Бакшишите на сервитьорите

  • 14 265
  • 206
# 15
Според мен в по-изисканото заведение трябва да си кажеш какво искаш/ поръчка, сметка/ без изобщо да се интересуваш кой ви обслужва. И той да ви го донесе. Проблема е на управителя как ще си обучи персонала, че няма мои и твои клиенти, има клиенти, които трябва да останят доволни от заведението и сервиза. С предаването на информацията на колегата се губи време, а може и точно в тези минути да е натоварен. А когато персонала е добре подбран и обучен всеки шета по масите на колегите, не се губи излишно време, клиента не чака.
Неприятно ми е да поръчам вода на подпряла се сервитьорка, а тя са продължи да се подпира и да ми каже "Шъ кажъ ма колежката"  Tired
Виж целия пост
# 16
Принципно в чужденеция е проява на лошо възпитание и неуважение към труда на другите. Друг е въпросът, че обслужването и отношението към клиента е на всетлинни години от нашето. Peace

П.П. Относно разпределението съм виждал два начина: или си го разделят по равно на края на смяната, или се изчислява колко е ставката (общия бакшиш) на час и се умножава по работните ти часове за месеца.
Виж целия пост
# 17
Бакшиша е хубаво нещо, обаче човек трябва да си го изкара. Друг въпрос е че  Австралийци и Канадци бакшиш не дават, какъвто и мазен гест сървиз да им се прилага, просто не дават  Naughty
Виж целия пост
# 18

 В Америка е задължителен. Не знам дали е възможно изобщо да не оставиш. 15-20%, средно 18%.. Хич не са малко трябва да ви кажа. Сервитьорите заработват сериозни суми  Crazy
Ако не бЕх толкоз спъната..ама на  Crazy Друга ми е професията  Grinning
Виж целия пост
# 19
Редно е да се дели и да се дава на готвачите.Добрата кухня прави едно заведение.
Винаги оставям,когато съм доволна.
Виж целия пост
# 20
За хората в кухнята също е редно да има бакшиш,но те нямат контакт с клиентите и няма как да се получи!
Виж целия пост
# 21
За това по белия сват, готвач е престижна и добре платена работа   chef
Виж целия пост
# 22
Не съм съгласна- за готвачите не трябва да има бакшиши. Наистина добрата кухня прави заведението и те трябва да имат големи заплати, които да не са обвързани с колегите им. И то най-вече в Бг, където готвачите са с опит, а сервитьорките- ученички или студентки, без особени знания, които се сменят през няколко месеца  Peace
Виж целия пост
# 23
Не съм съгласна- за готвачите не трябва да има бакшиши. Наистина добрата кухня прави заведението и те трябва да имат големи заплати, които да не са обвързани с колегите им. И то най-вече в Бг, където готвачите са с опит, а сервитьорките- ученички или студентки, без особени знания, които се сменят през няколко месеца  Peace

По принцип добрите готвачи взимат добри заплати - кухнята и обслужването вървят ръка за ръка, но и перфектно обслужване да получиш, ако не ти е вкусно - няма да повториш, няма да препоръчаш на друг.
Виж целия пост
# 24
Това с бакшишите не го разбирам много, ама както и да е. Да си го хванат в консумацията, бе...Отиваш някъде, някой ти сервира, това му е работата, за нея му плащат...и аз пак да давам..

Една моя приятелка и тя така - не може да дава бакшиши! Плаща им се за да работят, вика, и това е. Ако искат бакшиш - да си го хванат в сметката.
Хващала съм 2-3 заведения, където има процент "сервиз", което за мен не е ок.
Ако съм доволна от обслужването - оставям бакшиш. Ако не съм - не оставям.
Да, плаща им се на сервитьорите, но да не забравяме, че им се плаща минимално. И това се знае в цял свят. Сервитьорите работят за минимална заплата и бакшиш, ако се справят добре. Съответно онзи, който се държи добре с мен и поднася с усмивка храната или питието - получава бонус. Този, който е кисел или го мързи - не. Случвало ми се е да оставям повече от 10 процента, а и да давам до стотинка.

Доколкото съм запозната в ресторантите предимно се събират на куп и се делят после, а в баровете - всеки си прибира, каквото са му дали. Това съвсем неофициално, разбира се, от разговори с приятели.

Аз по повод бакшишите имам и един друг въпрос. Има ли заведения, в които ползвате отстъпка? Например моята компания, от редовно ходене в една кръчма, успя да си спечели процент отстъпка от сметката. Само че всички винаги даваме повече пари - все едно не зачитаме отстъпката и си даваме колкото е сметката. Един вид излиза че си плащаме намаленото и оставяме бакшиш. Пак наскоро се замислих, защото един познат ме зачете за луда, че не съм се била възползвала от намалението. Един вид за 30 лева, те ни свалят до  27, но ние винаги оставяме 30 - щото който е пил една бира, ще си даде 2, не 1.80, ако съм яла таратор за 2.50 ще оставя 2 и 50 и така...
Вие бихте ли си държали на отстъпката и какво бихте направили в такъв случай?
Виж целия пост
# 25
И друга практика знам: колкото и да оставят клиентите отгоре, всичко отива за собственика, а той ти плаща твърдо на ден.
Ако сметката е голяма според мен е редно да се остави и бакшиш, но ако си пил едно кафе не виждам чак какъв сервиз са ти направили, че бакшиш да оставяш.
Виж целия пост
# 26
И друга практика знам: колкото и да оставят клиентите отгоре, всичко отива за собственика, а той ти плаща твърдо на ден.
Ако сметката е голяма според мен е редно да се остави и бакшиш, но ако си пил едно кафе не виждам чак какъв сервиз са ти направили, че бакшиш да оставяш.
Що за глупост? Най-лесно е да скриеш бакшиш...
Виж целия пост
# 27
Събират се на едно място и в края на вечерта се делят между всички.


И аз така знам. Не ги мисля, за да нямам драма, гледам да не оставям Simple Smile
Виж целия пост
# 28
Събират се на едно място и в края на вечерта се делят между всички.


И аз така знам. Не ги мисля, за да нямам драма, гледам да не оставям Simple Smile
А те пък следващият път ще гледат вас да не ви обслужат качествено  Laughing
Виж целия пост
# 29
Винаги оставям бакшиш - и в ресторанта, и в таксито. Размерът вече зависи от това, колко съм доволна от обслужването. Смешни са ми хора, които си прибират и жълтите стотинки само и само да не би сервитьорчето да забогатее за тяхна сметка  ooooh!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия