Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

  • 73 905
  • 741
# 720
LilaC
Ръжта е малко по-капризна и по се маже.
Ще те посъветвам следното. Взимаш една стъклена или пласмасова купа за салата големичка и в нея
300 мл течност
1-2 с л олио
500гр брашно
сол,
захар,
мед 1 ч л
квас

Първо бъркай с дървена лъжица съставките докато заприлича на тесто, после си намасли 1 та ръка и започни да месиш и ако е нужно добави още брашно да се замеси хубаво да не лепи.

Покриваш с фреш фолио и оставяш за 4 часа да се надигне ( поне да удвои обема си)

след това премесваш пак и слагаш във форма за хляб може и с хартия.
чакаш още 2-3 часа пак да се надигне и печеш.

Печеш на 160-180 градуса максимално, като е хубаво във фурната да сложиш в метална съдинка вода ( бухва повече) Може да се наложи да печеш час и малко отгоре, но само така ми се получава добре.

Иначе пластелиненото от това, че вътре ти е клисаво.
Виж целия пост
# 721
Благодаря,sinapovaaya  bouquet.
Аз сварих да направя още един хляб(инат не ми липсва  Laughing),като рецептата ми е почти същата като твоята.От теб "взимам" за следващия път меда и начина на печене-на още по-слаба фурна и съд с вода.
Този последният ми хляб е по-читав,тъй като го правих на 180гр. и кората става за ядене,а вътре е добре изпечен.Ползвам обаче голяма форма(продълговата)за хляб и имам чувството,че сместта ми е малко за там.Отделно,че е мляно пред мен брашно,не пакетирано и от магазин.Това седи на едни частички,по-тежки такива,и не бухват.Пак е вкусно,но ми се иска поне малко да го "бухна".Моето самунче е едва 1/3 от пухкавото хлебче на Nicolla  Sad
Ами ще пробвам,докато стане.Май друг начин няма.
Виж целия пост
# 722
Благодаря,sinapovaaya  bouquet.
Аз сварих да направя още един хляб(инат не ми липсва  Laughing),като рецептата ми е почти същата като твоята.От теб "взимам" за следващия път меда и начина на печене-на още по-слаба фурна и съд с вода.
Този последният ми хляб е по-читав,тъй като го правих на 180гр. и кората става за ядене,а вътре е добре изпечен.Ползвам обаче голяма форма(продълговата)за хляб и имам чувството,че сместта ми е малко за там.Отделно,че е мляно пред мен брашно,не пакетирано и от магазин.Това седи на едни частички,по-тежки такива,и не бухват.Пак е вкусно,но ми се иска поне малко да го "бухна".Моето самунче е едва 1/3 от пухкавото хлебче на Nicolla  Sad
Ами ще пробвам,докато стане.Май друг начин няма.
С бяло брашно бухва много добре/ а този  хляб беше смес бяло и типово/, следващия който ще е само с типово, едва ли ще си учетвори обема, но ще дам отчет как се е получил вдругиден.
Виж целия пост
# 723
Привет! Отдавна си мисля и аз за квасен хляб. Ще следя темата,а надявам се и да се похваля с такъв.
Виж целия пост
# 724
вчера направих с типово брашно,много пухкав и вкусен се получи....после реших само с брашно от лимец да направя,много трудно бухна,тежък и сбит е,но пак е вкусен...следващия път лимеца май ще трябва с друго брашно да го смесвам
Виж целия пост
# 725
Момичета опитайте да направите пърленки. Стават уникални. Оставете 2-3 часа да втаса тестото. Може да ги печете и на тиган. Стават много вкусни.
Виж целия пост
# 726
непременно ще пробвам Peace
Виж целия пост
# 727
Ние си правихме пица с тестото, което бях приготвила за хляб - с маслини, песто, чушка, домат, гъби, кашкавал, стана много вкусна Simple Smile
Виж целия пост
# 728
За тесто за пица, слагам само фини брашна - без едро смлени пълнозърнести и с разни ядки, че по-добре стават пицетите на децата - и тази сутрин им правих за училище.
Правила съм и с пълнозърнесто, но се усещат.

Дайте рецепта за пърленките, моля. Гледах из нета, ама нещо не си харесах.
Виж целия пост
# 729
Вчера направих 4-5 хляб (не помня точно) и се получи прекарасен. Не е толкова кисел и сбит като предните, но кората се получи дебела и твърда. Вкусна е, но се чудя би ли могло да не се получава толкова дебела? Пекох около час на горен и долен реотан с вентилатор на 180гр.
Виж целия пост
# 730
Най-накрая направих приличен хляб със квас , започнат с боза Хармоника, супер ферментирала , кипеше направо . Храних касва 2-3 дена с брашно и вода , най-после го няма киселия вкус и мокър ефект. Наду се двойно , повече от всеки предишен път.
Виж целия пост
# 731
Adelinda, може ли да споделиш как точно направи кваса с бозата. Искам да изпробвам и този вариант, защото с брашното нещо не ми се получава. Също тока ме интересува какъв вкус има самият хляб? Сладнее ли, кисел ли е или съвсем нормален като с обикновена мая?
Виж целия пост
# 732
Вчера направих 4-5 хляб (не помня точно) и се получи прекарасен. Не е толкова кисел и сбит като предните, но кората се получи дебела и твърда. Вкусна е, но се чудя би ли могло да не се получава толкова дебела? Пекох около час на горен и долен реотан с вентилатор на 180гр.
Слагай купичка с вода в фурната.
Adelinda, при мен мокрия ефект се получава, когато сложа една идея по-малко брашно.
Виж целия пост
# 733
Adelinda, може ли да споделиш как точно направи кваса с бозата. Искам да изпробвам и този вариант, защото с брашното нещо не ми се получава. Също тока ме интересува какъв вкус има самият хляб? Сладнее ли, кисел ли е или съвсем нормален като с обикновена мая?

Малка боза на Хармоника, забравена,  отварям бутилката , кипи като шампанско . Бях чела че Дядо Хаджия хваща от нея закваска та и аз да се пробвам. Сипах каквото не изкипя в една купа , сложих вода и брашно , разбърках и така по 2 пъти на ден 2-3 дена . Повече кипеше и шуптеше , с брашно и вода само не съм постигала такова нещо , а първата я чаках седмица. Като замесих тестото , наду се двойно на първоначалния си обем , с предишното макар на шупли и уж както трябва не се надуваше толкова . Но гледам на другите стават чудни хлябовете, предполагам май че проблема ми е бил в закваската преди . Хляба е по-вкусен от предишни с квас , докато е горещ мирише странно , като изстине , се нормализира /всички хубави хлябове понамирисват май /. Не съм експерт , точно обратното , да не те подведа с инфо , но това забърках аз.

Nicolla, аз този път го оставих по-меко тестото , така бях чела при някой от по-опитните , не знам дали е от това или от кваса. Ще го имам предвид , мерси .
Чудя се , дали от това че сега се стопли и по лесно може да се хваща кваса , че за това да е по сполучливо .  newsm78
Виж целия пост
# 734
И аз ще хващам май кваса с боза следващия път newsm78
Да видим как ще подкваси моето тесто, че аз слагам повече пълнозърнести брашна, ленено семе, ядки, а това утежнява тестото...
Да се надяваме, че и топлото време ще помогне Grinning.



Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия