Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

  • 73 914
  • 741
# 645
lidi51, покажи го да го видим. Wink И ако искаш подскажи каква е тази рецепта без месене?

galina_deleva, това е едната рецепта за козунак с квас, която ползвах и аз. Simple Smile Интерпретацията ми на тема козунак обаче, повече ми харесва. Simple Smile
Виж целия пост
# 646
Този ратанов панер в който втасва хляба се нарича банетон. Стана ми интересно защото изглежда много красиво. Ео да видите цени http://www.ebay.co.uk/bhp/banneton
Виж целия пост
# 647
Стига бе хора, как козунак с квас? Не се ли усеща киселата жилка от кваса? Кажете, как е на вкус?
Виж целия пост
# 648
Не се усеща.С всичките аромати, които се слагат....    Simple Smile
В началото, когато кваса ми беше "пресен" , дори хляба леко ми киселееше.Сега, колкото повече "остарява" кваса, киселата жилка изчезва.И хляба вече не е кисел, а има вкуса и аромата на хляба от моето детство.

Виж целия пост
# 649
Стига бе хора, как козунак с квас? Не се ли усеща киселата жилка от кваса? Кажете, как е на вкус?

Не, не се усеща. Peace Много е вкусно.
Виж целия пост
# 650
tony_st  козунака ми без месене не е много за показване,но ....ето го.Намалих пропорционално продуктите и направих два броя-единият е с мармалад от кайсии и доста орехи.





Рецептата е от Pam s Cooking World- блог

ето моите количества на продуктите

4 яйца
200 гр захар
160 мл прясно мляко
160 гр мазнина/смесих св.мас и масло/
30 мл топла вода за маята
26 гр мая от кубче
30 мл коняк/ракия сложих/или ром
660 гр брашно
кора от лимон
ванилия

Бърка се е бъркалките за тесто на миксера.Виж в блога обясненията,че да не пиша фермани.
Виж целия пост
# 651
lidi51, благодаря. Ще го потърся, но май ще оставя машината за хляб да си меси козунаците по вече изпитания начин и при най-сполучливите рецепти Wink

Стига бе хора, как козунак с квас? Не се ли усеща киселата жилка от кваса? Кажете, как е на вкус?

Не, по-вкусен е от този с мая..няма натрапчив вкус на мая. Wink тези, които правих в сряда ги изядоха още в сряда. Нощес ще замеся нов за неделя Wink

Ето да ви покажа бозата, която правих по рецептата на дядо хаджия, още втасва обаче...
Виж целия пост
# 652
Здравейте! За първи път правя квас и няколко неща ме притесняват. Правя го от бяло пшенично брашно. Сложих 1:1 вода с брашно, което престоя 48 часа. Подхраних пак със същите количества и сега виждам, че се е отделила течност под останалата маса. На дъното на купата е. Това нормално ли е или да започвам отначало с процедурата? Иначе нагоре се е развило добре сякаш.... Картата на апарата ми се счупи и немога да снимам за да покажа.
Виж целия пост
# 653
Да се запиша, че някой път имам намерение да пробвам и аз да напряв квас.
Виж целия пост
# 654
moonDream, най-лесно се захваща  с ръжено,или грахам. или пълнозърнесто.Аз на седмия ден започнах да подхранвам с равни количества бяло и ръжено и така до десетия ден.Сега,когато ще правя хляб захранвам само с бяло , а си правя хляба със смесено ръжено и бяло.Ако искаш подробности-може,но сега нямам време.Щом има водичка мисля,че е рядко-добави брашно.
Виж целия пост
# 655
Виж целия пост
# 656
Во истина воскресе! Весели празници!  bouquet
Виж целия пост
# 657
Христос Воскресе! Здраве и мир на всички!

Момичета, моя квас май е готов, изпълнен е с малки мехурчета, а като го разклатя на повърхността се получават по-големи балони. Смятам довечера да замеся хляб и да го оставя през нощта да втасва. Проблемът е, че съм забравила по каква рецепта месех, а беше доста сполучлива. Спомням си, че беше с 5-600 гр. брашно. Някой може ли да ми каже рецепта, моля?
Виж целия пост
# 658
Аз правя по такава:
300 мл вода
1 ч.л. сол
200 гр квас
500 гр брашно, като може да е само бяло, само черно или смесено.
Виж целия пост
# 659
Мариета, аз правя почти като Джемма, но слагам 50 на 50 вода с прясно мляко /въобразила съм си, че така става по-леко тестото някак/ и слагам лъжичка захар. Иначе пропорциите са същите. Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия