РЕСТОРАНТСКИ/кръчмарски рецепти- 3

  • 153 621
  • 330
# 150
Ами то в самата майонеза като се прави,се слага лимонтозу  Peace
Виж целия пост
# 151
А аз го правя задължително с чесън на гранули.
Виж целия пост
# 152
Би трябвало да има и сусамов тахан в него
Виж целия пост
# 153
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=646.15  тук
 и тъй като страницата не излиза ще го копирам /източника е форум Арабска кухня на Гответе с мен/   Re: Арабска кухня
« Отговор #20 -: 05 Май 2007, 14:58:58 »  Мими

Как се прави истински сос за дюнери (и не само за дюнери)

Преди време бях питала един арабин майстор на дюнери как се прави соса, който слага на дюнерите. Той ми отговори, че немога да си го направя сама, защото основната съставка я купувал от Сирия. Снощи ровейки из нета попаднах на истинската рецепта за тоя сос и нямах търпение да го споделя с вас.
В арабската кухня тахана се използва много често, добавят го към сосове, салати, дипове, заливки за ястия. В арабските страни тахана се продава навсякъде. Ето как може да си го приготвим сами.

Продукти:
4 ч.ч семена от сусам,
1/4-1/2 ч.ч олио

Семената леко се подсушават във фурната, така, че да не се промени цвета им и се изстудяват. Слагат се в блендер с метален нож с малко олио и се опработва до получаване на паста, примерно 5 мин. Периодично изключвайте блендера и разбърквайте сместа. При необходимост добавете още масло докато се получи мека паста, на гъстота трябва да е като кондензирано мляко. На цвят е като кафе с мляко. Получават се около 3 ч.ч. Съхранява се в плътно затворен буркан до няколко месеца. Преди да започнете да правите пастата, опитайте сусама да не горчат семената, защото после ще горчи крема.

Тахан сос(за дюнери)
Продукти
3 с.л. тахан,
6 с.л. кисело мляко,
3 с.л. лимонов сок,
2-3 скилидки чесън (пасиран),
сол, пипер,
ситно нарязан копър или магданоз (не е задължителен)

Всичко объркайте добре в блендера. Опитайте на вкус. При необходимост добавете лимонов сок или сол. Съхранявайте соса в хладилник няколко дни. Соса е превъзходен за фалафели, месо, кюфтета.

Пикантен Тахан сос

2 скилидки чесън,
3-4 с.л. тахан,
1-2 с.л. много хладна вода ,
2 с.л. лимонов сок,
малко чили пипер,
сол,
магданоз,
зехтин.

Чесъна стрийте с чилито и сложете в блендер. Добавете таханената паста, лимоновия сок, водата и разбийте до еднородна маса. При необходимост добавете вода докато соса не стане с консистенцията на майонеза. Сипете соса в купичка, полейте с захтин и наръсете с магданоз.. Преди сервиране охладете.

източник: chimchanca
 /дано не се приеме за плагиатство,копирам защото линка не се отваря/
 Надявам се съм ви била от полза.
Виж целия пост
# 154
Благодаря ви много  Hug
Виж целия пост
# 155
Онзи ден в Хепи ядох умопомрачаващо телешко месо - телешки хепи филенца. Едно на ръка, че аз телешко не мога да готвя, но това освен, че беше много крехко и имаше много хубав вкус - сигурно е с някаква специална марината. Някой има ли представа какво точно представлява тази марината и как точно го правят така, че да е толкова крехко? Благодаря  Hug
Виж целия пост
# 156
Онзи ден в Хепи ядох умопомрачаващо телешко месо - телешки хепи филенца. Едно на ръка, че аз телешко не мога да готвя, но това освен, че беше много крехко и имаше много хубав вкус - сигурно е с някаква специална марината. Някой има ли представа какво точно представлява тази марината и как точно го правят така, че да е толкова крехко? Благодаря  Hug

Не бих искал да коментирам храната във веригите за бързо хранене, но  все пак предпочитам да ти отговаря на въпроса:
те си имат "тайни" на приготвянето:
-подготовка на огромно количество полуфабрикати
-ползуване на предварително окрехкотено месо
-слагане на овкусители /много често на мононатриев глутамат/
-ползуване на готови овкусители и изкуствени окрехкотители на месото и т.н.

Просто трябва да знаеш, че няма кой да си играе да маринова месото по домашному.
Позволявам си такава храна изключително рядко.
Виж целия пост
# 157
Аз също не съм им фен и се храня навън по - рядко от веднъж месечно именно поради тази причина, за хепи пък съвсем, както и тук в темата неведнъж се е споменавало за техния начин на приготвяне на храна. Далеч съм от мисълта, че някой (особено там  Sunglasses) ще си играе да приготвя храната все едно си е в тях, все пак един такъв подход дори няма да им е изгоден. И все пак се чудех дали има вариант да направя някаква по - здравословна, но също толкова вкусна рецепта за телешко.  Peace
Виж целия пост
# 158
Трябва ти телешко, ама наистина телешко (това ще ти е най трудно за откриване), след това виж рецептата за Соломоните на Лабрекс, простичка рецепта, но като всичко простичко става чудно  Laughing.

П.п Имаше една Поповска фирма...нещо с А беше  Blush, зареждат с телешко Лидл, много бяха доволни момичетата от месото  Peace

Виж целия пост
# 159
polly благодаря!  Hug
Виж целия пост
# 160
Наистина хубавото телешко е първият и най-важен проблем - другото си е дядото на кравата, дето го продават.
А соломоните на Лабрекс наистина са лесни и бързи за изпълнение - телешкото го приготвям почти винаги по този начин и не ми омръзва
Виж целия пост
# 161
Чувала съм, че това, което в България минава за телешко, на Запад се води говеждо.
Там май има някакво много крехко телешко - дали е от породата, дали е много младо - не зная, но нали сте гледали филми как американци мятат телешки пържоли на барбекюто.
А тук, ако се намери, ще е на такава цена, че ще ми се напукат петичките докато го ям  Grinning
Виж целия пост
# 162
Чувала съм, че това, което в България минава за телешко, на Запад се води говеждо.
Там май има някакво много крехко телешко - дали е от породата, дали е много младо - не зная, но нали сте гледали филми как американци мятат телешки пържоли на барбекюто.
А тук, ако се намери, ще е на такава цена, че ще ми се напукат петичките докато го ям  Grinning


 Wink Истинското мраморно телешко се гледало в Швейцария : специална порода на специално пасище и специални фуражи . Отделно класическа музика и масаж
Виж целия пост
# 163
наскоро по една от тв гледах документален филм как се произвежда "млечно" телешко - и си обясних защо телешкото в бг-магазините в повечето случаи е говеждо и не винаги става крехко. има си технология на хранене и не само - трябва да се добие месото "навреме", а не да се чака да стане на 1 година.
Виж целия пост
# 164
Как се приготвят пилешки сърчица?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия