, мисля, че няма проблеми.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия