Може да се изкушиш да изпратиш партньора си на среднощна разходка до заведението за бързо хранене, за да задоволиш копнежа за чийзбургер, който бременността те кара да изпитваш.
Това, което не ти доставя  удоволствие, е мъчителното парене в гръдния кош, което идва след греховния пир. Киселините и проблемите с храносмилането са често срещани оплаквания през бременността. За щастие обаче, има няколко прости неща, които можеш да направиш, за да облекчиш симптомите и дори да ги предотвратиш.

Бременността те прави по-податлива на стомашни киселини. Тръбата, която води към стомаха ти (хранопроводът), има сфинктер или клапа, която пречи на храната да се връща назад, след като веднъж е слязла надолу. Хормоните, които се освобождават през бременността, компрометират храносмилателната ти система, като забавят и отпускат затварянето на тази клапа. Съдържанието на стомаха ти (включително киселини) може лесно да достигне хранопровода, което води до чувство на парене в гръдния кош. Представи си, че държиш голям балон с вода. Докато държиш балона затворен с пръсти, няма да излезе вода. Ако разхлабиш хватката си, може да изтече малко, особено ако се движиш.

Киселините често отшумяват през втория триместър, само за да се върнат през последния триместър, когато растящото бебе оказва натиск върху стомаха ти.

Това как и кога ядеш може значително да облекчи стомашните киселини. Ето няколко съвета:

    • Яж няколко малки порции през деня, вместо три големи. Внимавай обаче с големината на тези порции, за да не натрупаш нежелани килограми!
    • Яж бавно. Когато ядеш бързо, не дъвчеш правилно и лесно преяждаш. Нека целта ти е над 15 минути за всяко хранене.
    • Отпусни се, докато се храниш. Ако си напрегната, на стомаха ти ще му е по-трудно да смели храната.
    • Избягвай да се храниш поне час преди лягане. Нека храната ти е напълно смляна, преди да си легнеш.
    • Подпри се на възглавници, за да може гравитацията да помогне на стомашните киселини да са където трябва – в стомаха ти!
Виж целия пост