Бьлгария-Лято 2013-впечетления, похвали и оплаквания

  • 13 479
  • 136
# 75
Kalinka, моите впечатления за Търново са за ден по трасето м/у Царевец /спряхме малко над хотел със същото име/, Самоводската чаршия и музея с восъчните фигури. Обядвахме в хан Хаджи Николи. Определено нямам нито една забележка от преживяното. Чужденци видях да разглеждат, което много ме радва.

feiam, на свободна практика съм. 2 месеца свършват много бързо.
Виж целия пост
# 76
Kalinka, моите впечатления за Търново са за ден по трасето м/у Царевец /спряхме малко над хотел със същото име/, Самоводската чаршия и музея с восъчните фигури. Обядвахме в хан Хаджи Николи. Определено нямам нито една забележка от преживяното. Чужденци видях да разглеждат, което много ме радва.



Търново не е само този туристически маршрут. Простено ти е, защото си видяла една много маааалка част от града.  Peace
Виж целия пост
# 77


Картинка, как успя да се вместиш в тези пари?  Thinking

1.Проверявах всяка сметка,която плащам.
2.Като вляза в магазин за храна купувам това,което бихме изяли за времето, в което сме на съответното място.
3.Когато седнем някъде в заведение поръчваме такова количество храна,което бихме могли да изядем.Този номер го научих след първото сядане в пицария,в която поръчахме 3 пици и една бисквитена торта за бебето.Диаметърът на пиците беше поне 45 см,мъжа ми едва изяде неговата половина, а не е гърчав мъж,аз и детето успяхме само по две парчета от нашите, с много зор.Бисквитената торта беше много вкусна,но предполагах,че ще ми донесат само едно парче, а не цяла торта,не можахме да я изядем,колкото и да беше вкусна.
4.Когато съм в бг купувам само български стоки.Пелени на "Памперс" в Бг нямат нищо общо с пелени на "Памперс",купени в Холандия.Същото мисля и за качеството на вносните прахове за пране и козметика и битова химия /с много малки изключения/.Открих марката "Бочко" и даже си купих някои неща и за тук.
5.Срещах се само с приятни хора,които искаха да се видим,защото харесват компанията ми, а не защото мога да ги заведа на заведение и да им платя сметката.
6.Поради наличието на малки деца с нас, едното от които бебе,повечето ни вечери бяха в по-спокойна,домашна обстановка,без жива музика.Имаме много хубава фонотека и солидно зареден бар у дома:)))
Виж целия пост
# 78
На мен еко-храната ми се видя скъпа, обаче тази масовата в суперите ми евтинееше.
Книгите, особено детските, са поскъпнали (или аз съм купувала все луксозни издания?)

И прашно и горещо не ми е било, защото през юли, когато бях, две седмици не се наваля.  Laughing

Храни с Е-та могат да се избягват, поне ние успявахме. Напр. ми направи впечатление киселото мляко по БДС, което е без консервант, и беше много хубаво.
Виж целия пост
# 79
и на мен не ми беше топло, нито прашно, можех да понеса с още 5-6 градуса отгоре без никакъв проблем, дори не мога да кажа, че се стоплих съвсем. при всяко подухване на вятъра мислех , че ей сега ще се развали времето.  миналата седмица във вторник следобед се смрачи, заваля и .... лятото свърши Sad.

това, което най ме дразнеше бяха изкъртените тротоари.

храната всеки може да си контролира сам според мен - имаше всякаква, и хубава, и скъпа, и боклучива, и плодове и зеленчуци, които дори миришеха на такива, а не на гумената играчка на кучето ми.
да, в еко магазините е доста скъпа/аз съм с глутенова ентеропатия/, но и в холандия е скъпа. страхотно биволско мляко имаше Heart Eyes.

служителите в разни администрации и банки - не мога да се оплача, никой почти не се е отнесъл грубо, не съм видяла недоволни, изнервени, ядосани, но И НЕ съм очаквала някой да ми се усмихва непрекъснато, а просто да си върши работата - възможно най-бързо и без чакане.

пътят софия - бургас, надявам се да го позастроят малко за разнообразие и да направят бензиностанции.
на морето - бях в лозенец, като изключим вируса /гадост неземна Mr. Green/, изкарах много хубаво  Grinning.


софия ми беше чудесна, приятна, скитах с удоволствие из уличките, влизах във всевъзможни магазинчета, сядах в кафенета , ходих насам-натам - изобщо не мога да се оплача от нея. любим град и там се чувствам у дома си Heart Eyes.

хората - като навсякъде Laughing. не мога да кажа, че съм повече видяла дебели, слаби или не знам си какви, защото в холандия виждам абс същото. нещо ми направи впечатление/ама съм и на години за такива впечатления Laughing/, много девойки с ей такива прически:
http://www.zajenata.bg/gallery/0/big_4f6905f3229009db1980e0b77f6cd682.jpg


сигурно е някаква мода, и съм благодарна, че нямам дъщеря така ми се появи, сигурно ще припадна от ужас/как не завъждат бълхи, не знам/.

и друго с което свързам Бг - там се почва да се готви от сутринта - не знам какво е това чудо,
но в 10 още вече във входа мирише на яхнии, печени чушки, патладжани, скари, изобщо имам усещането, че не спират да готвят хората newsm78.

не ме пропуснаха и неприятностите - баба на село при приготвянето на зимнина/още ли го има това чудо #Crazy/, по невнимателност, за 2 буркана компот/или каквото е било там/, опожарява 5 къщи до основите, и моята до половината. ужасно се ядосвах, но няма какво да направя. както се казва - за миналото не съжалявай, за невъзможното не се труди, и това, което не го разбираш - не го вярвай лесно. всяко зло, за добро в крайна сметка.

бях в испания - цените там ми се видяха доста по-високи от тези в холандия. в края на юли заваля и за два дни паднаха температурите до 20 градуса Laughing, това е сигурно защото аз бях там.










Виж целия пост
# 80
Това с готвенето и аз го забелязах,почти навсякъде.

В новата кооперация в Бургас съседите на брат ми си направили нещо като барбекю ма балкона.Изпраното пране,което проснах на специално купената за целта сушилня за 5 минути се омириса на мръвки и пак го изпрах,но не посмях да го извадя от банята.На следващия ден реших,че ще простирам нощем,след 3 ч.,когато вече би трябвало всички гладни да са се наяли.На сутринта обаче бабата почна да пърже риба и пак всички дрехи се омирисаха на пържена риба...
Изобщо,ако няма храна в близост ,сякаш хората нямат смисъл в живота.
Виж целия пост
# 81
вие пък Simple Smile кога трябва да се готви? Аз съм правила супа и в 6 сутринта, когато бебето ме е вдигнало, а по-късно искам да ходя по магазини и кафета... така просто си освобождавам деня. Не пържа, но печено или готвено дава също миризма, предполагам....
Виж целия пост
# 82
сигурно и в холандия готвят непрекъснато newsm78, не знам. просто тук живея в къща, и не ми мирише, освен ако съседите не правят барбекю на двора, но поради традиционно лошото време в холандия това се случва ужасно рядко/за щастие/.
а и друго -тук се яде само веднъж дневно топла храна, в 18 часа. предполагам това е и другата причина, съответно се готви привечер само.

на мен не ми пречи да яде всеки кой, когато, колкото и каквото иска, просто от тези миризми в блоковете прониква навсякъде и у нас миришеше постоянно на чушки с чесън, още от  сутринта.

-------

ред. в холандия мирише когато фермерите хвърлят свинска тор. потресаващо е! мисля, че предпочитам чушките с чесън, взимам си думите назад за готвенето в Бг.  Laughing
Виж целия пост
# 83
А аз обратното забелязвам с готвенето в България. Не готвят усилено следобед след работа, като навремето. Миризма на готвено от комшии до мен не е достигнала. Мога да кажа, че в Испания се готви много повече, отколкото в България. Там си вземат готова храна, има ужасно много места за тази цел, а тук в Испания има някакви, но изборът е силно ограничен - ориз и две три ястия с ... ориз.

Беше ми и студено тази година в България - цялото лято спях с олекотена завивка, месец юли си беше дъждовен и гръмотевичен. Когато бях на балнеарио, влизах в басейна с вряла вода, за ужас на околните, които идваха да ме проверяват дали не ми е зле, а аз изкарвах вътре с часове.  Laughing

Grace* , правилно си забелязала за Испания - цените тук са доста по- високи. Лека полека жителите тук единствено ще имат право да работят и да плащат данъци. Сметките ни за вода например гъмжат от данъци и глоби, надвишавайки два пъти самата сметка за вода, а лятото са въвели и нови глоби.
Виж целия пост
# 84

бях в испания - цените там ми се видяха доста по-високи от тези в холандия. в края на юли заваля и за два дни паднаха температурите до 20 градуса Laughing, това е сигурно защото аз бях там



А,а със сигурност. Laughing

Аз също бях, но август. Времето беше прекрасно. Никакъв дъжд, никакви връхни дрехи, никакво бурно море. На мен там ми е по-евтино от Италия.

За да довърша спама, Марица, много ми хареса твоя град. Бях два дни там (после в Бенидорм) -никъде не бях изпитвала подобно чувство (все едно, че някой ми е стиснал носа и не мога да дишам, вероятно заради влагата).


Иначе за България. Бях си в София за 2-3 дни на сватба и рожден ден през май. Времето беше чудесно, около 30 градуса. Мръсна и грозна никога не ми е била, напротив - много хубави нови сгради видях.
Храната също, доматите си миришат на такива Laughing, ометох няколко тона ''шопска''. Laughing


С институции не съм се занимавала.
Виж целия пост
# 85
Това със скарите на балкона може би е нов феномен, но в моето детство баба ми започваше обяда към 10 сутринта. Готвеше и чистеше самичка и си трябваше време. Обяд в 12 и след това метеше, миеше чиниите лягаше за час-два и после идваше ред да излиза и след това да готви вечерята. Изхранването на семействто с домашна храна е трудоемко. Може би затова хората имат вече скари - могат да приготвят месо бързо и да им се струва, че готвят.
Виж целия пост
# 86
И на мен Търново ми се стори разровен като от картици, пепелив, и народ ужас, да паркираш е гимнастика с тези разкопки на толкова мн. улици в центъра.

Хиър, у вас всеки ден ли се е готвело тогава и по колко пъти на ден?  newsm78
Виж целия пост
# 87
Хиър, у вас всеки ден ли се е готвело тогава и по колко пъти на ден?  newsm78

Почти всеки ден. Дояждахме вчерашна храна често. За закуска никога не е готвила. Само обяд и вечеря. Бих казала, че поне пет-шест дни седмично готвеше поне по веднъж. Помня, че чат-пат не готвеше вечеря и тогава вечеряхме чай, хляб, малсо и сирене, но това беше голяма рядкост. През лятото пържеше тиквички няколко пъти седмично. Абе героиня беше.  
Виж целия пост
# 88
хъх, че и аз готвя всеки ден, понякога по два пъти. Мислех го за нормално.
Виж целия пост
# 89
хъх, че и аз готвя всеки ден, понякога по два пъти. Мислех го за нормално.

И аз.

Много обичам да се събуждам от миризмата на току-що приготвена баница.......
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия