КОЗУНАЦИ - сезон 2014 г. - тема 1

  • 59 785
  • 743
# 630
великденска баклава
 
Виж целия пост
# 631
Добре де, имам функция долен с вентилатор и да речем, че изпека така на 160 градуса, но то дефакто не става ли пак същото, като да печеш на горен и долен реотан на 180?
Виж целия пост
# 632
Здравейте,наточих се да изтренирам един козунак,но съм забравила жива мая да купя. Да се пробвам ли със суха или резултатите не са добри ?
Виж целия пост
# 633
Аз дали с вентилатор или без, на моята фурна пека на 160 вече, по - ми харесва резултата.  Ако искам повече цвят - лесно, ще увелича и готово, но обратното, не става. Wink
Пробвай и ще си намериш твоя вариант.

taffi, пробвай, пробвай. Резултатите са еднакви, въпрос на личен избор просто, относно маята. Simple Smile
Виж целия пост
# 634
Аз също пекох на горен и долен на 160 С и купичка вода върху ламарината. Кората не е препечена.
След като го извадих намазах с разтопено масло - така захарта не се рони и кората е мека.
Днес бях на кафе с приятелки и споделих какво съм свършила вчера. На едната съпруга й меси и точи в къщи, та тя сподели, че той при втасването слагал тава с гореща вода. Непосредствено преди печенето я махал.
Виж целия пост
# 635
Не, не е същото. Горният реотан зачервява и препича кората по-бързо, а когато е само на долен вентилаторът пак зачервява кората отгоре, но без да я препича и така докато се изпече отвътре козунака, е придобил и хубава светла горна коричка, без да изсъхва и препича. като пробваш, ще разбереш разликата. Аз и пица и питки и кекс така пека- долен + вентилатор. Много ми харесва резултата .
Виж целия пост
# 636
Ехо, и аз да кажа за печенето и температурите - опит с козунак нямам, но дългогодишния ми такъв с всички други печива сочи, че на мен повече му харесват,когато са на по-висока температура - изпичат се добре отвън, а отвътре са меки и пухкави. Преди пекох на по-ниски градуси, тогава ми стояха сухи отвътре  печивата. Сега пека на 180 с вентилатор и отвън са изпечени, а отвътре меки. Та, понякога да е сухо печивото зависи и от това да е препечено на ниски градуси. Зависи и от фурната обаче - моята е някак си слаба,въпреки указаните градуси. Даже се замислих да си купя термометър за фурна, за да проверя колко е всъщност / а в сименс уж и би трябвало да е точна/. Та, всеки трябва да си знае фурната.
п.с. Предната ми фурна печеше най- добре на долен с вентиларор
Иначе, разчупих днес вторуя вчерашен козунак и потвърждавам,че е пухкав и мек още, даже е по-ароматен от вчера. Та, еликсирчето правилно е казала за това.
Лрк,усмихнат и козуначен ден  bouquet
Виж целия пост
# 637
Здравейте  Grinning
От 3 дена се глася да правя козунак и четох ли четох из темата и къде ли още не  Crazy
Та не се стърпях да не се похваля с първия си опит за домашен козунак.  Blush Сложих му и стафиди в изобилие, защото много ги обичам в козунака, а следващия път мисля да пробвам и с плънка от шоколад или пък някакво сладко. Докато чаках да втаса тестото, видях и една грешка, която съм допуснала, като тя се състои в това, че маслото прибавих в началото на месенето на тестото, а после четох, че е по-добре да се прибавя накрая и на малки дози, докато поеме цялото предвидено количество.
И ето ги и снимките от първия ми опит:

Виж целия пост
# 638
Сиви, разкошен е! Пухкав изглежда и на конци! Да му се прилапа на човек Heart Eyes
Виж целия пост
# 639
Браво, късметът на начинаещия е проработил. Hug
Виж целия пост
# 640
Чудни са Сиви и имат конци.
Виж целия пост
# 641
Е, аз вече уточних, че фурната ми няма опция за долно печене с вентилатор, така че е малко излишно да ми обяснявате колко добре се получават козунаците, изпечени на такъв режим. Убедена съм, че е така, виждала съм показаните от вас неща и знам - прекрасни са.
Въпросът ми беше каква е най-добрата опция, когато имам само опция за долен + горен реотан.

Ще споделя например какво се получи наскоро с една питка, която пекох. В рецептата пишеше да се пече на 210 градуса и накрая фурната да се намали на 150-170 градуса. Ами, при мен се оказа прекалено силна тази температура. Питката се наду прекрасно, но след изваждане от фурната обемът и спадна и вътре не беше добре опечена, прекалено мокра беше. Убедена съм, че грешката е в печенето. Отвън имаше прекрасна златиста коричка, вътре беше на конци, но както споменах, беше прекалено влажна. Мисля, че ако я бях пекла на 210 градуса само първите, да речем, 10-тина минути и после бях намалила фурната на 150 градуса с вентилатор, резултатът щеше да е много по-добър.
И друг път ми се е случвало печивата да спадат след изваждането от фурната и винаги съм се питала къде греша. Честно казано, имам малко страх от печенето.
някой по-нагоре беше писал, че фурната му е слаба и пече на по-висока температура от указаната в рецептата. При мен е обратното, още повече ако ползвам вентилатор, защото той сякаш качва температурата с още 10-20 градуса.

И за финал: съдинката с вода на дъното на фурната ли е ключът към по-влажни козунаци (не сурови, а меки и влажни)?
Виж целия пост
# 642
Виж сега, те бабите ни са пекли козунаци и на печка с дърва, така че ти трябва да си намериш най-добрият вариант за твоята фурна. Ние споделяме нашият опит само. Peace
Пекла съм козунаци от времето, когато имах малка Терма, която е като Раховеца- на долен + горен, 180 градуса. Така че, не е задължително да имаш вентилатор, а да си познаваш фурната. Нали не печеш за първи път на нея?


Въпросът ми беше каква е най-добрата опция, когато имам само опция за долен + горен реотан.



Ами тоо, като имаш само тази опция, какви може да са ти опциите? Simple Smile

Никога не чета температурите в рецептата, пека си според моята фурна. Ти защо не го правиш?

Не, съдът не е ключът, печенето е ключът- важното  да останат по-бели отвън, а не  тъмно кафеви.
Виж целия пост
# 643
Ами тоо, като имаш само тази опция, какви може да са ти опциите? Simple Smile
Никога не чета температурите в рецептата, пека си според моята фурна. Ти защо не го правиш?

На първия въпрос: двата реотана с вентилатор и по-ниска температура или двата реотана без вентилатор и малко повече градуси. Към това - съд с вода или пък не. Mr. Green

На втори въпрос: не съм чак такъв опитен кулинар, така че винаги се ръководя от рецептата. Предполагам, че всяко печиво или ястие има своята специфика, така че зададените градуси в рецептата не се слагат само за красота, а да служат като ориентир на такива като мен. hahaha
Виж целия пост
# 644
Благодаря, момичета  Hug
Вкъщи ги харесаха много, даже вече два от козунаците ги няма.  Mr. Green

Windy, аз го пекох без вентилатор, въпреки, че имам такава опция на фурната. Направи ми впечатление следния цитат: "И изобщо забравете тази идея да сложите козунака във фурната и да го оставите да се оправя. Козунака си иска внимание и наблюдение." от http://poptolev.blogspot.com/2010/04/blog-post.html. И аз през цялото време сновях напред-назад към фурната. Увеличавах и намалявах градуси, както и покрих с фолио по едно време, защото щеше да изгори от горе. Сложих и метална купичка с вода на дъното на фурната (точно преди да сложа тавата с козунаците), за да не изсъхне прекалено много козунака. Предполагам може да се приложи и за други тестени печива.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия