Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Някой има ли проблем с вестибуларния апарат? Тема 2

  • 111 616
  • 721
# 30
Здравейте,

Преди една година получих криза на вестибуларния апарат, но при мен се появи и шум в ушите, който си остана.
Ходих на невролог, УНГ и отоневролог. До момента съм пила само лекарства - милгама, вестибо и съдоразширяващи.
След усложнение от грип преди около две седмици и сериозно възпаление на средното ухо, шумът се увеличи, а и лекарствата не помагат особено. Някак свикнах със световъртежите и шума. Слава Богу, кризата не се повтори само веднъж за тази една година, но вторият път отшумя бързо. Повечето лекари, които посетих, ми казваха, че причината за кризите е стрес и преумора, че почти няма вероятност да се отърва от шума. Започнах да търся информация по темата и така попаднах тук.  Някой може ли да пусне линк към старата тема, защото не мога да я открия.
Много благодаря!

При мен шума в ушите не беше постоянен ,появяваше се когато съм на тихо място или когато си легна вечер.Това продължи около 1 год.Сега се появява много рядко и не е толкова силен.
Виж целия пост
# 31
Да, при Кукушев бях. Направи ми изследването с въртящия стол, гледа ми очите с лупи, вървях напред назад със затворени очи по едни линии на пода в кабинета.
За 15 дни пия милгама, кавинтон и ноотропил, а след това съм на контролен преглед (сега в края на седмицата).

Благодаря. А каква диагноза постави?

Това, което е написано амбулаторния ми лист е - "Лабиринтна дисфункция - двустранна хипорефлексия на периферния вестибуларен рецептор". Утре ми е контролния преглед.
Виж целия пост
# 32
jul@e

Не можеш ли да си запешеш час за по-рано от месец напред? Ако имаш някакво възпаление на ухото, не е добре да се отлага.
Ами аз живея в чужбина и тук току така не можеш да обикаляш доктори, но моята видя с некакво апаратче като ми погледна в ушите, че тъпанчето ми не изглеждало добре...и нищо повече и ме препрати на УНГ, но няма по-ранен час от 05.03 и каза, че може и от това да ми прилошава и да усещам това ужасно потъване вечер като си легна и затворя очи! Аз имам много неразположения и симптоми и аз може би като някои други тук в групата, имам и ПАническо разтройство...често съм много силно напрегната вътрешно, а също така имам и едно много неприятно и плашещо усещане в главата - стягане в кръг и все едно ми гори / припарване в главата/ така да го нарека, други има ли с такива странни симптоми?
Виж целия пост
# 33
Успокой се и не прибързвай със заключенията. Спокойствието е изключително важно.
Някои възпаления на ушите предизвикват симтоми, които се покриват със симтоми на вестибуларни кризи, но могат да се дължат на съвсем различни неща. Трябва да те види лекар УНГ, за да изключи симтомите, свързани със заболяване на ухото и тогава да се прецени дали има възможност състоянието ти да се дължи на нещо друго. Проблемът е, че трябва да чакаш цял месец. Ако имаш отит, е хубаво да топлиш ухото с компреси и в никакъв случай да не го моклиш. Също така е много важно, ако имаш хрема, да направиш всичко възможно да държиш носа чист и сух (т.е. без сополи). Но ако са гъбички, не зная дали от топлото няма да се развиват с по-бързи темпове. 
В България за спешни случаи се признава отит на средното ухо и остра вестибуларна криза - повръщане, загуба на равновесие. Проучи как стоят нещата в държавата, в която си.  Ако можеш да минеш през някой спешен кабинет, за да започнеш лечение на ухото ще е най-добре.
Ако болката  в ухото се засили много и стане постоянна, особено, ако те боли, когато натискаш от външната страна основата на ухото (не зная как да го обясня, може би ще ме разбереш най-добре, ако кажа - там, където бузата преминава в ухо), отивай на лекар веднага. Не искам да те шашкам. И искрено се надявам да не го направя. Всичко по ухото е лечимо, но просто трябва да му се обърне внимание.


pars,

Поздравления! Simple Smile
Такива положителни примери ми влияят много добре. smile3501
Виж целия пост
# 34
Аз преди години развих нещо подобно на мениерна болест. Един ден като си тръгвах от лекции и ходех до една спирка дълго време изведнъж ми стана толкова зле, че за да не падна седнах на бордюра. Това беше преди 10 ина години. От тогава за около 2 години освен в колата ми, не се чувствах в безопасност ако съм сама. В противен случай ми ставаше зле, виеше ми се свят, ако направя повече от 20-ина крачки сама на улицата, особено на открити пространства. Ходих и по лекари - ама нищо не ми откриха. Между другото и самовнушението и страхът, че ще ти стане зле, когато си сам, много влияе.
И така след около 2 години в такова състояние, се оправих от самосебе си. Може би понякога ми се е случвало за малко, но не може да се сравнява. Не мога обаче да си спомня дали са ми предписвали нещо, за да ви споделя.

Здравей,
Аз също имам проблеми със световъртежите, направих си всички изследвания, но нищо не ми откриха. Просто казват, че доста хора страдат от тях и няма лекарство за тях.
Все пак бих ти препоръчала раздвижване, както и да си правиш гимнастика на врата.
Знам, че звучи като нещо, което не помага, но особено обездвижването на врата повишава риска от замайване и световъртежи.
Освен това при мен помогна изключително много терапия с магнити по гърба, която се практикува от кабинети с традиционна китайска медицина.
Надявам се, че съм помогнала Wink
Виж целия пост
# 35
jujiP ,много се радвам да съм дала малко надежда на страдащите.   bouquet
Знам какво е ,цяла година не знаех къде се намирам.Страх ме беше да ходя сама по улиците,стараех се да говоря по телефона,за да се разсейвам поне малко и да знам ,че дори да вървя сама ,има кой да ме подкрепя дори с гласа си.В големите магазини също усещах замайване и се подпирах на количките за пазаруване.А да не ви говоря какво ставаше под душа ,щом затварях очи...
Има надежда, момичета.  Peace Трябва да попаднете само на точния лекар,защото аз минах през трима ,докато открия "моя" доктор.Пожелавам на всички бързо оздравяване.  Hug
Виж целия пост
# 36
Здравейте, записвам се да следя темата, много ми беше полезна! Peace
Аз също страдам от виене на свят от няколко години, но не съм правила тежки кризи. При мен се дължи на шийна лордоза, която имам от студентските си години, но до преди три години имах само мускулни оплаквания. Първият път, когато ми се зави свят отидох на невролог, предписа ми бетасерк и се оправих. Последната ми криза беше преди коледа, за пръв път ми се и гадеше. От нея се оправих със смяна на надморската височина- по нова година заминахме на ски на 1700-3000 м височина. Там пък ми се възпали нерв на врата, но и това ми мина. От една седмица карам някакъв гаден вирус, не е грип, само зверска ларингитна кашлица. Пия клацид, днес ми е седмия ден и уж се бях оправила, но от вчера имам ужасно главоболие, което не минава и от силни болкоуспокояващи. Реших, че започвам вируса отново, защото ми беше тръпчиво, все едно имам температура. Меря сутрин, обед и вечер, но нямам. Мерих си и кръвното -110/80, което за мен е малко високо, обикновено ми е 90/60. Пуснах да търся в нета за пулсиращо главоболие и попаднах на старата тема, където имаше описани и такива симптоми, зачетох се с интерес и реших, че може да ми се е разбутал пак вестибуларния апарат. Ще почна бетасерк, тебокан и милгама , упражнения и днес ще изляза на вън, въпреки, че се чувствам отпаднала Sick
Виж целия пост
# 37
Да, при Кукушев бях. Направи ми изследването с въртящия стол, гледа ми очите с лупи, вървях напред назад със затворени очи по едни линии на пода в кабинета.
За 15 дни пия милгама, кавинтон и ноотропил, а след това съм на контролен преглед (сега в края на седмицата).

Благодаря. А каква диагноза постави?

Това, което е написано амбулаторния ми лист е - "Лабиринтна дисфункция - двустранна хипорефлексия на периферния вестибуларен рецептор". Утре ми е контролния преглед.
Как мина контролния преглед?
Виж целия пост
# 38
реших, че може да ми се е разбутал пак вестибуларния апарат. Ще почна бетасерк, тебокан и милгама , упражнения и днес ще изляза на вън, въпреки, че се чувствам отпаднала Sick

И аз в момента съм на същата терапия. Вече се убедих че от това спасение няма, от 4-5 г.съм така. Преди няколко дни ми стана зле направо "от нищото" ...станах си нормално сутринта, в кондиция, пих кафе, въртях велоергометър за тонус, даже реших пеш да ида на работа, толкова добре се чувствах. Но се наведох няколко пъти да сложа храна и вода на котката и като взе да ми се мае изведнъж, седнах на земята да не падна. И до там бях, легнах обратно в леглото и не мога да се мръдна, става ми адска буря в главата при всяко движение. До вечерта се пооправих, но взех болничен и си почивам. И аз изпитвам адски страх от ходене сама по улицата. Движа се само наблизо, до съседни магазини, но има ли там хора, ми става смотано и имам чувство че ще падна. Досега не съм , но имам такова усещане, не съм стабилна и ми се струва че нещо ме бута сякаш на една страна, направо ужас. Развила съм агорафобия, в къщи ми е най-добре и всяко излизане е малък кошмар, ако около мен няма хора горе долу съм ок, но ако има, имам чувството че все мен гледат как ходя, по-точно как не мога да ходя Rolling Eyes
 За упражнения и аз правя едни за врата, уж го раздвижвам та да видим. Ще ми се да те питам ти какви упражнения точно правиш и помагат ли?
Виж целия пост
# 39
Здравейте, хора!
Ето го развитието при мен:
кинезитерапията даде следния резултат:
сега ходя по-устойчиво и пазя много по- добре равновесие, дори на тъмно, но това е всичко - все още образите ми подскачат когато ходя, както и това, че след всяка терапия се чувствах все по-замаяна и очите ме боляха- май не трябваше да си натоварвам толкова вестибуларния а-т.
При Ангов (Александровска б-ца) ходих два пъти и два пъти сменихме лечението:
1. кавинтон, деанскит
(по време на 30 дневния прием си "самоназначих" ноотропил.
2. Бетасерк, деанксит и ноотропил(вече одобрен и препоръчан от Ангов при втория преглед, при който между другото каза, че имам подобрение.
Откакто приемам бетасерк се чувствам осезаемо по-добре- състояние, в което бях забравила, че съм била някога преди да попадна в това състояние на перманентна загуба на равновесието и хаотично движение на образите.
И така сега започвам да виждам светлинка в тунела, но има нещо много важно, което не искам да пропусна да спомена - ежедневието ми е напрегнато и при всякакъв вид негативни емоции състоянието ми се влошава. Ангов препоръча да пия антидепресанти поне още 9 месеца, но аз категорично отказвам да се тъпча повече с тях. Стискам зъби и се боря за по спокойни времена.
Виж целия пост
# 40
Здравейте, хайде и аз да си кажа мъката.
На мм му направиха скенер на главата, няма проблем.
Обаче - бял е като платно. Буквално. Световъртежът отшумя, поне не е в същата сила , като в началото. Сега има една болка точно където вратът се свързва с главата или тила по-точно. Оттам като го стегне и започва едно изтръпване около ушите. Усеща едно 'щракане' като си движи главата.
Кръвните изследвания са в норма. ЛЛ каза, че за него няма нищо нередно, да си почивал и постепенно да се опитвал да се върне към нормалния си начин на живот..
А как става това? Надявахме се след резултата от скенера да се успокои и да започне да се 'освества', но....Той е убеден, че от него вече човек не става, не може да се вдигне на крака, в смисъл, не може да се мотивира, че всичко ще се оправи...не знам какво да правим. Не иска да чуе за лекари повече, не иска да му помагаме със съвети, а се сърди, че се чувства безпомощен
Виж целия пост
# 41
zdraveite  i ot men na kratko da kaja imam i za moite simptomi  predi 3 meseca poly4ih edino postoqnno olulqvane koeto   prodalji 12 dni i sprq no sega otnovo go polu4ih parviqt pat neznaehh kakvo e i se 6a6nah mnogo sega opitvam da se kontryliram no imam i mnogo drygi simptomi kato bolki v gradniq kosh,bolki v kostite i mnogo dr #Crazy  ne sam mnogo sigorna no zabelqzah mislq pri zapochvane na po intenzivni trenirovki  mi se sly4i parviqt pat i sega a i da ne zabravq silnoto izpotqvane koeto premina za  okolo sedmica i pani4eskoto razsstroistvo koeto ve4e po4ti izlekyvah ..ta iskam da znam spored vas kakvo bi moglo da e vestibolarniqt aparat,problem s 6tetovidnata jleza? ako nqkoi e imall podoben problem ako moje neka spodeli..blg

Виж целия пост
# 42
Здравей сиси123 ,така както си описала състоянието ти най вероятно е от поредното предизвикателство от паническото разстройство и повярвай още не си се излекувала от него.То включва голяма палитра от скапани реалнисъстояния за теб и да ти кажа да не им обръщаш внимание няма как да стане.Препоръчвам ти пак да започнеш с транквилантите или се обърни към специалист.Пожелавам ти успех
Виж целия пост
# 43
записвам се, че май и аз съм за тук  Cry
Виж целия пост
# 44
Случайно попаднах на тази тема. И аз преди 2 години бях много зле ( тогава бях на 23г.). След едно прибиране от плаж, по пътя просто започнах да усещам, че нещо не е наред. Започнах да се убеждавам, че сигурно съм слънчасала, но знаех, че няма да е това. 2, 3 дена ми беше много странно, все едно бях пушила .... Simple Smile Докато на третия ден не можах да стана от леглото, погледа ми не се фокусираше никъде, всичко ми се въртеше, буквално все едно бях в пералня на цетрофуга. Повръщах, приеха ме в болница, спях почти през цялото време, абеее някакъв ужас ви казвам. 100 изследвания и накрая се оказа вирус, който засяга средното ухо. Изкараха ме там едва ли не супер рядък случай, а аз се стреснах и си мислех, че имам нещо в мозъка и ще се мре Simple Smile Даже си спомням, че ходех с наклонена глава, на 20 градуса някъде, но изглежда доста забележимо и лекарките все ме питаха защо си държа главата така....ще кажеш, че нарочно го правя.... Така, че не се плашете, изглежда вече вирусите са много агресивни.
Виж целия пост

Препоръчани теми

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия