Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

  • 73 734
  • 741
НАТУРАЛНА ЗАКВАСКА ЗА ХЛЯБ
ХЛЯБ С КВАС

ВТОРА ТЕМА


Изсушаване на квас за съхранение:

... след много неуспешни опити накрая намерих идеалния за мен вариант! Когато кваса е готов за замесване   го изсипвам върху хартия за печене и го разстилам на максимално тънка "кора"! Трябва да е мнооого тънко! След това го оставям да съхне. Когато е изсъхнал прилича на домашна юфка. Много крехък и тънък. Слагам го в пликче и го мачкам с ръце. Целта е да стане на фин прах. След това прибирам пликчето в хладилника. Когато ми трябва квас си слагам в едно бурканче 1 с.л. и го захранвам. До няколко часа си е удвоил обема, но аз го подхранвам едно денонощие и на другия ден замесвам хляба!
Издържа така много време. Имам квас от първия опит преди 6-7 месеца и все още си е годен! Гледам да си правя нова заготовка на 2-3 месеца, за да съм сигурна, че "работи"!
Виж целия пост
# 1
Искам да благодаря на всички, които пишат в темата и благодарение на които на третия опит закваската ми се получи. А какъв хляб се изпече с нея, за чудо и приказ, с хрупкава коричка, мек и ароматен. Благодаря ви Hug
Виж целия пост
# 2
 Hug
Виж целия пост
# 3
mama Tin, хлябът ми в момента се пече. Тестото е удвоило обема си, но седи равно  Sad. Може би наистина прекалено меко съм го замесила. Не знам дали ще се надигне още... Дано поне да става за ядене. Ще споделя после.
Виж целия пост
# 4
Мариета, ако това ти е първият хляб със закваска е нормално . Ще доналучкаш дозата, а и другия път кваса ще стане още по силен. И моя първия стана на височина като хляб Добруджа, който навремето продаваха, но втория стана супер. И аз за втория леко увеличих брашното.
И закваската - по препоръка от темата - на 200гр квас
Виж целия пост
# 5
  bouquet 
Виж целия пост
# 6
Изпече се, не е това, което очаквах, но като са първи път е добре. Хлябът е вкусен, но не е така надут, както ми се искаше. Всъщност то е малко и като количество, използвах по-малко от 500 гр. брашно.
Хартията ми залепна за долната кора и няма отлепяне. Утре ще печа друг и ще увелича брашното:
Виж целия пост
# 7
Изпече се, не е това, което очаквах, но като са първи път е добре. Хлябът е вкусен, но не е така надут, както ми се искаше. Всъщност то е малко и като количество, използвах по-малко от 500 гр. брашно....

Пробвайте да печете в по-високи и тесни форми.
Виж целия пост
# 8
И аз това щях да предложа Дядо Хаджия Peace
Виж целия пост
# 9
Да, така ще направя следващия път. Имам силиконова форма за хляб и повече никаква хартия за печене.
Виж целия пост
# 10
Marieta, добре се е получил хлябът ти като за първи път! Важното е, че като опиташ веднъж хляб с квас трудно се връщаш да ядеш такъв с мая. Wink Щом моята капризна щерка вече не ще и да чуе за други питки, освен на мама...

Ако искаш би могла да опиташ следващия път освен да печеш в по-висок съд, да направиш разрезите малко под наклон...т.е. под повърхността на тестото...подобен разрез обичайно се счита, че помага при изпичането да се надигне още тестото.

Ето и едни питки от мен. Hug

Виж целия пост
# 11
Да попитам все пак, каква е задачата на разрезите ?
Виж целия пост
# 12
Да и аз се чудех, аз никога не режа хляба, дори и когато е  мая.

Моят хляб с квас беше пълно фиаско - тестото беше едно странно, като пластелин. Никога не ми се е случвало това с мая и не знам такова ли е или аз нещо обърках. Стана и ужасно кисел и отиде направо в боклука. Наду се, обаче на вкус не ставаше за ядене.

Сега само ви чета и чакам да ми мине страхът от провала Simple Smile
Виж целия пост
# 13
запис Simple Smile
Виж целия пост
# 14
благодаря за новата тема!   bouquet

Хляб с квас
Традиционен български хляб - квасник
Източник: Предаване "Бон Апети" с Лора и Стоян, 07.09.2012
1 час (и 6 часа за втасване)
за 8-10 порции
       
Необходими продукти:
450 г бяло брашно
50 г ръжено брашно
180 г квас
330 г хладка вода
1 с. л. зехтин
10 г сол (смляна, морска)
2 с. л. сусам
царевичен грис (качамак) за поръсване
1 с. л. зехтин за намазване

Начин на приготвяне:
1.  От всички продукти се замесва тесто, прехвърля се в купа, намазана със зехтин, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 4–6 часа. (Можете да го замесите и в подходящ уред, както направихме ние).
2.  След това втасалото тесто се слага върху 2 силиконови килима, намазани със  зехтин, или върху хартия за печене, и се разтегля с намазнени ръце докато стане квадрат с размер 40x40 см. После се прегъва по една трета от дясно и от ляво като писмо и по 1/3 отгоре и отдолу. Целта е да стане писмо с размер 15x15 см. Връща се в намазнената купа и се оставя да почине за 45 минути покрито с фолио. Тази техника се повтаря още 2 пъти.
3.  В тава с хартия за печене, поръсена със царевичен грис, се слага тестото, оформено като хляб. Отгоре се намазва със студена вода и се поръсва с царевичен грис.
4.  Фурната се загрява на 250 градуса с вентилатор и на дъното и се слага купа със вряла вода. След като се отдели пара, се слага хляба да се пече за 20 минути. След това се намалява на 230 градуса и се пече за още 20 минути. Изважда се върху скара и се оставя да се охлади. После се нарязва.

http://bonapeti.bg/collection/?receipt=7023

_________________________________

а разрезите се правят, за да не се пука кората, когато излиза парата в процеса на печене
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия