Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

6 годишните на предучилищна

  • 32 354
  • 726
Да се строим и преброим Wink, мисли и терзания да обменим и полезни да си бъдем.
А, ако наминат и миналите вече през това и ни споделят своя опит и впечатления, ще е много хубаво.
Виж целия пост
# 1
Моят син ще бъде на предучилищна в училище. Предучилищната ще е половин ден. Надявам се да се чувства добре там и да не съжалявам, че не го оставих в детската градина.
Виж целия пост
# 2
И аз се надявам щерката да се чуства добре, за да не съжалявам, че нямаме друг избор (не е ходила на ДГ, за което не съжалявам де). Контактна е, но ме притеснява, че влиза в сформиран колектив (децата продължават от 5 годишната група), но пък е добре, че ще има и други новопостъпили като нея. Тя също ще е до обяд. Родителската ни среща е на 4.09., а ми се иска да беше минала вече - имам толкова въпросителни... 
Иначе искам да минава баааавно времето...
Виж целия пост
# 3
Здравейте, и аз ще имам "предучилищна ученичка" от септември. При мен също са големи колебания дали да си довърши детската градина, където й е познато, но пък се и местим и мястото на градината става доста неудобно за водене и взимане. В района, където се местим почти не предлагат предучилищна, тъй като самите училища са доста желани за първи клас, а в това в сравнителна близост до нас, където ни приеха в експериментална предучилищна група тя е следобяд, т.е. часовете са от 13ч. до 17ч. Слава богу имаме баба и ще успеем с организацията, но се чудя дали въпреки че детето отдавна не спи следобяд и е като цяло доста бодра в игри и други занимания, няма да е много изморено и разконцентрирано. По принцип си поспива сутрин, ако има възможност, така че при късно ставане се надявам да е ок. Стои пред мен и въпроса, тъй като съответно заниманията са само следобяд и няма друг вариант дали да не потърся частна занималня за предиобяд и/или някакъв тип други уроци, но пък ако се поизмори от тях, няма да е на ниво в училище.
Виж целия пост
# 4
в експериментална предучилищна група тя е следобяд, т.е. часовете са от 13ч. до 17ч. .... но се чудя дали въпреки че детето отдавна не спи следобяд и е като цяло доста бодра в игри и други занимания, няма да е много изморено и разконцентрирано. .... дали да не потърся частна занималня за предиобяд и/или някакъв тип други уроци, но пък ако се поизмори от тях, няма да е на ниво в училище.
Какво има да експриментират... това не невероятно направо. При положение, че в ДГ следобяд ги слагат да спят, на тях тогава да са им зниманията.  Shocked ooooh!  Никак не ми се вижда премливо следобедна предучилищна, съчувствам ви, че нямате много друг избор, Мира. И, по мое мнение, по добре да се наспива сутрин и да не се товари с други занимания детето преди обяд при това положение.
Виж целия пост
# 5
Големият ми син беше предучилищна в училище, сега е бъдещ първокласник. Записах го там, основно защото не бях доволна от положението в градината и за да свиква с училище, че да е подготвен какво предстои в първи клас. Аз самата съм ходила предучилищна в училище, може би и заради това. Записахме го при госпожа, която ни беше препоръчана и останах много доволна от избора. В тяхното училище предучилищните групи са на смени - ползват една стая и се редуват. За мен това не е било проблем. Той по принцип не спи следобед, като беше на градина не го знам спял ли е, не е ли, но когато си е вкъщи, по цял ден е в движение. Така че дали ще ходи сутрин или следобед на училище, нямаше никакво значение. Самият той също беше много доволен, хареса си госпожата, намери си приятели и редовно мрънка, че иска да тръгва вече на училище, че му е скучно. Та чакаме с нетърпение първия учебен ден
Виж целия пост
# 6
Здравейте!
Видях темичката и реших да споделя опит. Ние до декември бяхме предучилищна в детска градина и от декември се изместихме в др.град и  предучилищна в училище...
Който каквото ще да ми говори ,но ние го минахме и видях за какво иде реч... Бяхме на смени. Сравних двете неща .. Много по съм доволна аз ,а и той от училище. там няма спане... няма задължително това ще ядеш... да дават им нещо за хапване ,но ако не искат да го ядат в раничката и за в къщи . Ако имаш възможност  му даваш парички и той си купува нещо за хапване или от вкъщи си носи нещо .. все едно  кара един първи клас .... Много неща научи от училището-знания,държание.. а и сега не е толкова притеснен вече като ще е в 1 клас в същото училище.. защото е запознат с нещата ... адаптацията няма да е толкова стресираща.

Успех ви желая  на всички!
Виж целия пост
# 7
Това и аз си го мисля...
За мен по официален е 1ви клас, но тръгвайки сега в у-щето, макар и в ПГ, за детето сега ще е стартът, емоцията, сега ще се адаптира, а не после.
Много се радвам обаче, че ще е сутрин, като явно не е единичен случай да има и следобедни занимания.
Виж целия пост
# 8
Добро утро от едно ново попълнение в темата Simple Smile
Ние докато умувахме с мъжа ми дали да оставяме Бухтичка в градината на предучилищна или да я запишем в училище, та да си пази място за прием в първи клас, се оказахме пред свършен факт. Събарят крилото в ДГ, където се помещаваше групата на дъщеря ни, за да строят по-голяма сграда за нуждите на квартала. Така решението беше лесно - записахме я в училище. Проблем е това, че нямаме баби наблизо, а и двамата работим по цял ден, без възможности за гъвкаво работно време. Предучилищната и при нас не е целодневна, но не знам дали ще са до обед, след обед или ще въртят смени. Общо взето - чакаме родителската среща в началото на септември и търсим жена от квартала да я води или прибира Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Здравейте, присъединявам се към групата на децата в градинска ПГ.
Днес се зачудих какви практични умения следва да възпитам тази година у дъщеря ми, които да улеснят самостоятелността й в училище, като например познаване на парите, посещение на обществена тоалетна, боравене с мобилен телефон /всъщност нужен ли е за първокласник?/. Някой има ли идеи и препоръки?
Виж целия пост
# 10
Хайде и аз да се запиша.

И двамата ми сина ходеха на предучилищна в д. гр. Единия излезе супер подготвен за първи клас, другия хич. Tired
Сега решихме дъщерята да я запишем в училище.Ще бъде на две смени. Още не е ясно  през кой срок, коя смяна ще е . Всички така чакани подробности ще разберем на родителската среща през септември.

На детето му се ходи на училище,с голямо нетърпение очаква първия учебен ден.

Здравейте, присъединявам се към групата на децата в градинска ПГ.
Днес се зачудих какви практични умения следва да възпитам тази година у дъщеря ми, които да улеснят самостоятелността й в училище, като например познаване на парите, посещение на обществена тоалетна, боравене с мобилен телефон /всъщност нужен ли е за първокласник?/. Някой има ли идеи и препоръки?

Така, с момчетата нямах проблеми с горните неща. И трите ми деца "пазаруват" от 5-6 годишни. При момчетата  тоалетната е ясна.По голяма нужда ходеха  у нас. Мобилен не съм давала понеже училището е на 3 мин . път от нас и винаги имаше човек в къщи.

Сега обаче с девойката нещата са различни. От една година правим сухи тренировки с тоалетната. Първо бърше с мокри кърпички,после слага тоалетна хартия на дъската и тогава сяда. Голяма мъка ,но няма как.Мобилен ще и дам, понеже училището е в друг квартал, на 15-20 мин. от нас с  кола.Тя не познава никой, училището е голямо/ не като кварталното/ и така сме решили . Може да ни се наложи да закъснеем когато трябва да я прибираме и за да не се притеснява детето ще и вземем мобилен.
Виж целия пост
# 11
Mooimeiske, за gsm съм чела дискусии по въпроса ти, но в крайна сметка всеки сам си преценява. Ако имаш време чети темата за бъдещите първокласници, аз я следя и определено ми е много полезна.
За парите, ние няма да даваме поне в първи клас (но пък пак ще гледаме да може да се справя с тях) или поне не ежедневно, по скоро инцидентно (за самочуствие и то, ако детето покаже такава потребност). Ще си носи домашна храна - от преди време дори си събирам идеи за храна за у-ще.
За тоалетната бих ти предложила да разбереш какви са в бъдещото ви у-чилище и тогава да предриемете отработване на някакви навици предварително. Някъде са с тоалетни чинии, другаде с клекала.

Аз само да вметна, че нашата предучилищна група ще е целодневна, просто щерката ще е до обяд.

vela, радвам се да се срещнем и тук. Simple Smile
Виж целия пост
# 12
Morena   newsm53  за мен е удоволствие!

 Пари на големия до трети клас не съм давала. На малкия се наложи още в първи да дам, за мое най- голямо съжаление. Сега с девойката ще видим.

Храна и аз приготвям домашна.Безплатните закуски не се харесват.Малкия син/ сега ще бъде в трети клас/ е стоял гладен/ бутнали му домашния сандвич/, и пак не е взел закуската. На обяд се храни у нас , не харесва храната в стола , и после пак се връща на училище. Но както споменах , училището му е на 3 мин. път от нас. За мен така  също е по- добре. Ще се измие на спокойствие, ще знам какво и колко е ял  и ще се нахрани спокойно. Нашия стол се утоплява с калорифер през зимата и не е най- приятното място за хранене.
Виж целия пост
# 13
Записвам се и аз тук  Hug Дъщеря ми също ще кара ПУК в училище , целодневно. Пари няма да са й необходими, тъй като има осигурена храна , но до преди месец ходеше на тенис училище и й давахме парички - беше много доволна, че може сама да отиде и да си купи нещо. Телефон има от доста време, но на този етап не мисля, че ще има нужда от него в училище.
Много се надявам да й хареса и да ходи с желание. В градината най - големият й проблем беше спането на обяд, така че съм сигурна, че това няма да й липсва.
Виж целия пост
# 14
Дъщеря ми се мести от ДГ. Приета е в подготвителен клас на Музикалното училище.
Ще са до обяд, с възможност за хранене в стола.
Засега не знам подробности.
Надявам се да й хареса. Училището е в центъра - на половин час път от нас с метро. Още не съм мислила кой ще я води и прибира, дали ще давам пари и какво ще й трябва. Телефон ще има със сигурност. Всъщност вече има.
Много мислих, не ми харесва, но май е по-малкото зло.
Засега е горда и ентусиазирана Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия