Развитието на сетивата и познанието на бебето ти става всеки ден. Подвижността, паметта и дори говорът набират сила, докато бебето расте.

Мобилност
На 10-месечна възраст бебетата обикновено са доста подвижни. Те могат да пълзят, да сядат, да хващат всичко, до което могат да се доберат, а някои – дори и да ходят. Бебето ти се учи как да се движи и да изследва света наоколо, а ти трябва да си винаги с една крачка пред него. Масичката с кафе е с точната височина за бебето, за да се хване за нея и в крайна сметка да направи няколко стъпки, придържайки се за нея. Разходките от една мебел на друга скоро ще бъдат любимата дейност на бебето, така че внимавай и не разчитай само на защитните капачки и лепенки за ъгли да го предпазят от опасност.

Памет и разбиране
Паметта на бебето ти е отчела голям напредък през този месец. То развива когнитивната си способност да си спомня, че съществуваш, дори и когато не може да те види. Има някои игри, които бебетата обичат да играят и с които ще им помогнеш да научат за постоянството на предметите.
Дори и да не си започнала да играеш на криеница, бебето ти ще го направи. Много бебета обичат да вземат любимото си одеяло, да го преметнат над главата си и след това да го издърпат, за да видят усмивката на родителя. Бебето обожава, ако казвате нещо, докато се крие, например „Къде е бебето?“. Друга интересна игра за него е да крие любим предмет под одеялото. То научава, че може да повдигне одеялото и да си вземе играчката.  
Тъй като сега бебето разбира постоянството на предметите, то може да се натъжи, когато му казваш довиждане. То знае. Сега то знае, че съществуваш и си някъде без него. Обясни му, че винаги ще се връщаш за него. Бебето ще преодолее този, понякога тежък, период с твоята подкрепа и любов.

Говор
Вероятно ще минат още месец-два, преди да чуеш истинската първа дума на детето. Но дори и сега то комуникира с теб през цялото време. Можеш да го научиш на сигнали, с които да ти казва за нуждите си. Ако бебето ти седи във високо столче и иска да слезе, научи го да вдигне ръка за знак.
Виж статията ни за езика на жестовете за бебета (Бебе: Месец 7).

Продължавай да комуникираш с бебето, като обясняваш това, което то се опитва да ти каже: „О, готово си? Искаш да слезеш от столчето? Искаш да слезеш долу?

Друг популярен сигнал е махането за довиждане. Ако оставяш бебето, помахай му и му кажи, че ще се видите по-късно.

Когато следиш развитието на детето си, трябва да имаш предвид, че всяко бебе е уникално. Независимо от това дали бебето се научава да прави нещо рано, или късно, то следва собствения си път на развитие със своята собствена индивидуална скорост.

Ако имаш притеснения или въпроси относно развитието на бебето, консултирай се с лекар.
Виж целия пост