Гръцка кухня

  • 210 002
  • 923
# 570
 Доколкото ми е известно, в узото първо се сипва вода, а после лед, за да няма кристали. Поради тази причина (с леда) - не се държи във фризер или камера, а в хладилник и водата, която се налива в него, трябва да е с температурата на узото. Пропорция 1:1.
Виж целия пост
# 571
Снощи питах мъжа на братовчетка ми  той е грък,та каза ми ,че това се прави за да се види първо дали е качествено узото,обаче се застрахова ,че той не пие алкохол,та може и да е в грешка
Виж целия пост
# 572
Момичета, както в България, така и в Гърция има качествени и некачествени продукти. За мен например е доста трудно да попадна на качествена кайма и от доста време спрях да купувам. В Гърция купувахме от месарницата (κρεοπωλείο), но се случваше да я изхвърля... Може би след време бих започнала сама да меля месото, но на този етап просто не консумираме кайма. Същото е при картофите - бели, големи и изглеждат като грудка/ряпа Close

А да споделите някаква лесна рецепта за вкусен кекс? newsm78
Напоследък все ми се получава като блат, не бухва изобщо. Пробвах различни рецепти, някои с бакпулвер, други със сода. Дали пък не е от брашното?!
ooooh!




Аз може и да съм закъсняла с кекса  newsm78 Но ще ти кажа моя любим кекс, който се харесва на всички, и винаги се получава много добре! И като добавка, аз сладко почти не ям, но обичам да приготвям   chef
И така, рецептата:

5 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
(тези двете ги разбиваш до побеляване и след това прибавяш останалите):
1 ч.ч. прясно мляко;
1/2 ч.ч. олио (и със зехтин е перфектно);
3 ч.ч. брашно;
1 бакпулвер от българския (от гръцкия половин пакетче)
по желание може да се добави някакъв аромат: кора портокал, есенция
Но аз украсявам така: оставям една съвсем малка част от сместа в която добавям какао, която разпределям върху останалата смес, като леко разбърквам какаовата смес с вилица.
Пече се във форма за кекс, намазана и набрашнена. Може да добавиш и орехи или стафиди, като принципа на добавяне е като какаовата смес.
Пече се около 30 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна. (Моят принцип за това кога една манджа е готова: когато ми замирише на вкусно - оставям още 2-3 мин и изваждам. До сега грешка не съм имала. За това и минутите са относителни.) Имай предвид, че ако формата ти е малка, кекса направо се напуква и иска да излезе  Wink
Да Ви е сладко!
Виж целия пост
# 573
July_morning, никога не е късно за един вкусен, пуФкав кекс Heart Eyes

Задължително ще се пробва, само да попитам брашното фарина ли или от това за всякаква употреба? Тук има няколко вида брашно, та си мислех, че проблемът ми може да е това
Simple Smile
Виж целия пост
# 574
July_morning, никога не е късно за един вкусен, пуФкав кекс Heart Eyes

Задължително ще се пробва, само да попитам брашното фарина ли или от това за всякаква употреба? Тук има няколко вида брашно, та си мислех, че проблемът ми може да е това
Simple Smile
а какво е това брашно фарина? На италиански farina означава - брашно.
Виж целия пост
# 575
pipilota6, фарина (в червена опаковка) в Гърция мисля е тип брашно за козунаци, питки и пр. тестени. Докато има и друг вид брашно в синя опаковка, на което пише за всякаква употреба. Нека някоя по-запозната да ме поправи, ако греша Wink
Виж целия пост
# 576
Червената опаковка е с набухвател.
Виж целия пост
# 577
Зори, а авголемони що не го броиш за супа? Laughing Аз съм й голям фен и задължително я включвам в менюто на грипаво болни или възстановяващи се от настинки вкъщи. (въпроса със супите се обсъждаше в другата тема, но май тук му е мястото, затова и си задавам въпроса тук)
Много ми ценно всичко, което споделяш!   bouquet Hug
Виж целия пост
# 578
Тирокафтери - любимо ми е , някой може ли да ми даде ТОЧНА рецепта  Thinking
Виж целия пост
# 579
July_morning, никога не е късно за един вкусен, пуФкав кекс Heart Eyes

Задължително ще се пробва, само да попитам брашното фарина ли или от това за всякаква употреба? Тук има няколко вида брашно, та си мислех, че проблемът ми може да е това
Simple Smile

Ами, аз ползвам от това за всякаква употреба в синия плик! Но и в Бг го правя този кекс. Там с брашно от.... опс, да не стане реклама - с обикновено брашно! Не съм се замисляла за това.
Просто кексовете имат една тънкост... sorry, сега се сетих да ти кажа:
Винаги разбивам първо яйцата със захарта до побеляване. И след това задължително пресявам брашното, да му излезе въздуха. Има и друг начин кесовете да стават по-пухкави. Може отделно да се разбият жълтъците със захарта. След това белтъка на пяна. И се започва прибавяне на белтъците към яйчната смес, брашното и останалите продукти. НО, след разбиването на захарта със жълтъците, вече не ползвам миксер. Разбърквам бавно с дървена шпатула. Но, тогава ще ти трябват две тави - кекса може да стигне до съседите  Mr. Green
Първия начин на разбиване е по-мързелив, което практикувам по-често!

И не забравяйте да добавите щипка любов  Two Hearts
Да Ви е сладко!
Виж целия пост
# 580
July_morning, обяснила си го пер-фект-но!!! Hug

Смятам през уикенда да пробвам по твоята рецепта, пък дано стигне и за съседите Laughing

Виж целия пост
# 581
Тирокафтери - любимо ми е , някой може ли да ми даде ТОЧНА рецепта  Thinking



Ето, заповядай
http://garcia.patevoditel.bg/tyrokafteri_litsa/index.html
Виж целия пост
# 582
Да не забравя да дочета темата и да препиша набелязаните рецепти. Ще видя дали мога да предложа нещо, оттам са ми корените.
Виж целия пост
# 583
July_morning, обяснила си го пер-фект-но!!! Hug

Смятам през уикенда да пробвам по твоята рецепта, пък дано стигне и за съседите Laughing



Действай! Сигурна съм, че ще се справиш с лекота. Особено, когато прибавиш и любов!  Heart Eyes
Виж целия пост
# 584
July_morning, вчера направих кекса и стана идеален bouquet Стигна даже за съседите  Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия