Автоимунен тиреоидит на Хашимото (33)

  • 72 113
  • 747
# 705
rendence, мерси. Аз звъня всеки път преди да се видим, но вече 2 пъти се случи да е с изключен тел., та реших да питам.
Виж целия пост
# 706
ТСХ ми е добре ,но почнах да се задушавам ,трудно ми е дишането от време на време .Не знам от жегите ли е ,от бременността ли е или ТСХ се е променило за 1 седмица ?
Не знам кога да го изследвам пак ?
Виж целия пост
# 707
Titanka- от жегата и от бременността е според мен. И на мен ми е все задушно  Mr. Green А като се сетя , че преди все ми беше студено  Joy Joy Joy
Виж целия пост
# 708
mama irina за нищо Simple Smile Мисля, че някой спомена, че ще излиза края на юли, но не съм сигурна.

Titanka Миналата бременност не можех да дишам, направо въздух не ми стигаше, така беше докато бебечето не се смъкна по-надолу. Представям си го в комбинация с жегите сигурно е много неприятно.
Виж целия пост
# 709
Да бебето още е високо и ме удря в ребрата ,сигурно е от това  Hug
Виж целия пост
# 710
соя и цараевица са ГМО, това е проблемът при  тях, а при житните проблемът е главно, че са някакви хибриди и затова организмите реагират така, на кой по- остро, на кой - не толкова...
лимецът май все още не е модифициран по тоя начин от учЕните глАви, дето вършат такъв огромен грях против човечеството...

плодовете, като естествен продукт, ако не са зверски натровени или ГМО са си ок, няма проблем да се хапват и по повечко, даже си е препоръчително, а бялата захар е зле, защото извлича калция от организма, но несравнимо по- зле са разните там подсладители, които директно увреждат мозъка.

абе, нещата с храните са много зле, то затова и хората са на тоя хал...
Виж сега, ако жената е развила непоносимост към глутена, лимецът няма да помогне, защото и в него има глутен. Проблемът е, че червата стават пропускливи и глутенът, който не може да се усвои от нашия организъм, навлиза през чревните стени, нещо, което не трябва да се случва. Тогава организмът го напада като чуждо тяло - оттам автоимунните реакции. Тези черва зарастват месеци след махането на глутена.
По отношение на плодовете - те също са хибриди, селектирани хилядолетия, за да бъдат все по-сладки. Освен това, през зимата като цяло в природата няма плодове. Ние ядем прекалено много плодове целогодишно. Бялата захар е дизахарид 50% глюкоза и 50% фруктоза. Във всички плодове има глюкоза и фруктоза в различна пропорция. В меда има повече фруктоза, отколкото глюкоза. Фруктозата има друг метаболитен път, подобен на алкохола. Затова човек може да получи и цироза от захар и фруктоза.
Виж целия пост
# 711
има логика в казаното от теб!
поздрави!
Виж целия пост
# 712
някои твърдят, че автоимунните ракции са резултат от слаба имунна система, а не на хиперактивна, както се смята по инерция...
Виж целия пост
# 713
има логика в казаното от теб!
поздрави!
Ами много трудно ми беше и на мен да приема идеята. Първо ми затлъстя черния дроб - а алкохол не близвам. Тогава се рових и научих последните изследвания за фруктозата и разбрах къде е причината.
Всеки хляб, зърнена храна, пък много бързо и лесно се превръщат в чиста глюкоза. Тя пък въздейства на хормона инсулин и води до диабет, болна щитовидна жлеза и др.
Специално за глутена и хашимото вече много се говори. Понеже съм заъвършила в САЩ и ползвам английски свободно, чета последните научни достижения. В темата ВМ НВХ в диетичния форум пишат много лекари и специалисти, които публикуват огромно количество информация за ползата от това хранене за здравето. Лично аз предпочитам да го правя с повече зеленчуци, така ми понася най-добре, с ядки, авокадо маслини, моркови, цвекло, целина като въглехидрати. По малко плодове такива които са с по-малко въглехидрати: ягоди, кайсии, малини, по неузрели плодове. Намират се.
От години си усещам щитовидната жлеза. Не съм си я изследвала, но имам признаци за хипофункция и аз. Затова се записах в темата, понеже се интересувам от здравето на ЩЗ, тъй като тя регулира останалите хормони.
Виж целия пост
# 714
някои твърдят, че автоимунните ракции са резултат от слаба имунна система, а не на хиперактивна, както се смята по инерция...
И аз клоня по принцип към тази теория, но е факт, че при мен, когато съм в хиперфункция, а това не е рядкост и често е продължавало месеци, то тогава дори и в лицето да ми кихат и кашлят, грип не ме е хващал. Разболявали са се всички около мен и са се лекували по месец и повече с антибиотици, в следствие на тежък грип, и въпреки това съм удържала фронта без да боледувам.
В хипофункция,  грипът ми е в кърпа вързан. Изпитано неведнъж.
Както казах, това се случва при мен, не е меродавно за всички.

Имуностимулатори не пия. Пих преди години много. Един доктор се изказа, че е възможно от престимулиране с препарати да съм отключила заболяването. Друг каза, че от много и начесто изкарани инфекции се е отключило заболяването. Трети каза, че е от стрес и самото заболяване при мен е с наследствен фактор, а стресът го е отключил. Едва ли не, рано или късно е щяло да се случи.

Пия само прополис. Уж се води имуномодулатор. Не го приемам всекидневно, а когато се сетя.
Бях почнала да пия всеки ден в по-голяма доза, уж с цел лечение на колит, но вместо това ми се обостриха стомашни проблеми. Уж алергия нямам, или поне не ми е известна. Просто в по-висока доза ми подейства така. От години пия в малки дози и видимо не съм усетила негативно действие.

За ВМХ съм с две ръце. Отначало бях много стриктна, докато свалях килограми, вече нагодих режима си така, че да не качвам и да поддържам теглото си. Нацелила съм дозата въглехидрати за моя организъм, с която да поддържам теглото.
Хапвам нормално количество месо, яйца по-рядко, въпреки че се препоръчват домашни яйца за нашите заболявания, хапвам си краве масло, сирене, кашкавал, сметана и пълномаслено кисело мляко, като най-добро е биволското.
Ям всякакви зеленчуци и пролетни зелении, плодове почти не ям. Само в сезона на ягодите си позволявам да хапвам на корем. Чудесно ми влияят.
Зехтин, маслини има всекидневно в менюто ми.
За мен това е изключително толерантен режим на хранене и е подходящ дори за вегетарианци.
Има още много позволени храни в режима, които аз избягвам, колкото и да са полезни, но просто не са моите храни - дребни плодове, ядки, тахан, различни видове ядкови масла и млека, маскарпоне и т.н. Тъмен шоколад също е от позволените храни и някои видове алкохол в малки количества.

Видях за ТРАК сте писали. При мен с първото лечение влезе за 11 месеца в норма, а с второто лечение за 2 години спадна на 0,330 при норма до 1.
Но, това не пречи още на 3-ти месец след спиране на лекарствата да правя рецидив и ТРАК рязко да скача, за такъв кратък период.
Виж целия пост
# 715
На мен ВМ НВХ ми подхожда ако ям повече зеленчуци, ядки, палео въглехидрати (ниско-въглехидратни кореноплодни, изключвам картофа). В ядки, маслини, авокадо също има въглехидрати, които са достатъчни. Като пробвах това, без глутен, и усетих подобрение на организма. Важно е да се консумират качествени мазнини, на първо място наситени.
Така че бих посъветвала хората с хашимото да пробвате такова безглутеново хранене, може и с плодове, за да не е рязка промяната, и да видите дали няма да усетите облекчение в областта на щж. Започнах и да взимам водорасли и бразилски орех (по малко) заради йода и селена. Мисля да си набавя и цинк от някъде - белите петна по ноктите са признак за недостиг на цинк. Така или иначе, всеки трябва да се информира преди да пие каквото и да било. Просто го споменавам като информация, която би могла да бъде полезна, отколкото като препоръка.
Да, и вероятно знаете, че соята има фитоестрогени, които объркват хормоналния баланс, освен това отнема йод, има и фитини, които пречат на усвояването на микроелементите. Не случайно хашимото е азиатско име, болестта там се причинява от соята. Също зеле, репички, броколи, карфиол, брюкселско зеле, отнемат йод. Разбира се, може да се консумират в умерени количества.
Виж целия пост
# 716
много ценни неща сте споделили, благодаря!    bouquet
дано повече хора се вслушат и да почнат да правят всичко възможно за здравето си, което е по силите им, а не да чакат само на някой с титла да поправи разрухата в телата им.
то не че е възможно това, де - ако човек сам не поеме отговорност и не промени живота си, храненето си, няма как да се чака добър резултат...

иначе, не знам, аз мисля, че плодовете са си много добро нещо и не бива да се ограничаваме от тях, особено ако не са обилно натровени.
аз ям сега доста череши  Simple Smile

мазнините също са важни, както сте отбелязали, приоритетно екстра върджин зехтинът, но и качествени масла с животински произход, примерно краве масло от крави, които не се хранят с ГМО - фуражи и които пасат трева.

не споменавате за прием на рибено масло, а то е доста важно, много хора твърдят, че им смъква антителата.

яйцата сте ги отбелязали, но е добре да се приемат на гладно и сурови, като най - полезни са домашни пъдпъдъчи яйца.
млеката, сирене, кашкавал  също е добре да са органик, иначе по- добре без тях.
месото - също!
особено е важно да не се яде месо с кръвта му, това е строго забранено в библията и  това явно никак не е случайно.
а в разните му там колбаси и всякакви гадости от тоя род се буха на поразия изсушена кръв, което е престъпно.

добре е храната да е предимно сурова и да се включват по малко, но разнообразни ядки.
и да не забравяме пиенето на достатъчно вода / по 30мл на кг телесно тегло, разпределена между храненията / с малко добра, нерафинирана сол, без добавка на химически йод, който сам по себе си е предпоставка за Хашимотото.

като чета момичетата как си следят хормоните през време на бременността, направо се чудя - аз съм родила три деца и с ни едно от тях не са ми правени изследвания за щитовидни хормони...

явно нещата много са напреднали... то , с тия ваксини  и ГМО- та всяка втора вече има проблем в тази насока...
Виж целия пост
# 717
iskrena 888 и на мен ми беше трудно да приема нещата с плодовете, но затлъстелият ми черен дроб ми промени перспективата. Два плода на ден е нормално, някъде. Черешите имат много фруктоза, както и гроздето. Изядох към 2 кг. череши този сезон и повече и не ми се ядат. Наблегнах на ягоди и кайсии, но и там не кой знае колко, вече не мога да ям сладко. Доматът, краставицата, авокадо - също са плодове, но без захар. Авокадо също е ценен източник на мазнини.

Наситени мазнини има и в кокосовото масло, което се препоръчва за ЩЗ. По принцип има мнение, че наситените мазнини подобряват метаболизма. При пасищните животни -техните продукти и месо съдържат Омега 3 мазнини.

По отношение на омега-3, също си права. В скумрията, херингата, например, ги има. Но бременните трябва да внимават с тежките метали в рибата. Има микрон-филтрирани рибени масла, гарантирано изчистени от тежки метали. Някои от тях са и с добро съдържание на витамин Д.

Това, че се следят хормоните през бременност е отлично, защото при хипофункция следва спонтанен аборт. Също така, преди зачеване е необходимо хормоните да са в норма, защото това е много честа причина за стерилитет (хипофункция на щз).

За солта си права. Рафинираната сол трябва да се избягва, но е необходим йод. Продават нерафинирана морска сол с добавени водорасли, но предпочитам хималайска и да взимам допълнително водорасли. Истинската сол е нещо добро.

Наистина има епидемия от хашимото сред жените, точно всяка втора. Затова е необходимо да се знае как да се поддържа щз с хранене.
Виж целия пост
# 718
Ако ви прави впечатление, епидемията е основно сред жените родени между 82 - 87г, един прекрасен период, в който ние (като малки деца) и младите ни майки сме яли плодове и зеленчуци гиганти  Rolling Eyes Не случайно в Украйна всички жени в репродуктивна възраст се изследват задължително 2 пъти годишно. Ако имаше държавна политика за превенция на заболяванията на щитовидната жлеза, една голяма група жени нямаше да преживеят ужаса да загубят бременност.
Виж целия пост
# 719
Аз пък обвинявам Чернобил. И него де, освен всичко изброено.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия