Събраните рецепти на Кана

  • 59 164
  • 160
# 150
Торта/ руло "Мечта"

За блата:
4 яйца (белтъците са отделени от жълтъците)
115 гр. черен шоколад, разтопен и охладен
1 ч.л. нескафе, разтворена в 2 с.л. топла вода

За плънката:
2 1/2 dl течна сметана

Фурната се загрява на 180 градуса. Една голяма тава (от онези, които се продават с печките) се застиля с хартия за печене и се намазва с олио. Жълтъците се разбиват добре. В тях се изсипват разтопения шоколад и кафето. Белтъците се бият на пяна, след което се гребва малка част от сместа и се изсипва в шоколадовата смес. Така постепенно се прибавят всички жълтъци. Сместа се разтиля върху хартията и се пече ок. 20 минути (до готовност). След като се извади от фурната, блатът се покрива с мокра кърпа и се оставя да преседи така минимум 8 часа.

След 8 часа или на другия ден сметаната се разбива. За да се навие на руло се прави следното: отрязва се нова хартия, колкото тавата, върху която се слага блатът. След това той се намазва с разбитата сметана и се навива на руло, като се започва от късия край.

*Ако блатът е дебел и има опасност да се счупи, може спокойно да се среже на две и да се сервира като торта с два блата и крем по средата.

*За разкош: може да се добави и 140 гр. черен шоколад към сметаната за крем, но тогава приготовлението е следното: след като се извади блатът от фурната и се завие, на котлона се затопля сметаната до кипвана, след което към нея се прибавя натрошения шоколад, за да се разтопи. Тази смес се оставя в хладилника за минимум 8 часа или за другия ден. Когато дойде време за намазване на крема, той се вади от хладилника и се разбива с миксер на гъст крем.
Виж целия пост
# 151
Леща със спанак

1/2 глава лук
1 морков
250 гр. кафява леща
1 домат
1 плик спанак
сол, чесън, черен и червен пипер, риган, мащерка и чубрица

Морковът и лукът се режат с чопър и се запържват с масло. Лещата се сварява и се добавя  към лука  моркова. Спанакът се нарязва също с чопър, доматът и той. Всичко заедно се задушава. После се добавя капачка винен оцет, след това няколко лъжици кисело мляко. Може да се долее и вода от сварената леща, ако се налага - като цяло е по-гъста яхнийката. Накрая при сервирането може да се сложи още малко мляко.

Виж целия пост
# 152
Хрупкав карфиол

(от W'A'S'P)

Карфиолът се реже на тънки резени, запича се в дълбока тенджера с горещо масло на силен котлон, през цялото време се бърка или съда се разтръсква, докато се припече. Действа на порции, не цялото количество наведнъж, а колкото да покрие дъното на тенджерата на един пласт, затова е добре и тенджерата да е широка. Една глава обикновено се прави на 4-5 пъти.
Виж целия пост
# 153
Тиквички с кайма на тиган
(от Jenny)

пресен чесън
тиквички
кайма
домат
подправки
и две яйца накрая



Виж целия пост
# 154
Шоколадови "пепенки" (по рецепта на Жак Пепен)
(от Cioccolata)

200 грама тъмен шоколад
кокос и/или ядки - количество по избор
100 грама масло
2 яйца
ванилия или друг аромат

Тази смес се налива в силиконови или хартиени форми и се пече 15-20 минути на 180 градуса. Изважда се още полутечно и се оставя много хубаво да се охлади - първо извън хладилника, после се пренася в хладилника. Най-добре да поседи поне 3-4 часа, преди да се консумира.
Виж целия пост
# 155
Салата с цвекло и цедено мляко

цвекло от буркан
лук
цедено мляко (гъсто мляко)
майонеза






Виж целия пост
# 156
Gul ärtsoppa

1 dl hackad gul lök
1 msk färsk ingefära
2 msk smör
1 nypa timjan
4 dl  GoGreen Ready in 5 delade Gula ärter
6 dl varm vatten
senap, salt och peppar

Hacka lök och ingefära och fräs dem i smör och timjan någon minut. Tillsätt ärterna, fräs ca 1 minut och häll sedan vattnet. Låt koka i ca 10 minuter och sedan mixa med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och lite senap.




Виж целия пост
# 157
Linsoppa med thai smak

2 morötter
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
2 msk riven färsk ingefära
2 msk (thai) curry
3 dl varm vatten
400 g kokosmjölk
2,5 dl GoGreen Ready in 5 Gröna linser
olja, pressad lime, salt och peppar

Skala och riv morötterna grovt, skiva rödlöken tunt. Hacka vitlök. Fräs morötter, lök, ingefära och curry i smör någon munit. Häll i varm vatten, kokosmjölk och linser. Koka ca 10+15 minuter. Smaka av med salt, peppar och pressad lime.



Виж целия пост
# 158
Hummus

250 gr GoGreen Ready in 5 Kikärter
2 vitlöksklyftor
4 msk pressad citron
1 msk spiskummin
1 dl olivolja
ca 1,5 dl vatten
salt, peppar

Koka kikärterna i 5-7 minuter och skölj med kalt vatten. Mixa kikärterna till en fin röra med pressad vitlök, pressad citron, spiskummin, salt, peppar och olija. Tillsätt vatten och mixa till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.



Виж целия пост
# 159
Falukorv с лук, ябълки и сметана

300-400 гр falukorv, нарязан на широки ленти (вид мек салам)
3 глави лук
1 с.л. масло и рапично олио
2 ябълки, нарязани на 8 парчета
2 dl (а може и повече, 200 мл) течна сметана
4 с.л. горчица

Лукът се запържва до омекване няколко минути и се добавя falukorv-а, нарязан на широки ленти. Оставя се да се запържи и той. След това се добавя сметаната, горчицата и нарязаните ябълки и се оставя да омекнат ябълките. Добавя се и малко вода.




Виж целия пост
# 160
ШАКШУКА (яйца в доматен сос)

зехтин
1 глава лук
2-3 ск. чесън
1 червена чушка
1 малка консерва домати на кубчета
2 суп. лъж. доматено пюре
6 яйца

Запържете в зехтин една глава стар лук (ситно нарязана) и 2-3 скилитки чесън (добавете и малко сол още на този етап). Когато лука се запържи до златно, добавете една червена чушка (нарязана на ситно), после 3-4 нарязани (желателно и обелени) домата/ домати в консерва и две супени лъжици доматено пюре. Добавете: червен и черен и бял пипер, джоджен, босилек, хималайска сол, КИМИОН (много важна съставка), ленено семе (не влияе на вкуса, а на текстурата ) и няколко капки табаско.
Когато сместа започне да се сгъстява, добавяме една чаша вода (желателно е да е вряла), довеждаме до кипене и чукваме в сместа 6-8 яйца. Намаляваме огъня и оставяме докато жълтъците се втвърдят наполовина. Сервираме с препечен хляб.



Рецептата и снимката са от тук:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=245633698931943&set= … ype=1&theater
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия