домашно приготвено сирене

  • 7 534
  • 12
по принцип зная,че сиренето се прави със специална закваска (мая) за сирене. Но попаднах на едно клипче ,което ме впечатли. Показват как се прави сирене в домашни условия, като за закваска се използва  само истискан сок от лимон newsm78 Възможно ли е? ето  клипчето и моля ви кажете,много ми се иска да опитам.

Виж целия пост
# 1
     Сигурно е възможно, щом като за съвременното лъже-сирене казват, че го втвърдявали за няколко дни, слагайки му киселина - кой знае каква е, но наистина сега сиренето от магазините е кисело...
     Така всъщност ще се пресече млякото и ще стане извара, която е основа за кашкавала. Когато бяха гладните години с купоните, хората си правеха кашкавал така - изварата се пресова и се оставя да узрее. Но сирене...?
Виж целия пост
# 2
аз нямах търпение да го пробвам и преди да публикувам темата започнах приготвянето му.
"Подсирих" 1 л. мляко с сок от 1 лимон, в монента съм на етапа изцеждане в марлята и като си облизах пръстите  нямаше  следа от кисело.Незнам ,много съм любопитна какво ще се получи.като количество в момента се събира в 2 шепи.
Виж целия пост
# 3
ако го изстискаш хубаво ще получиш  1 к.ч.  - някъде около 150 гр.
Виж целия пост
# 4
някой правил ли е сирене по такъв начин,намерих и друга рецепта ,в която се използва  ябълков оцет вместо лимон.Незнам какъв е вкуса на сиренето.Изглежда много  лесно за приготвяне ,но дали начина е подходящ и правилен
Виж целия пост
# 5
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=367071.0
Виж целия пост
# 6
Това е добре отцедена извара, дори домашния кашкавал, пресечен с лимонтозу не е. Или по-скоро овкусена извара, тип крема сирене.
Но съвсем не ,и бяло саламурено сирене  Peace
Кашкавала е добре пресован, сиренето също и се реже на прилични филии.
Тя и изварата се води вид сирене, а това от клипчето видимо не е добре притиснато, като бучка сирене
Сиренето се прави с мая за сирене, закваска - малко кисело мляко може, но не и лимон за закваска. Лимона и оцета се слагат, за да пресекат млякото и белтъка коагулира.
Виж целия пост
# 7
Ако получената извара се постави в много гореща вода за 10-15 минути, като през това време с 2 чифта щипки за сервиране се разтяга изварената топка, се получава кашкавал. Като стане еднородна маса (като тесто) се вади от врялата вода и веднага се слага в съд със студена вода.
Виж целия пост
# 8
да, след паренето се получава кашкавал. Но и в него се поставя мая за сирене. Вместо с щипки съм го бъркала вряло с миксера и бъркалките за тесто  Peace
Виж целия пост
# 9
Наистина  изглежда  и вкуса му е повече като крема сирене,но излезе една купичка и го изядахме.Беше много вкусно и експеримента ми хареса,защото не живея в България и няма как да си купя мая за сирене.Незнам до колко е полезно  и каква мазнина съдържа това така наречено  "сирене" или "крема сирене". Защото мисля и за напред да приготвям по същият начин. И всъщност сега се замислям,знаете ли какво съдържа тази мая за сирене? Този начин с лимоновият сок ми се струва по-органичен и натурален. newsm78
Виж целия пост
# 10
можеш да си поръчаш сирище по интернет.
всъщност защо не пишеш в сходната тема  newsm78 там има много повече въпроси и отговори, а и  хора.
Виж целия пост
# 11
незнаех за другата тема,сега ще погледна каде е
Виж целия пост
# 12
ай да не се мъчиш.   bouquet
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=367071.255
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия