БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 34 953
  • 735
# 690
...но сега ми останаха 3 разбити белтъка със захар и три жълтъка...самотни в хладилника...дайте ми моля идейки какво да ги направя довечера???  chef  bouquet
Белтъците в кекс, макарони на фурна или друг сладкиш. Жълтъците освен в сладкиши, баница, майонеза. newsm78

А заедно някъде? Малко ме мързи днес Laughing Laughing Laughing

Разбиваш малко масло със захар, разбиваш вътре яйцата, прибавяш малко брашно, какао, ако искаш, може малко плодово сладко, шоколад и на кексчета Simple Smile

Хаха бе знайш ли, и аз за мъфинки си мислех.... Laughing
Виж целия пост
# 691
Ей голямо ровене рова и рецептата за която говори тая мацка така и не намерих Sad
Моля за помощ.

Може би търсиш грешната торта? newsm78
Виж целия пост
# 692
е да де Simple Smile
ама как е праилнаат рецепта на Грешната торта Simple Smile
Виж целия пост
# 693
Вчера като правех полседния слой на "Жадната монахиня" вместо да разбия най напред белтъците на сняг и после захарта, ги сложих заедно и естествено сместа стана течна..Е, счупих нови яйца за да ми дойде акъла, направих слоя както трябжа..но сега ми останаха 3 разбити белтъка със захар и три жълтъка...самотни в хладилника...дайте ми моля идейки какво да ги направя довечера???  chef  bouquet

Сладки бохчички
Виж целия пост
# 694
Дайте някоя сполучлива рецепта за галет с череши? В съседната тема показват няколко пъти и направо очите ми изтекоха, но не мога да намеря по коя рецепта го правят момичетата. Някои блогове не ми се отварят. Общо взето не ми е ясно като изсипя черешите в средата на разточеното тесто, трябва ли да ги поръся с нещо? С нишесте или брашно за да не стоят течни и да остане сурово отдолу?

За сега съм се спряла на едно много лесно/поне така ми изглежда/ тесто за галет на Лабрекс.
Виж целия пост
# 695
За сега съм се спряла на едно много лесно/поне така ми изглежда/ тесто за галет на Лабрекс.

spasdidi
, освен лесно, е и много вкусно, като се има предвид, че се прави почти от нищо. Peace Повечето теста за галети са с масло, чукни в гугъл, ще ти излязат доста рецепти. Пробвай това постното, поне досега никой не ми се е оплакал от него, а доста хора го правят и благославят рецептата. Е, въпрос на вкус е! Laughing Само с череши не си спомням да съм го правила, с вишни сто пъти и с какво ли не още. Но има време, и с черешки ще пробвам!  bouquet
Виж целия пост
# 696
аз го правих с тестото на Лабрекс  с череши http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?action=dlattach;topic … tach=124632;image преди печене 
и парче http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?action=dlattach;topic … tach=124634;image
на тестото, под черешите поръсих галета да им обере влагата. Отгоре по чрешите - захар, но моите си бяха не добре узрели.
Не ми хареса как станаха на свят печените череши, но това е друга тема  Laughing
Виж целия пост
# 697
  Галет   с тесто на някой от гостите на Джулия Чайлд (леко променено)
   Стъпка по стъпка как се оформя .
Виж целия пост
# 698
Дайте някоя сполучлива рецепта за галет с череши? В съседната тема показват няколко пъти и направо очите ми изтекоха, но не мога да намеря по коя рецепта го правят момичетата. Някои блогове не ми се отварят. Общо взето не ми е ясно като изсипя черешите в средата на разточеното тесто, трябва ли да ги поръся с нещо? С нишесте или брашно за да не стоят течни и да остане сурово отдолу?

За сега съм се спряла на едно много лесно/поне така ми изглежда/ тесто за галет на Лабрекс.

Искаш ли за пай с череши? Вече 2 пъти правя много сполучлива рецепта и ужаааасно вкусна... мммм ....
Виж целия пост
# 699
Дайте някоя сполучлива рецепта за галет с череши? В съседната тема показват няколко пъти и направо очите ми изтекоха, но не мога да намеря по коя рецепта го правят момичетата. Някои блогове не ми се отварят. Общо взето не ми е ясно като изсипя черешите в средата на разточеното тесто, трябва ли да ги поръся с нещо? С нишесте или брашно за да не стоят течни и да остане сурово отдолу?

За сега съм се спряла на едно много лесно/поне така ми изглежда/ тесто за галет на Лабрекс.

Искаш ли за пай с череши? Вече 2 пъти правя много сполучлива рецепта и ужаааасно вкусна... мммм ....
Аз искам!  Laughing
Виж целия пост
# 700
Дайте някоя сполучлива рецепта за галет с череши? В съседната тема показват няколко пъти и направо очите ми изтекоха, но не мога да намеря по коя рецепта го правят момичетата. Някои блогове не ми се отварят. Общо взето не ми е ясно като изсипя черешите в средата на разточеното тесто, трябва ли да ги поръся с нещо? С нишесте или брашно за да не стоят течни и да остане сурово отдолу?

За сега съм се спряла на едно много лесно/поне така ми изглежда/ тесто за галет на Лабрекс.

Искаш ли за пай с череши? Вече 2 пъти правя много сполучлива рецепта и ужаааасно вкусна... мммм ....
Аз искам!  Laughing

Ами давам  Mr. Green С уговорката, че като рецепта и изпълнение не е трудно, дори изобщо, но  времеемко  Peace На мен си ми отиват 2 часа  Mr. Green

Първо правиш тестото, защото е хубаво да престои поне 30 мин. - аз го правя и тогава започвам да чистя черешите и да ги правя на плънка.

За тестото:

250 гр. брашно (на мен ми поема повече, но ще видиш как е за меко тесто  Peace)
60-80 гр. пудра захар
150 гр. масло (извадено предварително на топло, за да е меко)
1 яйце
1/2 с.л. вода

Замесваш в купа брашното  +маслото + пудрата захар, за да стане с консистенцията на мокър пясък (маслени трохи), а след това добавяш яйцето, предварително разбито с 1/2 с.л. вода (и малко повече да е, хич не е беда). Като стане меко маслено тесто го покриваш с фолио и слагаш в хладилника.

За плънката:

1 кг. и 200-300 гр. череши (може направо и кило и половина  Mr. Green)
150 гр. захар (може и повече, въпрос на вкус е, може да я добавиш като свариш черешите дори, аз често добавям, ако ги искам по-сладки)
1 лимон
2 с.л. нишесте (аз ползвам едно от Лидъл с вкус на сметана, 40 гр. е, но предполагам става с всякакво)
1-2 ванилии



 Черешите ги чистиш от костилките и ги слагаш в подходящ съд, аз ползвам дълбок тефлонов тиган, поръсваш ги със захарта, настъргваш кората на лимона, ванилията и ги слагаш на средна температура на котлона да омекнат и да пуснат сос, сваляш за малко от котлона и с непрекъснато бъркане прибавяш нишестето предварително разбито със сока на лимона, връщаш на котлона и бъркаш докато се сгъсти. Оставяш да се поохлади, аз не го чакак чак да стане хладно, просто да не е вряло.

Тестото го разделяш на 2 топки, едната да е малко по-малка. Ползвам откопчаваща се форма, да не те излъжа за диаметъра, но не е голяма. Тестото разточвам между два листа пекарска хартия, за да не залепва за точилката. Единия лист го оформям в кръг, колкото е формата, той ти е отдолу като разточваш тестото, за да може само да го преместиш във формата, че е доста чупливо тестото. Втората част аз лично пак разточвам (по същия начин) и режа на ленти и правя решетка. Може и да го затвориш цялото (на мен ми беше трудно да прехвърля тестото отгоре), но тогава задължително оставяш няколко отвора, за да излиза парата  Peace Намазвам го отгоре с разбит белтък и на предварително загрята фурна от 180 градуса пека 30-40 минути. Ще го познаеш  Peace После оставям да се охлади, иначе е по-течно, сервирам с топка ванилов сладолед
Виж целия пост
# 701
Мяу,   bouquet
Виж целия пост
# 702
За сега съм се спряла на едно много лесно/поне така ми изглежда/ тесто за галет на Лабрекс.

spasdidi
, освен лесно, е и много вкусно, като се има предвид, че се прави почти от нищо. Peace Повечето теста за галети са с масло, чукни в гугъл, ще ти излязат доста рецепти. Пробвай това постното, поне досега никой не ми се е оплакал от него, а доста хора го правят и благославят рецептата. Е, въпрос на вкус е! Laughing Само с череши не си спомням да съм го правила, с вишни сто пъти и с какво ли не още. Но има време, и с черешки ще пробвам!  bouquet


Лабрекс, и аз те благославям! Това нещо - твоето тесто, с черни домашни череши и стана нещо . . . фан - тас - тич - но!!! Не знам как да го опиша. Невероятен, вълшебен вкус! Тестото се изпече и отгоре и отдолу, черешите станаха като гъсто сладко, отгоре хрупаше коричката и захарта! Сложих по една топка ванилов сладолед до парченцето галет и стана уникално!
Опитайте, е невероятно е! Аз утре пак ще правя!
Лабрекс, горещи, ама наистина горещи благодарности!  Hug Hug Hug
Виж целия пост
# 703
Лабрекс, Това нещо - твоето тесто, с черни домашни череши и стана нещо . . . фан - тас - тич - но!!!
Лабрекс, горещи, ама наистина горещи благодарности!  Hug Hug Hug

spasdidi, много се радвам, съвсем точно си я описала тая вкусотия! Heart Eyes И аз съм много благодарна за рецептата на момичето от руския форум и толкова често пиша в темата ѝ, че сигурно съм досадна вече. Grinning Но наистина много харесвам тестото и правя всякакви комбинации с него. Супер е, че ти е харесало галетчето и на тебе!  bouquet
Виж целия пост
# 704
Здравейте  Wink

Решила съм да правя чийзкейк с череши ( без печене )
Мисля блата да е от смлени ядки, форми, сушени сини сливи и кокосови стърготини.

Какво да използвам за пълнежа - освен череши, какво друго ?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия