Гръцка кухня

  • 210 006
  • 923
# 390
Искам да ви попитам освен махлеб има ли друга подправка за козунак, която се ползва в Гърция?

Аз правя козунака с мастиха, но децата не го харесват.

Освен мастиха и махлеб няма друго ли? Махлеб имам, мастиха имам, но на майка ми са и казали че и нещо друго се слагало като подправка за това питам.Благодаря все пак за отговора!
Едни гърци споделиха, че слагат махлеб и какуле. В нета какуле го открих и под името - бял кардамон. На женския пазар не намерих бял и си взех зелен, дано не е голяма разликата...Simple Smile

Виж целия пост
# 391
Искам да ви попитам освен махлеб има ли друга подправка за козунак, която се ползва в Гърция?

Аз правя козунака с мастиха, но децата не го харесват.

Освен мастиха и махлеб няма друго ли? Махлеб имам, мастиха имам, но на майка ми са и казали че и нещо друго се слагало като подправка за това питам.Благодаря все пак за отговора!

Може да се добави анасон към махлеп и мастиха.
Обаче трябва да се внимава с подправките.
Или се слага какуле и махлеп, или мастиха, или мастиха и махлеп, но не всички заедно.
Виж целия пост
# 392
Zapis!
Виж целия пост
# 393
Ето моята гръцка рецепта за козунак. Снимката е авторска, от първия път Embarassed. Меси го машината за хляб.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=541721.msg25091863#msg25091863
Виж целия пост
# 394
Супер ти се е получило, Ина, браво!
Аз нещо не съм голям почитател на цуреки, един такъв безвкусен ми идва, предпочитам си нашенския козунак.
Виж целия пост
# 395
Браво, Ина!   bouquet
Цитат на: MaryJane
Аз нещо не съм голям почитател на цуреки, един такъв безвкусен ми идва, предпочитам си нашенския козунак.
MaryJane, не си само ти ...Laughing... българският домашен козунак си е друга работа... Laughing.
Виж житото им за помен, обаче е в пъти по-добро от нашето.
Тарахана не съм приготвяла или опитвала.
Виж целия пост
# 396
Преди 7-8год.ни бяха донесли от Солун козунак,който уж само там се правил по Великден,имаше невероятен вкус,на кестени,бадеми..... отгоре беше с мека глазура.Взимали сме след това други козунаци/не от Солун/,но никой не беше такъв вкусен...
Виж целия пост
# 397
А как се прави житото за помен? Много обичам жито и редовно си правя, като поне нощ го суша между кърпи, после бисквитки, корички лимон, кардамом слагам,ядки...интересна ми е рецептата,ако може
Виж целия пост
# 398
Silva_andro, не съм приготвяла жито, носят ми всяка неделя от църквата. А там на семействата, които правят помен за починал им ги приготвят фирми.
 Най вероятно е тази рецептата.
http://marascookrevolution.blogspot.gr/2011/06/blog-post_12.html
1 кг жито
150 гр орехи
200 грама сусам
350гр бадеми
400 гр лешници
250 гр. стафиди
2-3 ванилии
2-3 нара
1/2 връзка ситно нарязан магданоз
21/2 суп. лъж. канела
1.5 ч.лъж. карамфил
1-2 чаши галета
За украсата
500 гр пудра захар
бонбонки със сребърен отенък
Приготовлението започва от предходния ден.Почистваме и измиваме житото.
В тенджера слагаме да ври с вода и 1-2 ч.л. сол за 15 мин. от момента, в който е започнало да ври.Прецеждаме и изплакваме. Слагаме го отново  в тенджера прибавяйки  вода и когато започне да ври, изключваме котлона, слагаме капака и го оставяме за един час.
Когато житото се издуе, прецеждаме и изплакваме.На голяма маса постиламе памучна покривка или чаршаф,  покриваме ги кухненска хартия и разстиламе житото .
Покрива се с кухненска хартия и останалата част от покривката и го оставяме да изсъхне в продължение на 2-4 часа .
Нарязваме на едро ядките(с изключение на орехите )и печем за 30-40 минути във фурната на 100 градуса на  хартия за печене.Същото правим и със сусама .
В дълбока купа разбъркваме добре сусама , стафидите , ядките, канелата, карамфила на прах и ванилиите и я покриваме добре.
Когато изсъхне витото го слагаме в херметически затворени контейнери и се съхраняваме в хладилник .
2-3 часа преди консумация се смесват всички продукти.Разбъркваме в дълбока купа житото, ароматизирани ядки , зърната от нар, 1 чаена чаша галета, и нарязаният магданоз.
Поставяме пергаментова хартия, после хартиена дантела,изсипваме житото, оформяме, изсипваме 1 чаша галета да покрие житото. След това със фино сито поръсваме с пудра захар, изглаждаме с пергаментова хартия, поръсваме отново с пудра захар и украсяваме.

Много красиво са оформени в чиниите.
http://xiromeritissa.files.wordpress.com/2012/03/wpid-kolliva.jpg?w=593
http://4.bp.blogspot.com/-1ojKU7VNOUs/T8lEYZwWLBI/AAAAAAAAA8I/pd … August+o8+150.jpg
http://oikogeneia-orthodoxon.blogspot.gr/2012/10/blog-post_6939.html
http://rodopinews.gr/13724

Виж целия пост
# 399
Благодаря Ви, момичета!  Ще поръчам и какуле  Wink Просто искам да пробвам няколко аромата и да разбера кой на ми допада.
Виж целия пост
# 400
Благодаря,и така ще го направя. Само магданоза малко ме опули,но ще пробвам малко и с него  bouquet
Виж целия пост
# 401
И аз се опулих на магданоза, но гарантирам за невероятната комбинация. И да добавя кукунаре (кедрови ядки).
Виж целия пост
# 402
Ето моята гръцка рецепта за козунак. Снимката е авторска, от първия път Embarassed. Меси го машината за хляб.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=541721.msg25091863#msg25091863



Не виждам в рецептата за цуреки захар, няма ли или е пропусната по грешка?
Виж целия пост
# 403
donika5 ,на няколко места в гръцки. рецепти за козунак виждам,заедно с махлепи,мастиха и сок от портокал и/или настъргана кора на портокал-1 с.лъжица.Само в една срещнах вместо портокал,пръчка канела.В други всички присъства портокалова кора.
Ето съставките на една от многото рецепти:

 5 чаши брашно
~ 1 чаша топло мляко
~ 1 чаена чаша захар
~ 3 яйца, леко разбити
~ 1/2 чаша  разтопено масло
~ 2 ч. л. суха мая
~ 1/2 ч.л. сол
~  портокалов сок
~ 1 ч.л. настъргана портокалова кора
~ 1/2 ч.л. на прах maхлепи
~ 1/2 ч.л. на прах мастиха


Траханата не я пренебрегвайте:много е полезна и вкусна и по-подходяща от масовите  макаронени изделия.Има си мляко,яйца,масло.
Поинтересувах се от някои рецепти с нея,ми тя спокойно замества ориза на много места.
Аз я направих подобно на рецептата на pontes,стана много хубаво.Особено за деца е много подходяща.Намерих хубава рецепта за ризото от трахана.ще я пробвам и нея.
На мен въпроса ми беше за другите видове трахана,че тук има много:,с чушка ,с домат,зеленчукова,люта,сладка,не знам си каква...20 вида. Crazy

Житото наистина уникално го правят. Peace

Виж целия пост
# 404
Ето моята гръцка рецепта за козунак. Снимката е авторска, от първия път Embarassed. Меси го машината за хляб.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=541721.msg25091863#msg25091863



Не виждам в рецептата за цуреки захар, няма ли или е пропусната по грешка?

Triabva da ima, ne si spomniam, no  niama logika da niama. Shte tarsia originalnata recepta i shte pisha.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия