Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

  • 73 899
  • 741
# 675
Момиченца, момиченца, бързам да ви се похваля. От третия опит ми се получи това, което исках! Ето тези питчици току що изкарах от фурната - пухкави, мекички, с хрупкава коричка, все едно са месени с мая! В тестото сложих няколко белтъка. Страхотни са!


Може ли рецепта Simple Smile
Виж целия пост
# 676
Ами кваса ми е с типово брашно вече.
Та 200 гр. квас
5 белтъка
250гр. топла вода
брашно около 500-600 гр.
1ч.л. сол.
1ч.л. захар

От тези продукти замесих тесто, което втаса за около 6 часа, след това с намазнени с олио ръце оформих малки питки и наредих в тава, поръсена с брашно. Втасаха още малко във фурната на 50 градуса и пекох. Изпичат се бързо, че са мънички.
Виж целия пост
# 677
Ами този който стана го месих на ръка,
В машината и 3 та пъти пълен провал.
3 тия път дори замесих тестото и чак на второто месене добавих захарта, но не стана.
Хляба си ми стана добре. Може би козунак трябва да меся на ръка


1-вия път разбих яйцата със захарта, но трябваше да добавям течност и беше твърде гъсто
2-рия път пък беше уж добре топката но накрая се втечни много и пак не мръдна не втаса
3 тия път замесих като за хляб, стана добре но в момента в който изсипах 1 ч захар и всичко се съсипа.

рецептата
300 мл течност яйца+ мляко (2-3 яйца и кисело или прясно мляко)
1-2 с л олио
500 гр брашно
сол
захар 1 чч
мед 1 с л
квас

Имам 3 тухли единички за къща Simple Smile
Виж целия пост
# 678
Май най-накрая и аз ще успея да си направя хляб с квас. Днес гледам закваската ми почти се е удвоила. До сега 3-4 пъти проби никога не ми се е случвало.
Имам въпрос - на колко градуса печете хляба и колко време приблизително?
Виж целия пост
# 679
 sinapovaaya,
Цитат
3 тия път дори замесих тестото и чак на второто месене добавих захарта.....
ако си добавила захарта на кристали, без да е разтворена в нещо, мисля че това е проблем.Също и не разбрах защо си я добавила впоследствие, а не в началото.
Козунаците с квас аз ги месих на ръка.Не посмях да ги сложа в машината, именно за да усещам тестото.
Скрит текст:
Иначе, аз не им се втелясвам много-много на козунаците.     Laughing  Нито пресявам брашното, нито затоплям стаята, яйцата ги разбивам с вилица надве-натри, колкото да не са цели жълтъците....абе, много през просото я карам.И пак стават.

Виж целия пост
# 680
Здравейте, и аз съм от превържениците на кваса.Правя опити....къде успешни....къде -не!От преди 3 дни си прибрах готовият квас в хладилника, бях го сгъстила(прочетох ,че така трябва)но днес го проверих и се усети мириз на ракия newsm78, дали е годен за употреба или да го изхвърля?
Виж целия пост
# 681
Solar Wind , на колко дена ти е кваса?
Аз пека ръжено-пшеничен с квас през ден така-загрявам на 250 гр.,слагам хляба и пека 20 мин,веднага намалявам на 200 гр.-още 25 мин.Не отварям,не проверявам,гледам само минутите,за да намаля градусите и винаги ми се получава.Слагам тавата на второ ниво.Изпечения хляб слагам на решетка без да покривам,докато изстине.После завивам в памучна кърпа.
Виж целия пост
# 682
Solar Wind , на колко дена ти е кваса?
Аз пека ръжено-пшеничен с квас през ден така-загрявам на 250 гр.,слагам хляба и пека 20 мин,веднага намалявам на 200 гр.-още 25 мин.Не отварям,не проверявам,гледам само минутите,за да намаля градусите и винаги ми се получава.Слагам тавата на второ ниво.Изпечения хляб слагам на решетка без да покривам,докато изстине.После завивам в памучна кърпа.
Благодаря!
На 2 дни е кваса, но както е тръгнал мисля, че утре ще мога да замеся и изпека хляб.  Надявам се, че съм права!
Виж целия пост
# 683
Solar Wind, раничко е още,но.....като нямаш търпение-пробвай.Аз подхранвах 10 дни и тогава започнах.Кваса ми е на 5 месеца вече.Колкото е по-стар кваса,толкова е по-силен и става по-вкусен хляб.Ако пробваш-сподели.Ако не-захранвай,на всеки следващ ден вземай 3-4 с.л. от кваса/другото аз го хвърлях/,захранвай със 100 мл вода/около25 градуса/ и 100 грама брашно и  когато ще месиш хляб си прибери 3-4 с.л квас в хладилника.Когато пак ще месиш извади от хладилника,изчакай 1 час да се темперира,захрани,изчакай да шупне,отдели си 4-те с.л. за хладилника и меси.Ох,разбра ли ме.....
Виж целия пост
# 684
Аз да се оплача, че от моята закваска нищо не стана! Обърках процедурата май.... Като вдигнах капак устаноих, че съм направила химическо оръжие,а не закваска! Ужасно миришеше... Мисля да си купя някое друго брашно и да пробвам с него, а и да изчета малко темата за някоя  тънкост.
Виж целия пост
# 685
Здравейте,пак.
Аз се престраших и заложих квас. Сложих половин чаша ръжено и половин чаша бяло брашно с една чаша вода. Всичко в стъклена купа, покрита с фолио. И сега чакам.
Малко се обърках от рецептите в нета. Общото е, че сега трябва да чакам около 48 часа и след това да почвам захранване. На някои места пише да изхвърля малка част, на други-да изхвърля половината, на трети-направо да добавям брашно за захранване. Затова ще ви пиша за съвети. Надявам се да се получи нещо. Ако се получи, след това ще трябва да ми помогнете със съвети как да си съхранявам квас, така че винаги да имам под ръка.  Peace
Виж целия пост
# 686
Здравейте,пак.
Аз се престраших и заложих квас. Сложих половин чаша ръжено и половин чаша бяло брашно с една чаша вода. Всичко в стъклена купа, покрита с фолио. И сега чакам.
Малко се обърках от рецептите в нета. Общото е, че сега трябва да чакам около 48 часа и след това да почвам захранване. На някои места пише да изхвърля малка част, на други-да изхвърля половината, на трети-направо да добавям брашно за захранване. Затова ще ви пиша за съвети. Надявам се да се получи нещо. Ако се получи, след това ще трябва да ми помогнете със съвети как да си съхранявам квас, така че винаги да имам под ръка.  Peace

Ако не махаш известно количество, накрая ще ти трябва три литров буркан за съхранението на закваската  Wink Според мен е добре да махаш половината  Simple Smile  Съхранението става най-лесно в хладилник. Когато ти трябва квас, вадиш, захранваш и след 6-8 часа е готов за замесване Simple Smile Успех
Виж целия пост
# 687
Solar Wind, раничко е още,но.....като нямаш търпение-пробвай.Аз подхранвах 10 дни и тогава започнах.Кваса ми е на 5 месеца вече.Колкото е по-стар кваса,толкова е по-силен и става по-вкусен хляб.Ако пробваш-сподели.Ако не-захранвай,на всеки следващ ден вземай 3-4 с.л. от кваса/другото аз го хвърлях/,захранвай със 100 мл вода/около25 градуса/ и 100 грама брашно и  когато ще месиш хляб си прибери 3-4 с.л квас в хладилника.Когато пак ще месиш извади от хладилника,изчакай 1 час да се темперира,захрани,изчакай да шупне,отдели си 4-те с.л. за хладилника и меси.Ох,разбра ли ме.....
Благодаря!  bouquet
Оказа се права, кваса не става за ползване, поне не все още. Ще си изчакам чинно и дано се получи!
Виж целия пост
# 688
Благодаря,  galina_deleva. Така ще направя.

Моят квас май живна. От 12 часа стои, но по цялата повърхност има мехурчета. Въпреки това си мирише на брашно, нищо вкиснато не долавям. Няма да го пипам до утре вечер, нали? Не трябва да се бърка и захранва преди да е замирисал на кисело  newsm78
Виж целия пост
# 689
Аз ще ви покажа и вчерашните ми питки с квас. Те са още по-сполучливи от предишните. Тестото замесих с мляко, вместо вода.


Но.. искам да ви питам нещо. Вкусът на питките ми е леко кисел, вкусни са като се изпекат - с хрупкава коричка, вътре меки, но на следващия ден са си твърди. Въобще заслужава ли си тази цялата разправия месене, втасвасване дни и нощи? С мая си правя чудни питки, на памучец стават.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия