ДОМАШНИТЕ МЕЗЕТА

  • 173 607
  • 740
# 270
Сега като е топло,как си сушите мезетата?Има ли проблем?Ние завиваме филето в тензух през деня и стои на сянка.
Филето Елена прибрах в кутии миналата неделя в хладилника. Утре оставям 1 парче за ядене в хладилника, а другите ще сложа във фризера. Луканката не ми стана добре този път. Много силно ухае на бахар, май съм прекалила с него и т.к. сложих 1 кг сланина, че месото беше от св.бут и телешко, сега мирише и на сланинка. Много е топло и утре я прибирам във фризера. Пак така ще оставя няколко парчета за ядене в хладилника. Сложих я на 26.01.14 а вече е съвсем суха.
Виж целия пост
# 271
През отминаващия "зимен сезон" направих пет серии сужук и няколко солени филета.
Половината вече не съществуват.
Поради сегашната топлина сужук ще се прави късна есен 2014, ако е сужучеста=хладна.
Някоя солена рибица може още да ментна на сушилката, но това ще е  края за сезона.
Виж целия пост
# 272
Moже ли да ми кажете как съхранявате мезетата за по дълго време?
Дали могат да се запазят до лятото и как?Нямат ли дъх ако се съхранят във фризер?
Извинявам се ако има обяснение по напред в темата,но нямам време да я изчета.
Виж целия пост
# 273
В един филм по Фиеста ТВ гледах че ги заравят в фина дървесна пепел в едни сандъци. Ама не знам дали това е приложимо за всички месни произведения.
Виж целия пост
# 274
това се прави за колбаси, които са в естествено черво - луканки, старци и тн. Дървесната пепел, пресята и и поне 3 пръста над мезето да е. И пак на сравнително хладно място, не на топло. Издържат спокойно до септември месец, за повече нямам наблюдения. Няма мирис на старо, на мазно. Много по-добър начин е от фризера в който, ако престоят 6-7 месеца се появява дъх от мазното.
Хаджи, втори ден забравям за креМвиршите  Blush
Виж целия пост
# 275
може да е закрит сезона, ама това ми е любимата тема, изчетох я с кеф докрай Laughing
Виж целия пост
# 276
Добър ден,

Нова тема за текущия сезон ще има ли? Вече ме сърбят ръцете  Laughing и мисля да откривам сезона, в процес съм на изработване на сушилня (biltong box) и се надявам другата седмица да съм заредил една партида мезелъци  #Crazy
Виж целия пост
# 277
защо нова, тази си ни е добра  Peace давай тук идеята за сушилнята
Виж целия пост
# 278
Сушилнята ще представлява квадратна кутия с врата, на тавана ще има вентилатор (от компютър) а на гърба почти до дъното ще има фасонка с крушка 60w. Идеята е крушката да нагрява въздуха а вентилатора да създава циркулация на въздуха и така времето на сушене да се редуцира. За да има циркулация трябва да има допълнителни отвори в кутията и съм се спрял на два варианта:
1. на двете страници по един отвор
2. 2-3 малки отвора на гърба на ниво почти до тавана и 2-3 малки отвора на вратата ниско до дъното.
мисля че вариант 2 ще е най-удачен защото отворите на вратата ще вкарват въздуха, крушката ще го нагрее а вентилатора ще го изкара през отворите на гърба.
месото ще бъде закачено максимално високо до тавана.
някой ако има идеи да се включва в проекта   chef

поздрави Иван Ганев
Виж целия пост
# 279
сега ще го споделя това на половинът   bouquet благодаря ти, поздрави и на теб!
Виж целия пост
# 280
Сушилнята ще представлява квадратна кутия с врата, на тавана ще има вентилатор
2. 2-3 малки отвора на гърба на ниво почти до тавана и 2-3 малки отвора на вратата ниско до дъното.
поздрави Иван Ганев

Струва ми се, че е по-удачен вариант да е правоъгълна, но не квадратна. Вертикалната стена да е по-висока, така ще ти е малко по-малка площта на слагане на материал, но ще е на по-високо, а крушката ще затопля по-малка площ и ще е по-ефективно.
За отворите си прав, но ако са точно два отпред и два отзад и крушката отзад, въздушният поток на топлия въздух ще минава основно покрай задната стена и това дето виси отпред няма да се изсушава равномерно и ще трябва да се разместват.
Най-често отворите за излизащия въздух се разполагат отгоре ...

накъде имах проект за подобно нещо преди време, но ми се видя излишно, защото на терасата зимъска става чудесно.
Сетне трябва да разчетеш и каква температура ще има вътре, защото ако се вдигне над 40 С, ще си печеш на бавен огън, не да ги сушиш.
Най-разпространеният вариант е само с вентилатор ...
Виж целия пост
# 281
Здравейте,

Ще следя темата. Чакам да пуснат парното и да открия сезона на филетата.
Хубава вечер!
Виж целия пост
# 282
Здравейте,

Ще следя темата. Чакам да пуснат парното и да открия сезона на филетата.
Хубава вечер!

Какво общо межу мръФките и парното?
Виж целия пост
# 283
Здравейте,

Ще следя темата. Чакам да пуснат парното и да открия сезона на филетата.
Хубава вечер!

Какво общо между мръвките и парното?
Миналата година, тук някой беше публикувал рецепта за филе на парно. След като се осоли месото.и се сложат подправките, се завива в хартия за печене и няколко вестника и се слага на радиатор, пуснат на 5. Всеки ден се обръща и на 6-7 ден е готово. Аз го пробвах и е страхотно. Тази година мисля да пробвам с луканки.
Виж целия пост
# 284
Благодарско!
Сопата е за мене - четох за този метод, но ми беше излитнало от куфилника
Струва си да се пробва и този начин
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия