БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 37 186
  • 729
# 165
  в областта на месенето и печенето продължават и съответно изникват и поредните въпроси

1. Най-вероятна причина - превтасване.
2. Завивам/покривам само баница и то, ако я искам мека, а не хрупкава.  Друго печиво не захлупвам, докато не изстине напълно.  Иначе се задушава и овлажнява от собствената си влага.
3. Ще стане едно нищо.  Wink Просто няма да втаса. Пробвай квас да си завъдиш тогава. Simple Smile
Виж целия пост
# 166
marko polo , качамака- вместо точилка с дървена лъжица/ помня, че баба ми използваше такава/.
Печиво /ако тестяно имаш предвид/ аз май винаги покривам с памучен месал /или каквото и да е, само за тази цел ги ползвам, кърпа, памучна/, като пръскам малко със студена вода преди това. Стои покрито докато седнем на трапезата  Wink ,значи макс. 30мин. Баница не покривам, покривам тутманик, затворена пица.
за маята- както вече е споменато, важно е да се спазва пропорцията.
Виж целия пост
# 167
Започнах да правя козунак. Разтворих сухата мая в затоплено/хладко прясно мляко. Маята се разтвори. По какво да позная, че е втасала/шупнала и за колко време се случва това? Благодаря!
Виж целия пост
# 168
трябва и брашно да добавиш,да стане като боза,тогава ще шупне...

в рецептата която ползваш не е ли упоменато как става?
Виж целия пост
# 169
Започнах да правя козунак. Разтворих сухата мая в затоплено/хладко прясно мляко. Маята се разтвори. По какво да позная, че е втасала/шупнала и за колко време се случва това? Благодаря!

Сложи ли захар и брашно? Трябва да стане на кашица. След 15 мин ще е шупнала, личи си ,няма как да не познаеш.
Виж целия пост
# 170
Маята като "шупне " то се вижда , напълва съда, че и прелива понякога. Аз смесвам с хладка вода, щипка сол и 2-3 щипки захар, може и малко брашно. Козунак не съм правила , та в пр. мляко не съм разтваряла, но мисля, че е е същото.
Виж целия пост
# 171
Сол не се слага при маята. Пречи на шупването
Виж целия пост
# 172
Цитат
"В затопленото мляко размивам маята за хляб и оставям да втаса"
[/i]
Само това пише, много ви благодаря!!!
Виж целия пост
# 173
здравейте  Hug

Ще правя кюфтета с доматен сос. Мога ли да смеся домашни домати от буркан и една кутия рязани домати на кубчета от магазина?  newsm78 Вторите са доста по-тъмни и консистенцията им е друга  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 174
можеш. можеш дори да ги пасираш  Peace
Виж целия пост
# 175
По какво да позная, че е втасала/шупнала
Ето, виж нагледно. Може и от описането на цялото приготовление да се възползваш. Simple Smile
Виж целия пост
# 176
Да се изкажа по въпроса за качамака.....За ужас на майка ми - аз го правя с....пасатор, вместо с точилка.....Ами....получава ми се.....Обичам много качамак, но не си се представям да седя и да го бъркам.....Това е моят мързелив начин.....
Виж целия пост
# 177
и аз съм го правила така,когато го правех от брашно,но нещо отвикнахме от този вкус,а и по-лесно е с царевичен грис
Виж целия пост
# 178
здравейте  Hug

Ще правя кюфтета с доматен сос. Мога ли да смеся домашни домати от буркан и една кутия рязани домати на кубчета от магазина?  newsm78 Вторите са доста по-тъмни и консистенцията им е друга  Rolling Eyes
Разбира се, че може. Тези домашните имат повечко вода и  им трябва повече време да  поизври.  Само това е разликата.
Виж целия пост
# 179
и аз съм го правила така,когато го правех от брашно,но нещо отвикнахме от този вкус,а и по-лесно е с царевичен грис

Качамака го правя само и единствено от царевичен грис. Така знам от мама, така правя и аз.....
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия