Веганството - да споделим опит - 12

  • 51 490
  • 744
# 60
Да, предполагам, точно затова предложих да дадеш само лешници, без друга храна, по принципа на захранването и да увеличаваш постепенно, като следиш за симптоми на алергия Peace

Витамин С в чай приготвен с топла, не с гореща вода, друго не се сещам, а тези плодчета за първи път ги чувам.
Виж целия пост
# 61
Ася,
това е морски зърнастец:
http://www.superfruits.bg/%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-% … hae-rhamnoides-l/

И тъй като нямам опит с него, не мога да споделя идеи/рецепти.
Но намерих това:
http://www.rawfoodrecipes.com/recipes/seabuckthorn-and-ac3a7ac3a … rry-smoothie.html
Виж целия пост
# 62
Асе, ето каквто намерих за морския зърнастец:

http://bio2you.bg/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1 … D1%83%D0%B4%D0%BE

В дясно има меню по категории, най-долу има и рецепти с него.

Ето идеи за сироп без варене, но има много, много захар - тя се ползва като консервант:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=203924

Вери, сега видях рецептите за баничка - мляс, мляс, напоследък съм още по-луда за кисело зеле и със сигурност ще пробвам.
Виж целия пост
# 63
благодаря, поне разбрах как се казва на български.
Дао, всички рецепти са със сок. момичето, което ми даде зърнастеца се е опитала да направи сок и каза, че е изкарала много малко и то след дълго варене.

Вери, благодаря за рецептата, но мъжът ми надали ще го яде така...

в момента съм замръзила плодчетата, че много трудно се махат иначе от клончето - пукат се и пръскат. отделно, че има бодли  Rolling Eyes
решила съм една част да сложа в някакво олио - незнам дали зехтин или в бадемово - и да ги оставя 40 дена да си пусне важните витамини.

останалите освен да ги пюрирам и замръзя на малки порции и да вадя при нужда... или цели да ги замръзя и да взимам по 1-2 с.л.  Thinking
иначе не виждам как да го консервирам без захар (нямаме вкъщи и не ползвам, не искам и да купувам).

иначе маслото от морси зърнастец има много приятен портокалов мирис. аз го обожавам.  Crazy
Виж целия пост
# 64
да споделя перипетиите с моят морки зърнастец.

реших за проба да направя лимоната. взех една шепа плодчета и се опитах през марля да ги изстискам. излезна много малко сок. това, което остана, го залях с вряла вода. след около 10-15мин. като се поохлади водата, пак изстисках. тогава вече излезнаи маслото. то си личи, по-гъсто е. добавих и настъган джинджифил и стана много приятна и доста кисела лимонада  Mr. Green

явно няма да мина без топлинна обработка  newsm78
Виж целия пост
# 65
Понякога за някои неща за повече полезност и ефикасност си е необходима топлинната обработка....Simple Smile
Виж целия пост
# 66
Направих страхотно мляко от соя. Харесва ми бадемовото, защото е сурово, което го прави много полезно, но соевото се доближава много до класическото прясно мляко. А и ме зарежда с протеини от сутринта. Достатъчно е да се добави само малко пектин,аз слагам на върха на лъжичка за кафе,малка, разтворена предварително в студена вода. Добавям минута преди да сваля сместта от котлона. Остава плътно и не се отделя от водата, както  ми се  случваше преди. 
 От окарата пък,т.е. сместа която остава след филтрацията, към която добавих смачкан суров картоф, малко настърган лук и накиснато смляно ленено семе, за спойка, спретнах кюфтета.
Вчера, понеже нямах време да варя картоф, го настъргах на ренде и забърках така. Пекох малко повече, за да не остане сурово отвътре, но резултатът е също много добър. Оформих този път като шницели, в смисъл по разстлани и тънки.
Сега, само да ми остане малко време, ще пробвам отново да сътворя тофу. Преди съм допускала една техническа грешка, добавяйки сокът от лимон в металният съд, в който завирах соевото мляко. На видеото, авторката го изсипва в един стъклен съд, но може и в пластмасов такъв, добавя сока на един голям лимон и разбърква. Остава да пробвам.
 Тия дни си правих и мляко от сурови семки на пъпеш. Стана много приятно. Бях забравила за този вариант. Проблемът е, че трябва да се консумира в рамките на 24 часа, иначе се вкисва.
Виж целия пост
# 67
danilu, сподели моля как точно правиш соевото мляко, вчера купих соя за тази цел.
за тофуто четах, че става по-добре с оцет. Peace
Виж целия пост
# 68
http://plovdiv.dir.bg/news.php?id=15080798&nt=10 това е без коментар,  външният вид говори повече от всичко

http://www.webcafe.bg/id_1285115776_Kade_e_nay-lesno_da_si_vegetarianets_  а това вече си е за четене Simple Smile

Виж целия пост
# 69
Азиален, накисвам сухата соя, трябва да е жълта, като дребни бобчета, 100грама,за около 8 часа. Понякога я оставям за по-дълго време, не вреди на резултата. После я изплаквам повече пъти, за да махна специфичният й аромат на вариво. Прибавям малко студена вода и пасирам много добре.Аз с пасатор, който е доста мощен, на видеото беше с блендер. Междувременно на котлона слагам да ври около литър вода. Когато заври добавям смляната соя, и понеже остава по стените на съда, за да не иде зян я изплаквам с още малко вода. Трябва да се стои наблизо, защото като заври излиза навън и се налага да се бърка, в началото по-честичко. Слагам таймер 15/20 минути. После, почти към края добавям малко пектин ябълков, предварително разтворен в студена вода. Прибавям, когато вече тенджерата не е на огъня, защото иначе става на гранули. Бъркам добре. Прецеждам през дебела марля и готово.Може да се добави ванимия, но понеже аз нямам тази от шушулка, т.е. естествена ванилия не слагам.
Виж целия пост
# 70
 ooooh! МноУ сложно, не е за мен.  Mr. Green
Виж целия пост
# 71
danilu, не знам дали супата минестроне е типична за Сицилия, но ако си я готвите редовно и не ти коства усилия, можеш ли да споделиш оригинална рецепта за супата?  Flutter  Намирам всякакви варианти в интернет, те сигурно варират според региони и се осмелявам да питам теб  Blush в Лондон преди много години в заведение на италианци съм хапвала минестроне, в бг точно на такъв бистър вариант не съм попадала, а много ми се услаждаше  newsm22
Виж целия пост
# 72
Опитвам се да се ориентирам, но ми е малко трудно - има ли някакъв наръчник или някаква таблица, която да следя, за да съм сигурна, че не пропускам никакви важни хранителни елементи?
Интересува ме ориентир, при който млечните също са изключени.
Ще бъда много благодарна за съвети  Grinning
Виждам, че никой не е отговорил.

Нямам спомени да съм попадала на такива таблици. На първата страница на темата има линкове, които ако не си разгледала, може да прочетеш. Там има таблици, но за съдържанието на хранителни вещества в продуктите, както и за комбинирането им.

Сега се сещам за един сайт - Вегетариански наръчник, не е за веганско хранене, но мисля, че има какво да се прочете.
Виж целия пост
# 73
Схеми има много и най-различни, но коя е вярната Rolling Eyes
Все пак като знаеш кое е протеин, кое въглехидрат и кое мазнина, не е много трудно да се ориентираш, почти както при всеядната диета. Един въпрос с безброй много отговори и всеки един от тях за някого е правилен, за друг не съвсем Peace

Ето ти една примерна:
Виж целия пост
# 74
danilu, не знам дали супата минестроне е типична за Сицилия, но ако си я готвите редовно и не ти коства усилия, можеш ли да споделиш оригинална рецепта за супата?  Flutter  Намирам всякакви варианти в интернет, те сигурно варират според региони и се осмелявам да питам теб  Blush в Лондон преди много години в заведение на италианци съм хапвала минестроне, в бг точно на такъв бистър вариант не съм попадала, а много ми се услаждаше  newsm22
Аз си я купувам готова нарязана, продават я в супермаркетите. Съставките са(ще се опитаам да изредя всичко, което си спомням, защото варират според произодителя) : тиквичка, картоф, морков, броколи, целина, стар фасул(в готовите супи предполагам,че е предварително бланширан), зелен фасул,лук...Ще проверя дали не забравям нещо, но май е това! Не помня за чушка, но май не съм виждала на опаковката newsm78
ooooh! МноУ сложно, не е за мен.  Mr. Green
Айде сега и ти,сложно било! Накисваш соя, пасираш, вариш сместа 15 минути, прецеждаш!
Пробвай. Ще се опитам да ви закача видеото, но не знам дали ще имам време да ви го преведа? Не е възможно за сега, ми казва компи, да закача файла newsm78
Опитвам се да се ориентирам, но ми е малко трудно - има ли някакъв наръчник или някаква таблица, която да следя, за да съм сигурна, че не пропускам никакви важни хранителни елементи?
Интересува ме ориентир, при който млечните също са изключени.
Ще бъда много благодарна за съвети  Grinning
Виждам, че никой не е отговорил.

Нямам спомени да съм попадала на такива таблици. На първата страница на темата има линкове, които ако не си разгледала, може да прочетеш. Там има таблици, но за съдържанието на хранителни вещества в продуктите, както и за комбинирането им.

Сега се сещам за един сайт - Вегетариански наръчник, не е за веганско хранене, но мисля, че има какво да се прочете.
Преди време бях чела някъде, че всеки продукт съдържа протеини, витамини, въглехидрати и мазнини, и макар да са в различни съотношения, организмът ни си извлича това, от което има нужда. Аз се храня без млечни и животински протеини вече почти три години и засега имам само подобрения. Например: изчезват ми,т.е. почти избледняха спуканите ми от направени непрофесионално кола-маски капиляри(не съм си ги правила аз), псориазисът ми е доста намалял, като покритие по кожат, отслабнах и изглеждам добре за годините си! А това хич не е малко! А и отговорът,който ти е дала  Галче ми се вижда много  добър и точен.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия