Бакшишите на сервитьорите

  • 14 327
  • 206
# 105
MissBluIz, къде точно го прочете това, което си написала?
И каква точно далавера за мен е неоставянето на бакшиш, или прекарването на някого???
Няма как да оставя бакшиш на човек, който не знае защо е там, явно е че не може да работи с клиенти и т.н. Пък ако ще да е написано в менюто и че съм длъжна да го направя.
И нека не коментираме кое е типично по български и др. от сорта...

Джеронимо, и какво трябва да си поръчам според теб сядайки в кафене? Освен кафе.
И няма абсолютно никакво значение дали съм поръчала кафе за 2лв, или съм поръчала вино за 200лв. Сервитьорът е там да обслужва.
Виж целия пост
# 106
Скоро гледах едно предаване за това в кои държави какви бакшиши са приети. За САЩ- 10%, за Европа 3-5%, а за Япония е признак на неучтивост и неуважение, ако дадеш бакшиш.

Между 15 и 20% не само, че е прието в САЩ ами си е задължително.

Чак пък задължително, че и 20% ....

Беше прието 15% до преди няколко години, сега на повечето места е 18%. Естествено, че ако решиш може и нищо да не оставиш.. казвам задължително защото всички оставят и така е прието. На много места дори 20% бакшиш ти е автоматично включен към сметката (много често в по-луксозни салони за красота, спа и т.н.). В почти всички ресторанти на менюто си пише, че 15%-18% бакшиш се дабавя към сметката за групи над 6 човека например.
Малко  в страни от темата, но във Финландия не е прието да се оставя бакшиш, а учудващо, тук финландците оставят/ха.
Виж целия пост
# 107
Само да кажа още нещо за бакшишите в САЩ. Разказа ми го човек, който е работил като сервитьор и крупие в ЛА. В края на смяната, бакшишите на всички се събират и се разделят (не знам дали по равно или как), в края на месеца на всеки му е добавя полагащия му се бакшиш към заплатата и съответно се облага с данъци. Което по-скоро за мен е бонус, а не бакшиш.
Виж целия пост
# 108
Джеронимо, и какво трябва да си поръчам според теб сядайки в кафене? Освен кафе.
И няма абсолютно никакво значение дали съм поръчала кафе за 2лв, или съм поръчала вино за 200лв. Сервитьорът е там да обслужва.
Точно. Защо в кафене, дето работят пикли, очакваш  обслужване, все едно си поръчала бутилка вино за 200лв? Която можеш да я поръчаш с наистина добро обслужване, но не и кафенето.Там, където виното струва толкова, порцията половин заплата, ако не те обслужат добре,имаш право да си задържиш стотинките. Кафене и очакване на обслужване-двете неща даже не трябва да са в едно изречение.
Виж целия пост
# 109
Преди да прочета темата вярвах, че всеки, който е решил да седне в заведение, може да си позволи бакшиш и го прави без много-много да се замисля. Като не искаш или не можеш да си позволиш да плащаш за обслужването, просто се храниш в къщи. Това е неписано правило, което и децата го знаят. Не за всичко в живота са необходими писмени закони.


Не бих казала, че си ям вкъщи. Ако се храниш в ресторант за бързо хранене по време на обедната почивка или ресторант със сервитьори пак на обедно меню, да не би да оставяш бакшиш?
Виж целия пост
# 110
Ами то хубаво си го пише, само че.....ако не оставиш бакшиш, какво?. )


Mirama, ето тук. Според мен е въпрос на добро възпитание да оставиш бакшиш на места където това е общо прието. Колкото до качеството на обслужване - то почти винаги е на ниво на места където сервитьорите разчитат изцяло на бакшиши. Случвало ми се е доста пъти да отида на заведение и да трябва да чакам доста време за поръчката си или а питието си, защото заведението е било пълно и моята маса не е единствената, която трябва да се обслужи, но въпреки това съм оставяла бакшиши. Все пак са ме обслужили!! Ако отидеш на фризьор и не си харесаш прическата, плащаш ли си за услугата или си тръгваш без да платиш?

ПП. Всичко написано по-горе е с добри чувства, моля да няма обидени  Hug
Виж целия пост
# 111
Само да кажа още нещо за бакшишите в САЩ. Разказа ми го човек, който е работил като сервитьор и крупие в ЛА. В края на смяната, бакшишите на всички се събират и се разделят (не знам дали по равно или как), в края на месеца на всеки му е добавя полагащия му се бакшиш към заплатата и съответно се облага с данъци. Което по-скоро за мен е бонус, а не бакшиш.

Предполагам, че навсякъде е различно. Синът ми работеше една година в хотелски комплекс във USA и наистина, заплатата му беше май около 4.50 на час, но бакшишите са оставали за тях индивидуално. И наистина всички оставят. Например сутрин на закуска - шведска маса, напитките се поръчват на сервитьор и се носят от него - чай, кафе, фрешове, сокове и т.н. И за тези поръчки са оставяли бакшиш - 2,3,5 долара. На плажа през деня - също, сандвичи, бири, безалкохолни - може на бара, може на самия плаж - пак дават, независимо, че не е кой знае какъв сервис. Имам познат англичанин, който работеше в БГ и винаги оставаше по 10 % - казваше, че така е прието навсякъде.
Виж целия пост
# 112
Явно не
разбирам и някой да ми обясни:
Защо отскачането до кварталното барче, и очакваното обслужване там, да е = на вечерята в петък вечер в ресторанта, в който редовно ходите и бакшиша и на едното и на другото място да е един и същ? Или липсата на такъв? И в крайна сметка, ако сервитьора се скине от чупки, но не му харесате обувките, прическата, виновен ли е, че няма да му дадете бакшиш?
Ей, голеЕми очаквания от обслужващия персонал...остава и в тоалетната, дето седи лелката да ви вземе 50 ст. да искате да ви забърше...щот, нали си плащате, яли сте в това заведение.  Simple Smile


























Виж целия пост
# 113
Джеронимо, и какво трябва да си поръчам според теб сядайки в кафене? Освен кафе.
И няма абсолютно никакво значение дали съм поръчала кафе за 2лв, или съм поръчала вино за 200лв. Сервитьорът е там да обслужва.
Точно. Защо в кафене, дето работят пикли, очакваш  обслужване, все едно си поръчала бутилка вино за 200лв? Която можеш да я поръчаш с наистина добро обслужване, но не и кафенето.Там, където виното струва толкова, порцията половин заплата, ако не те обслужат добре,имаш право да си задържиш стотинките. Кафене и очакване на обслужване-двете неща даже не трябва да са в едно изречение.

И като е кафене какво да очакваме - да ни изливат кафето на главата и на излизане да ни ритат по един шут за чао? Много странни разсьждения. И тук не става вьпрос за очакване на някакво извьнземно обслужване, а сервитьорките просто да се дьржат любезно. Не да ти пуфтят и да те гледат с бялото на очите щото си им нарушил следобедната дрямка като си си порьчал още нещо и трябва да си мрьднат малко задника, при положение, че ще им направиш оборот на заведението. Ми няма да й оставя бакшиш на такава, да не сьм мрьднал.
Виж целия пост
# 114
Аз на сервитьорите им казвам разносвачи. Каквото и да си поръчаш първо ти носят това, което им е по-лесно да изчистят от поръчката, демек- питието. Важно правило в сервиса е, че напитката  се сервира заедно с ястието, или веднага след него поне!!!


Това абсолютно не е вярно. Първо се носи поръчаното за пиене, докато през това време хората разглеждат менюто и избират какво да поръчат.
Виж целия пост
# 115
Кой и къде те заля по главата? Laughing
И неправиш оборот на тяхното заведение, а на шефа им.Отегчена е, че си двайсетия с поредената поръчка кафе, а тя трябва да учи за изпити, или да мисли как ще се види с гаджето, или други работи. Наясно е, че най-много 20ст. да изкрънка от теб и за това не й пука. Мама , тати пращат от село, да учи в големия град, заплата я устройва, и й дреме за твоите стотинки. Това е. Не очаквайте екстри там където има логично обяснение защо няма да ги получите.
Виж целия пост
# 116
Ще дам пример със себе си. Работя като учител, всеки ден изписвам по един мини ферман с училищната документация, занимавам се с класно ръководство, водя дневник, смятам отсъствия, извинявам отсъствия, имам минимум 4 часа дневно, преподавам, проверявам контролни, готвя си материала за следващите дни, обърнал съм го на телефонистка, обаждам се на родители, за да ги информирам относно неизвинени отсъствия на наследниците им или други "заслуги", срещам се с родители, защото трябва да се подпишат на място, че са уведомени, след това водя курс, после се прибирам вкъщи и имам частни уроци. Ако детето ти идва при мен, ок ли ще си ако му кажа: "Хайде сега, моето дете, отвори си учебника и си прочети сам (а) урока, докато аз си направя едно кафе и изпуша половин кутия цигари, защото имах много отегчителен ден? Ще очакваш ли да си свърша работата адекватно или няма да имаш никакви очаквания от мен и ще приемеш, че съм отегчен, понеже денят ми е натоварен, а и държавата ми плаща жълти стотинки за работа, която съчетава около пет длъжности в една: учител, секретарка, психоаналитик, родител, възпитател и т.н., и т.н.?
Виж целия пост
# 117
Аз на сервитьорите им казвам разносвачи. Каквото и да си поръчаш първо ти носят това, което им е по-лесно да изчистят от поръчката, демек- питието. Важно правило в сервиса е, че напитката  се сервира заедно с ястието, или веднага след него поне!!!


Това абсолютно не е вярно. Първо се носи поръчаното за пиене, докато през това време хората разглеждат менюто и избират какво да поръчат.
Значи носиш първо ракията, тя се стопля, докато приготвиш и занесеш салатата и накрая се чудиш защо светът е станал толкова стиснат.
Виж целия пост
# 118
Винаги оставям бакшиш. Последно време не мога да се сетя за някакви изцепки с обслужване. Преди години какво чудо беше.
Виж целия пост
# 119
А аз съм  виждала точно работещи в сферата на туризма и услугите да не оставят бакшиш .Или да оставям съвсем минимален.Не че е задължително, де,но просто..двоен аршин.Чудя се въпросните сервитьорки като седнат те на свой ред в заведение дали и колко оставят. newsm78

Не съм съгласна, че оставянето на бакшиш има нещо общо с традиция, възпитание и т.н.

Изборът е личен .

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия