Предпочитани продукти: разнообразни зеленчуци, плодове (най-сладките ограничено), нерафинирани зърнени храни и варива, пълнозърнести тестени изделия, кестени, извара или обезмаслено мляко, яйчен белтък, малко крехко месо и повече риба, билкови подправки (най-пикантните ограничено), натурални сокове, чайове и нискоминерализирана вода; стевия за послаждане.
Ограничавани продукти: сладки и маслени концентрати (особено бяла захар, тлъсто месо, твърди мазнини и запръжки), яйчен жълтък (до 1 на ден), белобрашнени изделия; високомаслени ядки и семена (полезни са сурови, в малки количества); силно солени ястия (може малко диетична сол с повече калий, отколкото натрий); подсладени, газирани и алкохолни напитки.
Забележки: Менютата са за смесено хранене, съобразено и с два постни дни в седмицата, които се препоръчват както от нашите традиции, така и от диетолозите; частичните и особено пълните вегетарианци следва да допълват храната си с растителни високоусвоими протеини и хранителни добавки с аминокиселини, минерали, витамин В12 и други при нужда.
ПОНЕДЕЛНИК
Сутрин:
200-300 г сезонни пресни плодове (през зимата - ябълки, киви, ананаси, грейпфрути, помело и др.),
1 чаша нискомаслено кисело мляко,
1 супена лъжица смлени сурови ядки;
чай, при желание за сладост – стевия
Обяд:
Голяма салата от сезонни зеленчуци, може смес от сурови и варени или печени (например броколи, червено цвекло и сладки пиперки), с 2 ч.л. зехтин и 3-5 умерено солени маслини вместо посоляване;
80-100 г. риба – варена, задушена, печена или маринована; малко пъстра туршия за вкус.
Следобед: Една чаша пресен зеленчуков сок.
Вечер:
200-300 г. супа от зелен фасул или грах, моркови, лук, коприва и други зеленчуци, но без или с малко картофи, с 2-3 с. л. кафяв или черен ориз или овесени ядки за сгъстяване;
ВТОРНИК
Закуска:
Здравословен шейк от по около 50 г. червено цвекло и земни ябълки, разбити в блендер с около 100 г пресни плодове;
Обяд:
Разноцветна салата от сурови зеленчуци, например моркови, земна ябълка, червен лук, алабаш, маруля, глухарче или магданоз;
Сварен на пара карфиол, с лимон и малко зехтин;
60-80 г. крехко месо, варено или задушено със зеле, праз, бамя и други зеленчуци;
Една чаша бира.
Следобед: Чаша чай
Вечеря:
200-300 г. гъсто зърнено ястие
Печени ябълки на фурна
СРЯДА
Закуска:
Чаша плодов фреш;
Варено жито с малко орехи или други ядки („ашуре”)
или леко сварено пълнозърнесто мюсли със зърнено-ядкови съставки;
Обяд:
Голяма салата от налични сурови зеленчуци (моркови, зеле, червено цвекло, ряпа или репички, марули, зелен лук или чесън, домати, краставици, тиквички, пиперки и т.н.); Варено или задушено бобово ястие от зрял фасул или леща,– около 100 г.
Следобед:
Една чаша натурален плодов сок;
/може плюс 1 ч.л. фибри /
Вечеря:
Зеленчуци на пара или фурна: цвекло, моркови, кромид или праз, гъби и др.;
Eдна филийка черен хляб;
ЧЕТВЪРТЪК
Закуска:
Чай;
1 рохко сварено яйце (или само белтъците от две яйца, ако диетата се налага да е с по-силно ограничение на мазнините);
1 филия пълнозърнест хляб;
Обяд:
Една чаша зеленчуков сок-фреш, според сезона;
200-300 г. зеленчуково варено или задушено ястие с бяло зеле, моркови, картофи, целина, аспержи, гъби, водорасли и др.;
80-100 г. обезмаслена извара, с малко зехтин, магданоз, червен пипер, диетична сол и по желание други подправки. Може да се добави малко хайвер.
Следобед:
Една чаша зеленчуков бульон
Вечеря:
царевичен грис („качамак”), с прибавено накрая малко топено млечно или кокосово масло – 2 ч.л.;
червено вино – 1 чаша за мъже и наполовина за жени;
ПЕТЪК
Закуска:
Чаша билков чай.
Към 100 г варени или печени кестени /или други ядки/;
Обяд: Туршия;
100 г „тахини” или „хумус” (смлян сусам с нахут, малко растително масло, чесън, червен пипер и други подправки);
1 филия пълнозърнест хляб или малко овесени крекери.
Следобед: 1 чаша билков чай.
Вечеря: Чаша зеленчуков фреш.
Макаронени изделия – по избор, с по малко маслини, кълнове и подправки;
Варена или печена тиква;