Добре се наду и се опече отлично, беше и вкусна, лесно се прави. На вид е малко смешна, ама става.
Рецептата е комбинация от няколко - прочетени тук и от рецептата на майка ми. Две мами от форума също я правиха и бяха доволни - също им беше за пръв път месенето.
ПОГАЧА "Слънчева маргаритка":
Продукти:
4 яйца, /без 1 жълтък - за намазване на питата/;
1 кг брашно, /може и малко повече да отиде да има за фигурки за украса/;
1 пакетче мая;
2 с.л. захар;
1 ч.л. сол;
1 кофичка кисело мляко;
Сусам за поръсване;
Мед за мазане;
Сирене - според вкуса;
1 пакет масло - 125 грама.
Една по-дълбока тава ви трябва, в стаята да е топло, за да втасва по-бързо.
Продуктите – със стайна температура.
Приготвяне:
Маята + малко брашно, щипка захар и сол се прави на кашичка и да шупне до двоен обем.
Брашното се пресява в голяма купа, прави се кладенче и се изсипва там млякото, разбитите яйца – без 1 жълтък, захарта, солта, 2/3 от маслото. Омесва се хубаво до меко, нелепящо тесто. Меси се по-продължително време, така става по-мека и на конци питата. Втасва половин час - 40 минути.
От тестото се правят три топки, отделно една по-малка топка за средата и за украса.
Тавата се маже с масло.
От топките се точат продълговати правоъгълници. Мажат се с масло и се ръсят със сирене. Завиват се на руло по дължината. Трите рула се плетат на плитка, слагат се в тавата в кръг, по средата четвъртата топка. Втасва 30-40 минути, като се внимава да не превтаса - почти да удвои обема си.
Включва се фурната на 200 градуса на долна степен. Прави се украса от остатъка тесто, смесено с повече брашно, за да е по-твърдо. Мъже се питката с жълтък, ръси се със сусам, слага се украсата.
Пече се на долна степен на 200 градуса, докато се изпекат страните й и отдолу – ще се зачервят и отделят от страните на тавата, после се включва само на горна степен да се зачерви добре и отгоре. Проверява се с дървено шишче дали е изпечена в средата.
Готовата питка се маже с мед, завива се с две кърпи – и на топло.
Името на питата е моя измишльотина. Сплетох питата на плитки като козунак, за да не се разпадне, докато се търкаля.
Импровизирах и сложих очички, носле и усмивчица за украса върху средното топче, така че да заприлича на личице, а плитките отстрани - на лъчи или на листенца на маргаритка. Иначе с тия плитки не става много равномерна питата при втасването, та ако желаете можете да си направите в друга форма питката - като класическото "Слънце", или "Хризантема".
Ако не искате много-много да се смесват сладко-соления вкус, можете да не слагате сирене, а стафиди примерно в рулата. Или пък да сложите по-малко захар, за да преобладава соленият вкус.
Да ви е вкусно!